01.07.2011. / 15:48

Autor: Hina

Sabor drugi put skinuo imunitet HDSSB-ovcu Drmiću

Hrvatski sabor danas je HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću ponovno skinuo imunitet, ovaj put zbog sumnje da je počinio i treće kazneno djelo za koje ga tereti USKOK - poticanje na protuzakonito posredovanje.

Ivan DrmićIvan DrmićHrvatski sabor danas je HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću ponovno skinuo imunitet, ovaj put zbog sumnje da je počinio i treće kazneno djelo za koje ga tereti USKOK - poticanje na protuzakonito posredovanje.

Drmiću je Sabor prije dva tjedna već skinuo imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te lažnog prijavljivanja.

To što mu se danas imunitet skida i za treće kazneno djelo razljutilo je njegovog stranačkog kolegu Boru Grubišića, koji je upitao je li riječ o pogrešci i "trapavosti" DORH-a, ili o "ružnoj namjeri" novog privlačenja pozornosti javnosti.

"Je li protuzakonito posredovanje i afera TLM, kupovina struje po principu prodaje jeftino i kupi skupo, kupovina Slobodne Dalmacije, prodaja Ine MOL-u, a u svim tim poslovima potpis je današnje predsjednice vlade. To je protuzakonito posredovanje i to bi glavni državni odvjetnik trebao imati u vidu", izjavio je.

Sabor je izmijenio Zakon o kaznenom postupku (ZKP), po kojemu će se okrivljeniku ubuduće u prethodnom postupku omogućiti uvid u spis te će on moći imati branitelja i u žalbenom postupku.

U skladu s europskom praksom jača se položaj osumnjičenika koji ima pravo prije podizanja optužnice predložiti državnom odvjetniku da bude ispitan.

Izmijenjenim ZKP-om predviđa se i osnivanje Visokog kaznenog suda, koji bi počeo s radom 1. siječnja 2015., a odlučivao bi u drugom stupnju o žalbama protiv presuda općinskih i županijskih sudova. Izmijenjeni ZKP na snagu će stupiti 1. rujna, osim odredaba koje se odnose na Visoki kazneni sud i koje će stupiti na snagu početkom 2015.

Zastupnici su izglasali i Zakon o uslugama, kao krovni zakon kojim se uređuje uslužni sektor, propisuje pojednostavljenje postupaka i uvjeta za pristup i obavljanje uslužne djelatnosti. S propisima EU usklađeni su i zakoni o autorskim i drugim srodnim pravima, o nadzoru robe s dvojnom namjenom te o državnom uredu za reviziju.

Izglasan je i Zakon o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina (prometne, javne, komunalne i druge infrastrukture te ceste, vodne građevine, željezničke infrastrukture i slično). Njime se uređuje oslobađanje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i/ili prava građenja na zemljištu koje je vlasnik ili kojim upravlja pravna osoba u stopostotnom vlasništvu RH ili lokalne samouprave, te pravna osoba čiji je osnivač RH ili lokalna samouprava.

Potvrđen je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o unaprjeđenju suradnje u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala.

Dopunjen je Zakon o osnivanju sveučilišta u Dubrovniku, te donesen Zakon o registru vijeća nacionalnih manjina.

Sabor je prihvatio izvješća pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, za djecu te za ravnopravnost spolova, sva za 2010. godinu.

Prijedlog novoga zakona o pučkom pravobranitelju upućen je u drugo čitanje.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s 15 novih točaka, među kojima i trima zakonima iz područja visokog obrazovanja, te zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o izmjenama Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH.

Iako je prekjučer kao mogućnost najavio da će Sabor, zbog obimnog dnevnog reda, zasjedati i ponedjeljkom i utorkom, predsjednik parlamenta Luka Bebić zastupnike je izvijestio kako za to za sada ne vidi potrebu.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika