Objavljeno u Nacionalu br. 456, 2004-08-10

Autor: Robert Bajruši

BIVŠI MINISTAR O AFERI BECHTEL

'Sanader laže, umjesto da kazni odgovorne za slučaj Bechtel'

Radimir Čačić, predsjednik središnjeg odbora HNS-a i bivši ministar graditeljstva, obrazlaže zašto za njega afera Bechtel nije završena, unatoč činjenici da je Vlada odlučila raspisati javni natječaj za dionicu Dugopolje-Šestanovac te najavljuje stranačku strategiju za lokalne izbore

Vladino odustajanje od izravne pogodbe s Bechtelom Čačić je dočekao krstareći Jadranom.Vladino odustajanje od izravne pogodbe s Bechtelom Čačić je dočekao krstareći Jadranom.Iako je kabinet Ive Sanadera na svojoj posljednjoj sjednici raspisao javni natječaj za izgradnju dionice Dugopolje – Šestanovac i tako se javno odrekao tvrtke Bechtel, za Radimira Čačića afera nije završena. Bivši ministar graditeljstva i dalje smatra da je riječ o najvećem skandalu u posljednjih desetak godina i traži da neki HDZ-ovi ministri podnesu ostavke. Premda to ne govori javno, aludira na Božidara Kalmetu i Miomira Žužula koji su protežirali po financijskom potencijalu petu američku tvrtku. Takav je rasplet prilično nevjerojatan, ali na jesen će HNS u Saboru ipak zatražiti raspravu o aferi Bechtel ne bi li poljuljao HDZ prije predsjedničkih i lokalnih izbora.

'Bechtel u Hrvatsku nije investirao ni kunu, a zaradio je stotine milijuna dolara. Ustvari, plaćajući Bechtel, Hrvatska investira u Ameriku' 'Zanimljivo je da su jedini koji se nisu oglasili u slučaju Bechtel veliki borci za pravdu i poštenje poput Ante Đapića i Slavena Letice' SDP i HNS trebaju zajedničku suradnju kako bi u većini općina, gradova i županija zadržali vlast ili je preuzeli od HDZ-a' Vladino odustajanje od izravne pogodbe s Bechtelom Čačić je dočekao krstareći Jadranom. Doima se bezbrižan unatoč najavama koje stižu iz izvršne vlasti kako će u rujnu predočiti izvješće Državne revizije u kojem se spominje kako je 2003. Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva sklopilo sumnjive ugovore. Boksačkim rječnikom, u rujnu počinje nova runda višegodišnjeg meča između Čačića i HDZ-a.

NACIONAL: Što mislite o odluci Vlade da raspiše javni natječaj za dionicu autoceste Dugopolje – Šestanovac? – HNS i ja osobno pozdravljamo tu odluku. Osjećam ju kao vlastitu pobjedu, ali i moralnu i stručnu pobjedu hrvatske javnosti. Vlada je pokušala obmanuti tu javnost, a interese strane tvrtke, Bechtela, pretpostaviti interesima hrvatskog gospodarstva. Sad se vidjelo da je javnost sposobna zaustaviti štetne odluke HDZ-ove vlade koja ima dugu tradiciju bahatosti, nanošenja štete hrvatskim interesima pa čak i korupcije i kriminala. Srećom za Hrvatsku, ni HDZ si više ne smije dopustiti takvo ponašanje.

NACIONAL: Sanaderov kabinet ipak je zatajio da je još 15. srpnja u Gospiću odlučio dati posao Bechtelu, iako su to donedavno demantirali? – Afera Bechtel dosad je razotkrila toliko nezakonitosti da su novi dokazi farsični. Čim je Vlada odlučila izravno ugovoriti posao s Bechtelom, jasno sam rekao da je to iznimno štetna odluka. Potom smo nekoliko puta zajedno reagirali Račan i ja, a nakon tjedan dana HDZ-ova vlada tvrdila je da je sve što čini učinjeno na temelju odluke bivše vlade kojom smo ih obvezali na posao s Bechtelom. To je očita laž jer za tu odluku nisu ni znali dok ih na to nismo upozorili Račan i ja, kao i na stenogram iz kojeg se vidi da smo bili svjesni opasnog ponašanja HDZ-ove vlade. Iz stenograma se jasno vidi da smo znali da, ako HDZ-ova vlada uđe u izravnu pogodbu s Bechtelom, to može biti isključivo iz korupcionaških pobuda. Tek tada u Sanaderovoj su vladi doznali za tu odluku i počeli ju čitati tako da su prepričali prvi dio rečenice o zamjeni dionice Zagreb – Sisak nekom drugom, ali su prešutjeli drugu polovicu koja govori o izmjeni sporazuma s Bechtelom. Te notorne činjenice može pokušati prikriti samo vlada koja je navikla bezočno lagati. A ako je odluka od 15. srpnja donesena na temelju nepotpunih podataka kojima je raspolagao premijer Sanader, on mora sankcionirati te ljude, umjesto da ih štiti i laže. Ne podcjenjujem Sanaderovu inteligenciju jer je dovoljno obrazovan i iskusan da zna kako se radi o organiziranom i svjesnom pokušaju nanošenja štete hrvatskim interesima. Umjesto da reagira ispravno, Sanader je javno iznio objede na moj i Račanov račun, što je još bjednije i žalosnije. Dobro je da se naposljetku ipak distancirao od tih osoba, ali na tome nećemo stati. Riječ je o šteti od nekoliko stotina milijuna kuna koje je HDZ-ova vlada već odobrila 15. srpnja u Gospiću, za što neki ljudi moraju odgovarati.

NACIONAL: Mislite li na Božidara Kalmetu i Miomira Žužula? – Ne želim aludirati ni na koga. Neka premijer utvrdi odgovornost i sankcionira, pod uvjetom da sam nije kreirao tu manipulaciju, ali to će na jesen utvrditi saborski zastupnici.

NACIONAL: Jesu li opravdana Žužulova strahovanja da će odustajanje od izravnog ugovaranja s Bechtelom odvući i druge velike investitore iz Hrvatske? – Bechtel u Hrvatsku nije investirao ni kunu, a zaradio je stotine milijuna dolara. Oni nisu investitori nego izvode poslove za naše novce tako da, plaćajući Bechtel, Hrvatska investira u SAD. Hrvatska je kredibilnost izgubila upravo zbog ugovora s Bechtelom i ponašanja Sanaderove vlade, što Žužul dobro zna. Kao Bechtelov lobist on zna i da Hrvatska nije mogla inozemnim kreditima financirati autocestu Zagreb – Split jer strane institucije ne kreditiraju investicije koje su izravno dogovorene. Njihov je odgovor glasio: “Gospodo, dogovorili ste se izravno pa neka i financiranje bude izravno, a od nas ne tražite novac.”

NACIONAL: Koliko ste se puta kao ministar susreli sa Žužulom i predstavnicima Bechtela? – Priče po kojima je Žužul organizirao pregovore za Račana i mene preglupe su da bi se komentirale. On nije ništa organizirao niti sudjelovao u pregovorima. Kad je netko nečiji lobist, trudi se biti pri ruci investitoru, kakav je hrvatska Vlada, koja plaća stotine milijuna dolara, a ne obratno, da investitor moli lobista. To je tradicionalno HDZ-ovo izokretanje teza. Žužula smo uvijek korektno primali i saslušali. Bechtel je pak pokušavao realizirati štetan ugovor koji je potpisala Matešina vlada po kojem su imali pravo raditi autocestu Zagreb – Sisak dvije godine nakon završetka radova u Hrvatskoj. Naša vlada nije htjela realizirati takav štetan ugovor, a to se moglo postići odustankom od gradnje autoceste, izgradnjom brze ceste ili tako da se Zagreb – Sisak ne gradi do isteka ugovorenog roka, približno do 2008. Jednostavno, Bechtel smo četiri godine držali na ledu, ali je naš gubitak izbora omogućio da nova vlada realizira ugovor s Bechtelom na štetu Hrvatske.

NACIONAL: Zato je dopunjen ugovor iz prosinca prošle godine? – Jer smo procijenili da uz skraćenje roka za dovršetak ceste Zagreb – Split trebamo tražiti i izbacivanje prava na izgradnju dionice Zagreb – Sisak. Time smo htjeli spriječiti HDZ-ovu vladu da realizira štetan ugovor, na što su Amerikanci pristali uz korektan dodatak da, ako Vlada ipak odluči graditi neke dionice autoceste, iako to ne mora, to može učiniti na podlozi tog aneksa. To je cijela priča, a koji su interesi hadezeovce naveli na prihvaćanje Bechtelovih zahtjeva, možemo samo sumnjati.

NACIONAL: Na posljednjoj sjednici Vlade, Sanader vas je napao da do 2002 niste ništa radili i da zbog toga danas autocesta nije dovršena? – Izjave o autocestama koje daju Sanader, Kalmeta i drugi hadezeovci nisu vrijedne ozbiljnog komentara. HDZ nije bio u stanju dovršiti ni onih 15-ak posto poslova koje smo im ostavili ja i bivša vlada i oni o autocestama nemaju pravo pričati. Kad nešto takvo izjavljuje, Sanader ispada smiješan.

NACIONAL: Kalmeta je oporbene optužbe nazvao kokodakanjem i dodao da je njihova pozadina strah od izvješća Državne revizije koje je nepovoljno za bivšu vladu i ministarstvo koje ste a vodili? – Kalmeta je u ispitivanju javnog mnijenja za svoj rad ocijenjen dva i pol puta nižom ocjenom nego ja. To da se na opozicijske kritike odgovara napadima ad hominem stara je HDZ-ova metoda, ali ona samo potvrđuje da smo u pravu jer u nedostatku dokaza blate suprotnu stranu.

NACIONAL: Kako onda objašnjavate da, unatoč brojnim pogreškama i neispunjenim obećanjima, u svim anketama HDZ i dalje ima uvjerljivo najveću glasačku podršku? – Srećom, po posljednjim mjerenjima ona je manja nego prije. HDZ je uza se vezao birače ovisne o državi. Gdje umjesto vojske, policije i državne administracije postoji neovisno gospodarstvo i privatno poduzetništvo, jači je utjecaj oporbenih stranaka. Jačanjem tržišta i gospodarstva snažit će i oporbene stranke, dok će HDZ sve više slabiti. Sada se oni realno kreću između 25 i 30 posto glasova, što opet potvrđuje da njihov izborni uspjeh nije posljedica podrške glasača, nego nesposobnosti oporbe da zajedno nastupi na izborima.

NACIONAL: Koliki su izgledi na predstojećim izborima koalicije HNS – Libra – LS i je li dogovorena i suradnja s SDP-om i HSS-om? – SDP je najjača stranka ljevice a HNS centra i trebamo surađivati kako bismo u najvećem dijelu općina, gradova i županija zadržali vlast ili je preuzeli od HDZ-a. Ponegdje ćemo surađivati prije izbora, a posvuda sklapati koalicije poslije izbora. S Librom i LS-om imamo slične stavove i zastupamo građansku opciju. Ne inzistiramo na ujedinjenje, ali smo otvoreni i za takvu opciju.

NACIONAL: Koliki postotak glasova kanite osvojiti? – Ovisno o regijama, između 10 i 14. U Varaždinskoj ćemo županiji dobiti oko 25 posto, no negdje će to biti i svegaamo 5 posto.

NACIONAL: Novinarima ste rekli da je HDZ-ova vlada spremna za ostavku. Mislite li da neće dočekati kraj mandata? – Ne mislim, premda su se pokazali nesposobnima i nekompetentnima. Ali to ne znači da će izgubiti vlast jer to su dvije različite stvari. Imaju podršku HSLS-a i DC-a koji su se transformirali u HDZ, predstavnici nacionalnih manjina interesna su grupacija, a tvrdo ešalon ih podržava i HSP. Jedino se o aferi Bechtel nisu oglasili veliki borci za pravdu i poštenje Đapić i Letica.

NACIONAL: Koje će biti središnje HNS-ove teme u kampanji? – Jačanje regionalizma kroz program “Hrvatska jednakih šansi”. To je u skladu s našim prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit te Zakona o obalnom pojasu. Cilj je tih zakonskih prijedloga jačanje ovlasti općina i gradova, decentralizacija i demetropolizacija Hrvatske. Jedna od tragedija ove zemlje jest posvemašnja metropolizacija i centralizacija koja ona šteti svima, pa i samom Zagrebu.

JADNO NASLIJEĐE HDZ-a
Odnos prema stranim tvrtkama

NACIONAL: Kad ste se kao ministar prvi put sreli s predstavnicima Bechtela? – Neposredno nakon formiranja Vlade, početkom 2000. Račan mi je rekao da su mu najavili dolazak Charles Redman i ljudi iz Bechtela. Odgovorio sam da se izvođači ne najavljuju kod investitora nego da ih investitor poziva kad to želi. Vlada mi je odobrila da ih ubuduće pozivam i primam i sastanak s Bechtelom zakazao sam u svom uredu, dva dana poslije u 8.30. Pojavili su se u zakazano vrijeme i u punom sastavu. Naslijeđe HDZ-ova odnosa prema stranim tvrtkama bilo je najjadnije moguće. Poslove su plaćali stotine milijuna dolara više nego što su stvarno vrijedili, a onda su se te tvrtke ponašale kao da nam čine uslugu samim tim što još s nama razgovaraju.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika