Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Plamenko Cvitić

NOVI DETALJI MILIJUNSKE PLJAČKE U FINI

Prvi rasplet pljačke putem DNK

Prošlotjednim uhićenjem 33-godišnjeg Marija Palića riješena je zagonetka pljačke više od milijun kuna u poslovnici Fine u Zagrebu: počinitelj spektakularne pljačke uhićen je jer su građani ugasili požar kojim je on pokušao uništiti dokaze, a on se kao ovisnik o drogama nesuvislo ponašao

Pretraživanjem Palićeva stana i rastavljanjem kuhinjskih elemenata krim-policajci pronašli su 186.450 kuna u različitim apoenima, devetmilimetarski pištolj, pancirku, dva mobitela i videokameru s kasetom, čiji sadržaj još uvijek drže u strogoj taPretraživanjem Palićeva stana i rastavljanjem kuhinjskih elemenata krim-policajci pronašli su 186.450 kuna u različitim apoenima, devetmilimetarski pištolj, pancirku, dva mobitela i videokameru s kasetom, čiji sadržaj još uvijek drže u strogoj taProšlotjednim uhićenjem 33-godišnjeg Marija Palića policija je uspjela riješiti zagonetku pljačke poslovnice Fine u Zagrebu, spektakularnog razbojstva vrijednog više od milijun kuna, a u sljedećih nekoliko dana uhitit će i preostalu trojicu pljačkaša. To je prvi hrvatski slučaj u kojem je na temelju DNK tragova iz rukavice i kape te usporedbom s MUP-ovom bazom podataka u kojoj se čuvaju DNK uzorci hrvatskih kriminalaca riješen zločin. U srijedu, 4. kolovoza u 10.15 sati, tri maskirane i naoružane osobe upale su u poslovnicu Fine u zgradi Ine u Aveniji Većeslava Holjevca.

U munjevitom prepadu maskirani muškarac uzdignutim je kalašnjikovom natjerao nekolicinu djelatnika i klijenata Fine da legnu na pod, a potom su trojica pljačkaša iz četiri blagajne pokupila više od milijun kuna u neoznačenim novčanicama. Nakon 30-ak sekundi iz banke su dotrčali do crvene ford sierre, u kojoj ih je s upaljenim motorom i nogom na gasu čekao četvrti član bande, koji je potom preko Slavonske avenije dojurio do zagrebačke četvrti Knežija. Parkiravši se u ulici Ludovika Zelenike, pljačkaši su u automobil pobacali maske, odjeću i obuću, polili ga nitro razrjeđivačem te zapalili. Time su htjeli uništiti materijalne dokaze pljačke, ali ih je spriječio stanar obližnje zgrade koji je ubrzo pristigao s vatrogasnim aparatom i ugasio nagorjeli automobil.

Pljačkaši su u žurbi u automobilu ostavili i jedan od pištolja kojima su obavili prepad, a pokraj automobila odbacili su i kalašnjikov kojim je upravo prvoosumnjičeni Marijo Palić zaprijetio djelatnicima Fine da legnu na pod. Dopola izgorjela crvena ford sierra bila je ključna za razrješavanje razbojstva jer su u njoj MUP-ovi stručnjaci pronašli odbačene dijelove odjeće i obuće, koju su potom poslali na provjeru u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. Na rukavicama i kapi koju je jedan od razbojnika nosio prilikom prepada kriminalistički stručnjaci pronašli su nekoliko dlaka pomoću kojih su uspjeli utvrditi DNK nekoliko osoba, a uvidom u policijske datoteke odmah su identificirali jednog od pljačkaša, budući da je Marijo Palić policiji poznat po nekoliko sličnih razbojstava. Taj 33-godišnji umirovljeni narednik HV-a 90-ih je počinio nekoliko teških razbojstava, od srpnja 2000. do rujna 2003. služio je zatvorsku kaznu zbog provale u videoteku i kiosk, a u policijskim evidencijama vodi se i kao narkoman.

Neposredno nakon DNK identifikacije djelatnici kriminalističke policije otišli su do Palićeva stana u zagrebačkoj Ulici braće Cvijića 32, njegova prebivališta u Ulici Josipa Slavenskog 15 te na nekoliko drugih adresa, ali su na informativnim razgovorima saznali da je s djevojkom otputovao u Novalju. Ne želeći da zbog mogućeg curenja informacija Palić sazna da je policiji poznata njegova uloga u razbojstvu u poslovnici Fine i zbog toga eventualno pobjegne iz zemlje, krim-policajci iz Zagreba stupili su u kontakt s kolegama u Zadru, koji su diskretnim provjerama utvrdili da se osumnjičeni nalazi u Zadru pa su ga stavili pod nadzor. Kad se nakon nekoliko dana Marijo Palić s djevojkom vratio u Zagreb, na temelju izdane tjeralice policajci su ga uhitili na ulici u centru Zagreba. Budući da je mislio da su on i njegovi partneri u pljački Fine počinili savršen zločin u kojem nema tragova, Palić se mirno predao policiji, pretpostavljajući da ga uhićuju zbog droge, jer je prilikom uhićenja kod sebe imao jedan gram heroina.

Međutim, tek na ispitivanju djelatnici krim-policije otkrili su mu da znaju kako je on jedan od sudionika pljačke u Fini pa je uskoro, pritiješnjen predočenim dokazima, priznao svoje sudjelovanje u razbojstvu. Na ispitivanjima koja su uslijedila, Palić je ispričao važnije detalje pljačke, poput filmske raspodjele novca u liftu: kad su zapalivši ford sierru pobjegli s Knežije, četvorica razbojnika otišla su do stambene zgrade u ulici Hasana Kikića u zagrebačkim Srednjacima te ušli u lift kojim su se uspeli do sedmog kata. Tada su zakočili lift, prebrojili i podijelili opljačkan novac, a potom su se spustili u prizemlje i razišli. Nakon toga Marijo Palić u svom je stanu u Braće Cvijića 32 spremio dio plijena i devetmilimetarski pištolj te otputovao na more. Kad su saznali da je uhićen, njegova 31-godišnja djevojka Dubravka Stajnko i 27-godišnji prijatelj Ivica Demše otišli su do Palićeva stana i sakrili novac u zid iza sudopera u kuhinji, a devetmilimetarski pištolj u fotelju u jednoj od soba. Kad su i oni uhićeni, priznali su svoje suučesništvo i policiji rekli gdje su sakrili novac i oružje. Pretraživanjem Palićeva stana i rastavljanjem kuhinjskih elemenata krim-policajci pronašli su 186.450 kuna u različitim apoenima, devetmilimetarski pištolj, pancirku, dva mobitela i videokameru s kasetom, čiji sadržaj još uvijek drže u strogoj tajnosti, premda se sumnja da su na njoj snimke opljačkane poslovnice Fine.

Naknadnom rekonstrukcijom utvrđeno je i da je Palić u devet dana od svojeg dijela plijena potrošio više od 30.000 kuna: za 10.000 kuna kupio je opojnu drogu speed, određenu svotu potrošio je na ljetovanju sa svojom djevojkom i pomagačicom Dubravkom Stajnko, također dugogodišnjom ovisnicom kojoj su prije nekoliko godina djeca oduzeta i dana na skrb njezinim roditeljima, a dijelom novca platio je neke dugove. Premda je priznao sudjelovanje u spektakularnom razbojstvu, Palić je isprva na ispitivanjima kriminalističke stručnjake stalno navodio na krivi trag, a dvojicu svojih kompanjona nazivao samo nadimcima Majstor i Mali, ne odajući njihov identitet. Ipak, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Zagrebačke Željko Prša Nacionalovom je novinaru kazao da je policija na tragu preostalim pljačkašima jer su iza njihova djela ostali brojni tragovi.

Osim prve pogreške, odnosno sretnog slučaja da su građani zaustavili širenje vatre na fordu sierri, pljačkaše su čitavo vrijeme snimala dva različita videonadzora: u poslovnici Fine bile su postavljene videokamere zaštitarske tvrtke Sokol Marić, čega su počinitelji bili svjesni, ali nisu znali da su ih ispred zgrade Ine, u kojoj se nalazi opljačkana poslovnica Fine, čitavo vrijeme snimale i Inine sigurnosne kamere, na kojima postoje dodatni dokazi i informacije o osumnjičenicima, pa ih kriminalistička policija u interesu istrage još uvijek krije od javnosti. Sveukupno je pljačku snimilo sedam kamera Fine i dvije Inine. Paljenje automobila policijske stručnjake podsjetilo je na jedno razbojstvo s početka ove godine: 21. siječnja trojica su razbojnika usred dana opljačkala poslovnicu Fine u Jablanskoj ulici u zagrebačkom naselju Rudeš, a nakon bijega u fordu sierri automobil su zapalili. Tom prilikom automobil je gotovo čitav izgorio, pa iza te pljačke nije bilo mnogo materijalnih dokaza, ali gomila koincidencija, počevši od iste marke vozila u oba slučaja, daje indicije da su u obje pljačke sudjelovali isti razbojnici. Budući da prvoosumnjičeni Marijo Palić negira sudjelovanje u siječanjskoj pljački Finine poslovnice, MUP-ovi stručnjaci za pomoć su se obratili Interpolu i POA-i te putem njih provjeravaju porijeklo obiju ford sierra, koje u Hrvatskoj nikad nisu bile ni registrirane ni legalno uvezene. Automobil kojim je izvršen prepad u poslovnicu Fine 4. kolovoza tijekom pljačke imao je registracijske oznake ZG 7001-M, koje su pljačkaši očito ukrali dan prije s nekog vozila.

Osim prvoosumnjičenog Marija Palića, Majstora i Crnog, policija posljednjih dana užurbano traga i za trećim pljačkašem, koji je prema indicijama prije pljačke ušao u poslovnicu Fine i dao signal za najpovoljniji trenutak za upad – kad je zaštitar Sokol Marića otišao na zahod. Palićevim brzim uhićenjem policija je stekla mnoge dodatne dokaze, kriminalisti danonoćno rade na čitavom slučaju i pitanje je sata kad će se iza rešetaka naći i preostali sudionici spektakularne milijunske pljačke u Zagrebu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika