29.06.2011. / 11:31

Autor: Hina

Kosa indijskih hodočasnika na glavama zapadnih žena

Hodočasnici odlaze u hramove i nude svoju kosu kao žrtvu tisućama hinduističkih bogova kako bi se zaštitili od bolesti i siromaštva ili prizvali sreću.

IlustracijaIlustracijaMnogo kose koju kao ekstenzije nose žene na Zapadu potječe iz hramova u Indiji, gdje se hodočasnici podvrgavaju brijanju glava, no modernizacija zemlje mijenja i tamošnje običaje.

Indija je već dugo najveći svjetski izvoznik ljudske kose, a vrijednost te djelatnosti procjenjuje se na 8,5 milijardi rupija (133 milijuna eura) godišnje.

Hodočasnici odlaze u hramove i nude svoju kosu kao žrtvu tisućama hinduističkih bogova kako bi se zaštitili od bolesti i siromaštva ili prizvali sreću.

Praksa je osobito raširena na jugu Indije, u državi Tamil Nadu, kamo dolaze vjernici iz čitave zemlje.

Tijekom vjerskog festivala u hram Tiruttani u samo jednom danu na ritualno brijanje glava dolazi tisuću osoba, među kojima je 50 do 60 žena.

Tone pletenica režu se svakodnevno u hramovima diljem zemlje i prodaju na dražbi trgovcima na veliko, koji ih pripremaju za izvoz. Prihodima koje tako ostvaruju hramovi financiraju dobrotvorne aktivnosti.

Neki su se čak upustili u izravnu prodaju inozemstvu, zaobilazeći trgovce na veliko.

No ponuda kose se smanjuje jer mlađi naraštaji više ne žele u potpunosti brijati glavu, već kosu samo skraćuju, a potražnja sa Zapada veća je nego ikada.

Sintetička kosa bila je u modi devedesetih godina i prouzročila smanjenje cijena prave kose. No potražnja je danas opet porasla.

Kilogram ljudske kose sad vrijedi prosječno 250 dolara (1300 kuna), nasuprot 20 dolara prije 20 godina.

Vezane vijesti

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Mlada indijska zvijezda bollywodskih filmova Meenakshi Thapar pronađena je mrtva i obezglavljena, a ubojstvo su priznala dvojica njezinih kolega koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika