Objavljeno u Nacionalu br. 463, 2004-09-28

Autor: Plamenko Cvitić

NASTAVAK DRAME OKO GSM KONCESIJE

Natječaju za treći GSM prijeti poništenje

Dramatično otvaranje ponuda za treću GSM mrežu u ponedjeljak u Zagrebu donijelo je neočekivani obrat: ponuđači Match Telecom, iza kojeg je stajao Alcatel, i Mislav Šutalo, kojeg je podržavao Citibank, zakasnili su s ponudama, pa je jedini u igri ostao Questus fond Borislava Škegre

U 12.40 predsjedavajući Agencije označio je kraj sjednice na kojoj je, suprotno svim očekivanjima, zaključeno da je na natječaj u propisanom roku pristigla samo jedna ponuda.U 12.40 predsjedavajući Agencije označio je kraj sjednice na kojoj je, suprotno svim očekivanjima, zaključeno da je na natječaj u propisanom roku pristigla samo jedna ponuda.U ponedjeljak, 27. rujna, točno u podne drama oko ulaska trećeg GSM operatora u Hrvatsku ušla je u svoju završnicu. Unaprijed najavljeno javno otvaranje prispjelih ponuda, najavljeno za 12 sati, počelo je postavljanjem zaštitara i zaključavanjem vrata dvorane Hrvatske agencije za telekomunikacije u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, i od tog trenutka iz dvorane nitko nije mogao izaći i, što je još važnije – ući. Sumnje u legitimnost završnog dijela natječaja vjerojatno će svoj epilog naći u snažnoj diplomatskoj i političko-gospodarskoj lobističkoj borbi, a kako Nacional doznaje, nije nemoguće da će u konačnici odluku o legalnosti morati donositi i sud. Naime, pred zaključanim vratima našla su se dva ponuđača koji su – zakasnili predati svoje ponude. Prvi od njih bio je poduzetnik Mislav Šutalo koji je, prema navodima prisutnih, u 11.57 pristigao na portu Agencije, ali mu osoblje na porti nije dopustilo da uđe i preda dokumentaciju “jer je zakasnio”. Šutalo je inače proteklih dana u medijima snažno najavljivao svoju ponudu, za koju je u iznosu od 250 milijuna eura jamčila svjetski poznata Citybank, a u utrci za koncesiju pridružili su mu se i nogometaš Davor Šuker i košarkaš Stojko Vranković.

Jedini ponuđač za novu GSM mrežu, fond Questus, u svom sastavu ima švedski Tele 2, koji krši uvjete natječaja svojom suradnjom s Deutsche Telekomom u NjemačkojDrugi zakašnjeli ponuđač bio je predstavnik francuskog Match telekoma, koji je zbog kašnjenja zrakoplova u Zagreb sletio oko podneva, pa se u pratnji odvjetnika Josipa Grošete iz odvjetničkog društva Marković & Plišo u zgradi Agencije za telekomunikacije pojavio tek u 12.38. Stigavši pola sata nakon početka sjednice Vijeća Agencije za telekomunikacije, predstavnici Match telekoma iz džipa su izvadili golemu kutiju s natječajnom dokumentacijom i ponijeli je na prvi kat zgrade uz negodovanje djelatnika Agencije. Za to vrijeme u dvorani je trajala sjednica na kojoj je pred pedesetak prisutnih, uglavnom predstavnika ponuđača i novinara, predsjedavajući Agencije Gašper Gaćina vodio službeni postupak otvaranja prispjelih ponuda. Kako je bilo očekivano, postojeći operatori HT i VIPnet predali su zahtjeve za naprednu UMTS licencu, koja znači nadograđivanje postojećih sustava. Hrvatsku javnost proteklih je mjeseci i godina najviše zanimao ponuđač za treću GSM 1800 licencu, odnosno za trećeg GSM operatora u Hrvatskoj, a do 12 sati po srednjoeuropskom vremenu pristigla je samo jedna takva ponuda – “Treća sreća”. Riječ je o Quaestus fondu Borislava Škegre, u kojem sudjeluje devet snažnih hrvatskih tvrtki: Dalekovod, Jamnica, FIMA Holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa, Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske i Privredna banka koji se udružio s europskim telekom operatorom sa sjedištem u Švedskoj Tele 2.

U 12.40 predsjedavajući Agencije označio je kraj sjednice na kojoj je, suprotno svim očekivanjima, zaključeno da je na natječaj u propisanom roku pristigla samo jedna ponuda. Vidno iznerviran, predstavnik Match telekoma pokušavao je doći do predsjedavajućeg Gašpera Gaćine i uvjeriti ga da se treba uzeti u obzir i francuska ponuda, no Gaćina se ubrzo nakon raspuštanja sjednice zatvorio u svoj ured i na vrata postavio zaštitare koji unutra nisu nikog puštali. Za to je vrijeme državni tajnik Kalmetina ministarstva Dražen Breglec odgovarao na pitanja okupljenih novinara. Zapitan za komentar oko kašnjenja francuskog ponuđača samo je kratko odgovorio: “Ozbiljni ponuđači došli bi u Zagreb večer ranije i tri sata prije sjednice čekali u dvorani. Žao mi je što je ispalo da je službeno na natječaj za trećeg operatora pristigla samo jedna ponuda, ali tu se više ništa ne može učiniti”. Na pitanje Nacionalova novinara postoji li mogućnost razmatranja žalbi ili čak i tužbi zakašnjelih ponuđača, Breglec je odgovorio da “ništa ne može promijeniti ovakav rezultat” i da bi “svako odgađanje ili ponavljanje natječaja bilo štetno”. Takav razvoj događaja još jednom je svojom kontroverznošću pokazao da se oko ulaska trećeg GSM operatora u Hrvatsku vode snažna lobistička previranja koja vode i do najviših političkih vrhova.

Prošlog vikenda među telekomunikacijskim stručnjacima proširila se glasina da su predstavnici francuske grupacije Alcatel za svoju ponudu kanaliziranu kroz Match telekom lobirali preko svojih diplomata. S druge strane pojavila se i glasina da će treća mreža gotovo sigurno pripasti Škegrinoj “Trećoj sreći” jer ta ponuda uključuje nekolicinu hrvatskih tvrtki, što bi Škegri trebalo dati dodatnih šezdesetak bodova na natječaju, jer je jedan od kriterija za dodjelu koncesije i jačanje domaćeg gospodarstva. Ipak, kako tvrdi Nacionalov izvor iz odvjetničkih krugova, Borislav Škegro proteklih se dana pred dvojicom prijatelja navodno pohvalio da je s upravom švedskog Tele2 već potpisao ugovor kojim bi nakon završetka natječaja i dodjele koncesije treću mrežu u potpunosti preuzeli Šveđani, što znači da bi Škegrin Quaestus fond i okupljene domaće tvrtke samo kratko figurirali kao vlasnici i investitori novog hrvatskog GSM operatora, čime bi na domaćem telekomunikacijskom tržištu opet, i najvjerojatnije zauvijek, dominirali – stranci.

Na kraju, postoji još barem tri razloga zbog kojih je situacija oko ulaska trećeg operatora i dalje neizvjesna. Premda je bilo najavljivano da će cijeli proces odabira biti transparentan prema javnosti, na otvaranju ponuda predsjednik Agencije Gašper Gaćina odbio je javno obznaniti partnerske udjele, navodeći da su ti podaci povjerljive naravi. To znači da bi se unutar zidova Hrvatske agencije za telekomunikacije, podalje od javnosti, do 18. listopada, kad bi se trebali službeno objaviti rezultati natječaja, mogli voditi tajni dogovori. Na to se nadovezuje i moguće poništenje svih odluka nedavno ustanovljenog Vijeća Agencije za telekomunikacije jer su u Vijeće imenovani i bivši HT-ovci, pa mnogi ističu da bi oni mogli biti pristrani. Treći razlog je povezanost švedskog Tele2 i Deutsche Telekoma, odnosno T Mobilea, koji u Njemačkoj zajedno surađuju u fiksnoj telefoniji, a jedno od pravila natječaja je da ponuđač ne smije biti ni u kakvoj vezi s postojećim operatorima. Iz navedenih razloga Nacionalovi izvori iz stručnih krugova ističu da bi moglo doći i do poništenja natječaja. Zaključak novog poglavlja duge domaće telekomunikacijske afere stoga glasi: još je neizvjesno tko će i kada postati treći hrvatski GSM operator.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika