22.06.2011. / 14:59

Autor: Hina

Rusija će ukinuti embargo na europsko povrće

Rusija će ukinuti embargo na europsko povrće uveden zbog epidemije bakterije ECEH-a i izvoz će se moći nastaviti "ovaj tjedan, štoviše sutra", rekao je u srijedu glasnogovornik Europske komisije.

Rusija nije uvozila europsko povrće zbog E.coli zarazeRusija nije uvozila europsko povrće zbog E.coli zarazeRusija će ukinuti embargo na europsko povrće uveden zbog epidemije bakterije ECEH-a i izvoz će se moći nastaviti "ovaj tjedan, štoviše sutra", rekao je u srijedu glasnogovornik Europske komisije.

"Jutros (srijeda) potpisan je ugovor između EU-a i Rusije koji će omogućiti skori nastavak izvoza europskog povrća", rekao je glasnogovornik povjerenika za zdravstvo Johna Dallija, Frederic Vincent.

"Izvoz će se nastaviti ovaj tjedan, štoviše sutra", u četvrtak, dodao je.

EU će ruskim vlastima poslati laboratorijske "certifikate o kontroli i provjeri" kojima se potvrđuje da je povrće zdravo i da nije prenosnik soja smrtonosne bakterije.

Europska komisija je u utorak poslala Dallija u Moskvu kako bi pridobio ruske vlasti da poštuju raniji dogovor o ukidanju embarga na europsko povrće kojega se nisu držale.

Moskva je 2. lipnja uvela embargo na uvoz svježeg europskog povrća zbog epidemije uzrokovane smrtonosnom bakterijom ECEH-om u Njemačkoj.

Na summitu EU-Rusija u Njižni Novgorodu 9. i 10. srpnja postignut je načelni dogovor o povlačenju embarga, ali je Moskva produžila mjeru zabrane uvoza tražeći veća jamstva.

EU izvozi svake godine u Rusiju 1,1 milijun tona povrća u vrijednosti 600 milijuna eura, što je četvrtina njegova izvoza, po podatcima Europske komisije.

Najveći izvoznici u Rusiju su Poljska, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Belgija.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika