22.06.2011. / 11:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Prva antifa postrojba u Europi

Dan antifašističke borbe: U spomen na Prvi sisački partizanski odred

Vijence su prvi položili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić te izaslanik predsjednice vlade ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

Predsjednik Ivo Josipović za vrijeme prošlogodišnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe predsjednik RH Ivo Josipovic. Photo: Nikola Ćutuk/PIXSELL (arhiva)Predsjednik Ivo Josipović za vrijeme prošlogodišnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe predsjednik RH Ivo Josipovic. Photo: Nikola Ćutuk/PIXSELL (arhiva)Polaganjem vijenaca ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisačkoj Posavini počelo je danas središnje obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj te 70. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu i 66. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Središnja svečanost, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, predsjednice vlade, Sisačko-moslavačke županije i Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske počela je polaganjem vijenaca ispred kripte spomenika u Brezovici.

Vijence su prvi položili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić te izaslanik predsjednice vlade ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Sudionicima skupa u Brezovici, antifašističkim borcima i antifašistima iz cijele Hrvatske prigodne riječi uputit će predsjednik Josipović, potpredsjednik Sabora Josip Friščić, izaslanik predsjednice vlade Gordan Jandroković, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Ratko Maričić te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Nakon završetka prigodnih govora najavljeno je da će predsjednik Josipović uručiti prigodna odličja istaknutim i zaslužnim antifašističkim borcima i anatifašistima.

Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji na današnji dan prije 70 godina, 22. lipnja 1941., na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski Savez osnovan na tom mjestu i čiji je prvi zapovjednik bio Vladimir Janić Capo iz Siska.

U tom prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj u tada okupiranoj Europi bilo je 79 antifašističkih boraca. Pripadnici Odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisačkog kraja. Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo njih 38.

Vijence ispred kripte spomenika u Brezovici položili su i izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske, veleposlanik Ukrajine Oleksandar Levčenko, izaslanstvo grada Zagreba, Sisačko-moslavačke županije te Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 22.06.11. 11:40

To je prvi SRBSKI "janjicarski odred" sastavljen
od Hrvatski zlocinaca kriminalaca izdajnika
Hrvatskog naroda, da su "turci" uzimali kao sto su
to cinili SRBI od Hrvatskog olosa
danas bi se mi svi zvali turcima ne
samo mi nego bi se turskom zvala cijela
evropa AZIJA i AFRIKA.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.06.11. 12:14

Ovogodišnji Dan antifašističke borbe možda više nego ikada ranije od kada postoji Hrvatska bi trebao biti poticaj borbi protiv fašizma.Međutim, ne kao što to mnogi naši istaknuti političari shvaćaju, ovdje ne govorimo o potrebi obnove antifašizma koji se sastojao u zamjeni četničkih odora partizanskim i organiziranja masovnih pokolja, otimačine i pljačke nakon kraja 2. svjetskoga rata. Ovdje govorimo o stvarnom antifašizmu, onome koji se devedesetih godina suprotstavio gotovo goloruk agresiji i genocidu velikosrpskog i jugoslavenskog projekta. Ovdje govorimo o pravim antifašistima, onima koji su se u srcu Europe na očigled svjetske zajednice organizirali u gotovo nemogućim uvjetima s embargom na oružje i zaustavili četvrtu vojsku u Europi u svom naumu da etnički očisti, ubije, opljačka i razori sve što nije srpsko i priredi novi Bleiburg. Ovdje ne govorimo o onima koji su se kitili tobožnjim antifašizmom i onda s petokrakom na čelu, kao primjerice Ratko Mladić, krenuli tenkovima na nebranjena sela i gradove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovdje ne govorimo o počasnim građanima Srbije i još nekih zemalja, najvišim časnicima tzv. Jugoslavenske narodne armije, koji su demokratsko pravo naroda na samoodređenje u ime tzv. antifašizma i jugoslavenstva htjeli i pokušali u krvi tenkovima ugušiti, uz prešutnu podršku pojedinih istaknutih predstavnika međunarodne zajednice. Ovdje govorimo o mnogim muževima hrvatske nacionalnosti, ali i mnogih pripadnika manjina, od češke, slovačke, njemačke, pa sve do srpske, koji se stali u obranu Republike Hrvatske, njezinih demokratskih vrijednosti i poretka. Ovdje govorimo o hrvatskom narodu i hrvatskim građanima koji su svoje nepodijeljeno mišljenje iskazali na veličanstvenom referendumu za samostalnost, da bi onda postali žrtve navodnih baštinika antifašističke borbe.

Ovdje govorimo o pravim herojima i domoljubima, Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Janku Bobetku, Franji Tuđmanu, znanima i neznanima koje je Haaški sud u prvostupanjskoj presudi proglasio krivim i time se stavio na stranu fašističkog velikosrpskog agresora. Kada ovdje govorimo o antifašistima na hrvatski Dan borbe protiv antifašizma, onda ovdje ne mislimo na nizozemskoga sudca Alphonsea Oriea koji je u maniri fašističkih i komunističkih političkih sudova u presudi pročitao teze iz optužnice bez stvarnih dokaza. Kada govorimo o pravim antifašistima onda ne govorimo ni o službenoj predstavnici Kraljevine Nizozemske koja danas traži strogi monitoring za Hrvatsku zbog malo naguravanja u Splitu, zaboravljajući pri tome potpuno da su upravo vojnici njezinoga Kraljevstva razoružali tisuće i tisuće Srebreničana i onda isporučili srpskim krvnicima, sve kao građani Europske unije.

Kada pišemo da se u Hrvatskoj treba suprotstaviti novom, vrlo perfidnom fašizmu onda to ne činimo na način kao što obično piše većina hrvatskih medija. Onda mislimo da se fašizmu i lažnim antifašistima treba istinski suprotstaviti, i vratiti prave demokratske vrijednosti, slobodu pisanja, govora i izbora na hrvatsku javnu scenu. Ako mediji dobro oslikavaju stanje s ljudskim slobodama u pojedinim društvima, onda je stanje s kontrolom i prešućivanjem informacija i vijesti u današnjoj Hrvatskoj takvih razmjera da se može usporediti s najrigidnijim propagandama totalitarnih fašističkih režima. Zato kada smo protiv fašizma, onda smo za prave medijske slobode, a ne orkestrirane medijske harange protiv pojedinaca i institucija, sloboda i ideja, sve do negiranja i izvrtanja istine o Domovinskom ratu i pravu hrvatskog naroda na svoju državu.

Tako mi shvaćamo antifašizam, i kada se on tako shvati onda možemo i čestitati:

Sretan vam Dan antifašističke borbe!

Čestitka prenešena sa braniteljski-forum.com


registracija
27/4/10

fuzija2, 22.06.11. 15:31

TKO SE KITI DA JE "antifasista"
***************************************
1. Zlocinci koji su ubijali Hrvatski narod djecu
zene starce i beanitelje Hrvatske od 1945 do danas.
2. Izdajnici Hrvatskog naroda.
3. Lopuzine koji pokradose sve sto je Hrvatsko.
4. Okocenici od komunjarske KRHOTINE.
5. Neradnici u Hrvatskoj.
6. Hrvati sa kratkim mozgovima i sitnim zibima.
7.Klonirani od SRBSKI janjicara.
8. Hrvatski guzolizjaci poslednjim okupatorima
Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika