28.06.2011. / 13:50

Autor: Nacional.hr

Meditacija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Istraživanje je otkrilo da se je za one koji su meditirali rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom smanjen za 47 posto u odnosu na drugu skupinu sudionika istraživanja

IlustracijaIlustracijaU novom istraživanju je otkriveno da meditacija ima blagotvoran učinak na povišeni krvni tlak, kolesterol i zadebljanje arterija. Svi ovi pozitivni učinci na zdravlje smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, prenosi Telegraph.

Znanstvenici sa Medicinskoga fakulteta u Wisconsinu pratili su 201 muškarca i ženu prosječno starih 59 godina, koji su imali suženje krvnih žila u srcu. Pola sudionika istraživanja je prakticiralo transcendentalnu meditaciju, dok je druga polovica dobila samo savjet o tome kako da promijene prehranu i da više vježbaju. Istraživanje je otkrilo da se je za one koji su meditirali rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom smanjen za 47 posto u odnosu na drugu skupinu sudionika istraživanja.

Znanstvenici tvrde da su ovi rezultati bolji čak i od rezultata dobivenih terapijom lijekovima i da se ovo istraživanje nadovezuje na prijašnja koja su pokazala blagotvoran učinak transcendentalne meditacije na krvni tlak, kolesterol, stres i arterosklerozu. No, ipak znanstvenici upozoravaju da bi se meditacija trebala koristiti kao dopuna terapiji lijekovima koji se obično propisuju za ovakve zdravstvene probleme, a ne kao samostalna metoda liječenja.

Transcendentalna meditacija, nastala u Indiji, uključuje sjedenje u tišini i koncentriranje uzastopnim ponavljanjem jedne riječi tj. mantre. Ovo se prakticira 20- tak minuta dva puta na dan i navodno povećava duševni mir dopuštajući mislima da slobodno struje kroz um. Transcendentalnu meditaciju su popularizirali Beatlesi 1960-ih, naučivši je od svog gurua Maharishi Mahesh Yogia.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika