30.06.2011. / 16:18

Autor: Nacional.hr

Afrička unija osudila francusku akciju dostave oružja libijskim pobunjenicima

Analitičari kažu kako je francuska akcija protivna nametnutom emabargu UN-ovog Sigurnosnog vijeća Libiji na kupnju i opskrbu oružjem

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaŠef komisije Afričke Unije Jean Ping izjavio je kako je francuska akcija dostave oružja libijskim pobunjenicima bila opasna i kako je stavila cijelu regiju u riskantan položaj, izvještava BBC.

Nakon objave u francuskim medijima, Francuska je potvrdila da je opskrbila laganim naoružanjem berberske borce u planinama jugozapadno od Tripolija. U novinskom izvještaju navodi se kako su uz humanitarnu pomoć iz aviona bačeni raketni bacači i protutenkovske granate. Tvrdi se kako Francuska o akciji nije obavijestila saveznike.

Ping je trenutno na sastanku AU-a u Ekvatorijalnoj Gvineji, jedna od glavnih tema razgovora sigurno će biti Libija. Za BBC je izjavio kako je ta akcija mogla izazvati slične probleme kao u ratnoj Somaliji.

"Rizik građanskog rata, rizik od komadanja zemlje, rizik 'somalizacije' zemlje, rizik da će oružja biti posvugdje...uključujući terorizam", iznio je šef komisije posljedice francuskog postupka.

Analitičari kažu kako je francuska akcija protivna nametnutom emabargu UN-ovog Sigurnosnog vijeća Libiji na kupnju i opskrbu oružjem. SAD su reagirale kako opskrba oružjem nije bila zakonita prema prijašnjoj rezoluciji 1970, ali nova rezolucija 1973 o Libiji to dopušta.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika