24.06.2011. / 07:33

Autor: Hina

Obama suočen s pritiskom republikanaca zbog maksimalnog duga

Republikanci su u četvrtak izvršili pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu u raspravama o maksimalnom dugu, a jedan od njihovih čelnika čak je zatvorio vrata pregovorima podsjećajući da se pregovori nalaze u "slijepoj ulici" zbog visine poreza.

Barack ObamaBarack ObamaRepublikanci su u četvrtak izvršili pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu u raspravama o maksimalnom dugu, a jedan od njihovih čelnika čak je zatvorio vrata pregovorima podsjećajući da se pregovori nalaze u "slijepoj ulici" zbog visine poreza.

Eric Cantor, vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa, objavio je u četvrtak da se povlači iz rasprava.

Navodeći kako je u pregovorima zabilježen napredak, Cantor je ipak u priopćenju istaknuo da se pregovori nalaze u "slijepoj ulici" što se tiče pitanja visine poreza, na što republikanci ne pristaju.

"Demokrati inzistiraju na ideji da bilo koji dogovor mora uključivati povećanje poreza", kazao je Cantor, dodajući da Kongres to neće podržati.

"Neću sudjelovati na sastanku i mislim da je došlo vrijeme da se predsjednik (Barack Obama) jasno odredi i pronađe rješenje ovog problema", dodao je.

Obaminu ulogu u pregovorima kritizirao je i vođa repulikanske manjine Senata Mitch McConnell.

"Vrijedi se upitati: gdje je bio predsjednik Obama posljednjih mjesec dana? Što je predložio? Što će učiniti u vezi smanjivanja duga i kako će spriječiti krizu koja nam je pred nosom", kazao je McConnell u Senatu.

Bijela kuća zasada nije reagirala na ove napade.

Dug SAD-a sredinom svibnja dosegnuo je maksimalnu razinu koju dopušta Kongres a koja iznosi oko 14.300 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika