Objavljeno u Nacionalu br. 463, 2004-09-28

Autor: Plamenko Cvitić

ODVJETNIČKA BITKA ZA HAAŠKE ZATVORENIKE

'Za oko dva tjedna očekujemo odluku o žalbi Haaškog vijeća'

Nakon prošlotjedne molbe za dopuštanja žalbe na odluku Haaškog suda o nepuštanju generala Ivana Čermaka i Mladena Markača Čedo Prodanović objašnjava daljnji tijek akcije

Prošlog tjedna odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu su predali molbu za dopuštanje žalbe na odluku haaškog sudskog vijeća o nepuštanju dvojice okrivljenika na slobodu.Prošlog tjedna odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu su predali molbu za dopuštanje žalbe na odluku haaškog sudskog vijeća o nepuštanju dvojice okrivljenika na slobodu.Prošlog tjedna odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu su predali molbu za dopuštanje žalbe na odluku haaškog sudskog vijeća o nepuštanju dvojice okrivljenika na slobodu. U razgovoru za Nacional odvjetnik Čedo Prodanović objašnjava daljnji tijek pravne bitke za Ivana Čermaka i Mladena Markača.

'Odbijam tezu da je Vlada sugerirala da se ne žalimo i da smo to poslušali na štetu generala'NACIONAL: Proteklih se dana u javnosti spekuliralo o nekoliko različitih razloga zbog kojih niste podnijeli žalbu na prvu odluku sudskog vijeća u travnju. Koji su pravi razlozi? – Na početku, s indignacijom odbijam tezu da nam je Vlada sugerirala da se ne žalimo i da smo mi to poslušali nauštrb interesa svojih klijenata. Nakon što je naš prvi zahtjev za puštanje odbijen, a nakon kontakata s tužiteljstvom i pristajanjem na davanje dodatnih intervjua naših klijenata, odlučili smo ishoditi suglasnost tužiteljstva za puštanje na slobodu i tada ponovo predati zahtjev. Naime, vijeće nam je prvi put odbilo zahtjev premda smo bili apsolutno uvjereni da će ga prihvatiti – tko nam je mogao jamčiti da i drugo vijeće neće tako odlučiti? Međutim, kad imate suglasnost tužiteljstva, situacija je bitno povoljnija za klijente. Isto tako, postupak davanja intervjua mnogo je kraći od postupka žalbe, a željeli smo i dobiti na vremenu. U svojoj se žalbi danas možemo pozvati na neke standarde koje je Sud postavio i prije nas, i zbog kojih smo i smatrali da dvojicu generala treba pustiti, pogotovo zbog istovremenog puštanja šestorice Hrvata iz BiH. Riječ je o gotovo identičnim uvjetima za puštanje na slobodu: kvalifikacije djela jednake su težine, apostrofira se njihova suradnja s Tribunalom, koja je kod Čermaka i Markača još izraženija, u oba predmeta postoje jamstva hrvatske vlade, a u našem slučaju potenciramo i neprotivljenje tužiteljstva.

NACIONAL: Je li vas iznenadila odluka o nepuštanju vaših klijenata? – Na sastanku s predstavnicima Vlade prošle srijede doista je izražena opća zatečenost, jer smo svi bili uvjereni da će biti donesena pozitivna odluka i jedino smo čekali kad će to biti. Što se tiče same Vlade, ministrica Škare-Ožbolt i njezin pomoćnik Jakša Muljačić u organizacijskom dijelu, kontaktima i suradnji veoma su se angažirali. Mi s Vladom zaista dobro komuniciramo i surađujemo, no to ne znači da ministricu pitam trebamo li uložiti žalbu ili ne. U cijelom ovom slučaju pomoć Vlade i predsjednika Mesića jako nam je važna.

NACIONAL: Koja je daljnja procedura za puštanje vaših klijenata na slobodu? – U nedjelju, 19. rujna, predali smo molbu za ulaganje žalbe. Dobio ju je i tužitelj koji će se na nju pismeno očitovati. Naravno, mi ne znamo kako, ali siguran sam da će je podržati, jer s obzirom na prethodno neprotivljenje tužitelj i ne može zauzeti drukčiji stav. Nadalje, tu nema propisanih rokova, ali iskustvo iz drugih slučajeva kaže da možemo otprilike u sljedeća dva tjedna očekivati rješenje vijeća koje će odlučiti hoće li nam se dopustiti žalba, a nakon toga bismo imali rok od 15 dana za sastavljanje žalbe. Nakon toga drugo žalbeno vijeće odlučuje o našoj žalbi, što nosi dodatnih dvadesetak dana. U konačnici, to znači da prije kraja listopada neće biti odluke.

NACIONAL: Što ako vam se žalba ne dopusti? – U tom ćemo slučaju morati pričekati neku promjenu u predmetu, novi dokaz, nove činjenice, pa da nakon izvjesnog vremena pokušamo s novim zahtjevom.

NACIONAL: U obrazloženju odbijanja zahtjeva za puštanje Čermaka i Markača navodi se mogućnost bijega i utjecanja na svjedoke. – Da, ali to je neosnovano. Naime, nije dovoljno kazati da postoji apstraktna opasnost da bi generali Čermak i Markač mogli utjecati na svjedoke kad izađu, već tužitelj mora točno navesti jesu li nekome prijetili, uništavali dokumente ili na koji drugi način utjecali na svjedoke ili žrtve. Ne može se apstraktno baratati mogućnošću da se oni neće vratiti u Haag. Njih su dvojica već odavno upoznati s težinom optužbe – tijekom prethodnih intervjua, a i prije no što su krenuli u Haag, upoznali su se sa sadržajem optužnice. Međutim, od 1995. do danas nema nijednog podatka da su na bilo koji način prijetili nekome. Na ovaj je način obrazložena i odluka sudskog vijeća o puštanju šestorice Hrvata iz BiH.

NACIONAL: Postoje i spekulacije da je general Gotovina pravi razlog nepuštanja Čermaka i Markača na slobodu. – Pitanje je što se u odluci Suda željelo kazati rečenicom da “Gotovina još nije lišen slobode”. Ona se može tumačiti na mnogo načina i umetnuta je u kontekst iz kojeg se može izvući i zaključak da su jamstva hrvatske vlade upitna jer Gotovine nema. Međutim, onda dolazimo do problema da ta ista jamstva vrijede u slučaju šestorice Hrvata iz BiH, a ne vrijede u našem slučaju. Nadalje, znači li to da će Čermak i Markač ostati u zatvoru sve dok se Gotovina ne uhiti? Ako je tako, onda ispada da su njih dvojica Gotovinini taoci i da se njihova odgovornost ne razmatra individualno.

NACIONAL: Kad će uopće započeti proces protiv Čermaka i Markača? – Rečeno nam je da ne može početi prije kraja 2005., ali to može značiti i koju godinu kasnije.

NACIONAL: U medijima su se pojavile različite priče o uvjetima u pritvoru. Kakvi su uvjeti zapravo? – Generali Čermak i Markač ne žale se na uvjete u zatvoru, oni se naprosto žale što jesu u zatvoru. Naravno da u zatvoru ne može biti dobro, ali sami su uvjeti više nego dobri, jedan apsolutno humani tretman: čitav dan su više-manje slobodni da međusobno komuniciraju, dvaput dnevno šeću, imaju trim-kabinet, teretanu. Svaki ima svoju sobu, televizor, satelitsku televiziju putem koje prate naš program, telefonom mogu zvati brojeve koji su im dopušteni…

NACIONAL: Ovo što govorite u opreci je s navodima iz navodnog Markačeva pisma. – General Markač tvrdi da on to nije tako napisao, odnosno pismo je na neki način zloupotrebljeno. On je pismo napisao, ali ne baš tog sadržaja. Stanovite su osobe prikazale kao sadržaj nešto što i nije napisano. Na kraju krajeva, to je bilo pismo jednom prijatelju, a ne suborcu.

NACIONAL: Kakvo je zdravstveno stanje generala Čermaka i Markača? – General Čermak je u Haag došao s oštećenom kralježnicom i visokim tlakom, došao je sa štapom, ali je zbog tih “nehumanih” uvjeta, u kojima svaki dan vježba, trči i hoda, skinuo 15 kilograma i izgleda odlično – bitno se bolje osjeća i tlak mu se snizio. S druge strane, Markač ima velikih problema sa šećerom, tamo su mu ugrađena tri stenta, srčani je bolesnik i zaista je teško bolestan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika