26.06.2011. / 12:43

Autor: Hina

Kina i Vijetnam rješavaju razmirice u Južnokineskom moru

Odnosi dviju zemalja posljednjih su mjeseci bili napeti zbog rasplamsavanja starog prijepora oko suvereniteta nad nekim dijelovima Južnokineskog mora

IlustracijaIlustracijaKina i Vijetnam u nedjelju su se u Pekingu dogovorile da će "mirnim pregovorima riješiti međusobne pomorske nesuglasice", što je znak početka ublažavanja napetosti kada je riječ o suprotnim stajalištima o vodama Južnokineskog mora, bogatog naftom i prirodnim plinom, izvijestilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Odnosi dviju zemalja posljednjih su mjeseci bili napeti zbog rasplamsavanja starog prijepora oko suvereniteta nad nekim dijelovima Južnokineskog mora.

Zamjenik vijetnamskog ministra vanjskih poslova Ho Xuen Son i njegov kineski kolega Zhang Zhijun na sastanku u Pekingu složili su se kako će "nastojati utjecati na jačanje pozitivnog javnog mišljenja da bi se spriječili postupci i izjave koji bi mogli naškoditi prijateljskim odnosima i međusobnom povjerenju između naroda dviju zemalja", stoji u priopćenju.

Kina i Vijetnam spore se u pogledu upada, kako smatraju obje strane, u tuđe teritorijalne vode, koje su istodobno pomorski vrlo prometne. Slične optužbe, osim između Kine i Vijetnama, prisutne su i između Bruneja, Malezije, Filipina i Tajvana, među kojima vladaju slične pomorske razmirice.

Posljednja u nizu tenzija dogodila se prošli mjesec kada je Hanoj optužio Kineze da je posada njihova broda uznemiravala posadu broda za istraživanje podmorja bogatog plinom u Južnokineskom moru.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika