26.06.2011. / 10:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Ruski oligarh i vlasnik Netsa na čelu stranke koja je za Medvedeva

U nastupnom govoru pred više od 170 članova stranke u Moskvi Prohorov je kritizirao jednostranačje u Rusiji no ustvrdio je i da Pravoe Delo nije "oporbena" stranka

Mihail Prohorov (Wikipedia)Mihail Prohorov (Wikipedia)Ruski milijarder Mihail Prohorov, vlasnik košarkaškog kluba New Jersey Nets, izabran je u subotu za čelnika ruske stranke Pravoe Delo (Pravedna stvar) i obećao da će od komunista preuzeti mjesto druge najsnažnije političke stranke.

Izbor tajkuna metalirške industrije na čelno mjesto stranke koja se zalaže za poduzetnčke interese i koja podržava drugi presjednički mandat Dmitrija Medvedva 2012., prva je pojava nekog moćnog ruskog poslovnog čovjeka na političkoj sceni u gotovo deset godina.

U nastupnom govoru pred više od 170 članova stranke u Moskvi Prohorov je kritizirao jednostranačje u Rusiji no ustvrdio je i da Pravoe Delo nije "oporbena" stranka.

"Naša se zemlja zove Ruska Federacija no ona je po svojoj strukturi carstvo. Ovdje vrijedi samo predsjednička vlast a ta vrsta upravljanja ne može osigurati stabilnost, da o razvoju ni ne govorimo", rekao je i najavio da će stranku kasnije ove godine uvesti u parlament.

"Mi moramo vratiti parlament. U bliskoj budućnosti postati druga najveća stranka a onda, kasnije, prva", rekao je.

Prohorov, koji održava dobre odnose s Kremljom i čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 18 milijardi dolara, također je rekao da želi isključiti riječ "oporba" iz rječnika njegove stranke.

"Naši građani riječ oporba povezuju s marginalnim skupinama koje su odavno izgubile dodir s realnošću a ne s političkim strankama", rekao je.

Vladajuća Putinova Ujedinjena Rusija ima 315 od 450 zastupničkih mjesta u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Pravoe Delo je osnovano prije dvije godine i nema zastupnika u parlamentu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika