01.07.2011. / 11:42

Autor: Hina

Neravnopravnost u Hrvatskoj: I dalje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena

Gordana Lukač Koritnik navela je kako i dalje postoje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena na hrvatskom tržištu rada, istaknuvši kako je jednakost plaća nužna za ravnopravnost

IlustracijaIlustracijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik danas je u Hrvatskom saboru, podnoseći izvješće o radu svoga ureda u 2010., istaknula kako se najveći broj pritužbi u prošloj godini odnosio na pritužbe u ostvarivanju radnih i socijalnih prava te na spolno uznemiravanje na radnom mjestu, za što su pritužbe podnosile isključivo žene.

"Pritužbe za spolno uznemiravanje na radnom mjestu odnosile su se na omalovažavanje, ali i na fizičke dodire koji su graničili s nasrtajima", rekla je pravobraniteljica ustvrdivši da institut zaštite dostojanstva radnica očitio "ne funkcionira tako da štiti žrtvu". Ustvrdila je i kako radnice, u ovakvim slučajevima, često odustaju od tužbe poslodavca zbog straha od otkaza.

Gordana Lukač Koritnik navela je kako i dalje postoje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena na hrvatskom tržištu rada, istaknuvši kako je jednakost plaća nužna za ravnopravnost.

"I dalje je prisutna podzastupljenost žena na upravljačkim pozicijama, žene su i dalje manje plaćene za posao jednake vrijednosti, a povećava se i trend njihova zapošljavanja na određeno vrijeme", rekla je, dodavši kako je udjel nezaposlenih žena u 2010. nešto smanjen, ali samo stoga što je porasla nezaposlenost muškaraca.

Ured pravobraniteljice lani je radio na ukupno na 742 predmeta, od čega je 655 predmeta otvoreno u 2010. godini, a 77 ih je preneseno iz ranijih godina.

U 53,3 posto slučajeva pritužbe su podnijele žene, u 10,2 posto slučaja muškarci, a u ostalim slučajevima državna tijela i institucije, nevladine udruge i sama pravobraniteljica.

Najviše pritužbi bilo je s područja Grada Zagreba (48 posto), zatim s područja Osječko-baranjske županija (7,6 posto), Zagrebačke (7 posto), Primorsko-goranske (5,7 posto), Splitsko-dalmatinske (4,8 posto) te drugih županija.

O izvješću raspravljaju saborski klubovi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika