29.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HAAŠKI SUD

TUŽITELJI TRAŽE ZA TUTU 35 A ZA ŠTELU 25 GODINA ZATVORA

TUŽITELJI TRAŽE ZA TUTU 35 A ZA ŠTELU 25 GODINA ZATVORA

Haški tužitelji u ponedjeljak su, na kraju završnih riječi, od sudskog vijeća zatražili kaznu zatvora od 35 godina za bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tutu i 25 godina zatvora za zapovjednika jedinice u sastavu te bojne Vinka Martinovića Štelu za ratne zločine počinjene na području Mostara.
“Mislim da smo uspjeli dokazati njihovu odgovornost i zato tražimo da ih se proglasi krivima po svim točkama optužnice”, rekao je tužitelj Kenneth Scott.
Tužitelji su otvorili završne riječi porukom da je Naletilić u 1993. bio “na čelu akcije etničkog čišćenja” u Mostaru i Jablanici te da je sam zlostavljao zatvorenike pred svojim vojnicima i tako pokazivao da je takvo ponašanje u redu. Svjedoci su govorili “o Tutinoj karizmi”, kazao je tužitelj, a njegovi su ga ljudi smatrali “ratnim junakom i nekom vrstom mitske osobe”.
Martinović je “nalagao, počinjao te poticao svoje podređene na kaznena djela protiv Muslimana – zarobljenika ali i civila”. Tužitelji su tijekom višesatnih završnih riječi kazali da su Tuta i Štela raspolagali velikom moći na svom području i da su imali moć nad životom ili smrti, slobodom ili zarobljeništvom i moć nad time možete li zadržati imovinu ili ne.
Naletilić i Martinović optuženi su po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Mostara i Jablanice 1993. godine. Naletilić je tada zapovijedao Kažnjeničkom bojnom, a Martinović antiterorističkom postrojbom
U utorak i srijedu obrana dvojice hercegovačkih Hrvata iznijet će svoje završne riječi.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika