04.07.2011. / 17:07

Autor: Hina

HEP: Kućanstva s manjom potrošnjom struje od srpnja bez državne subvencije

Kućanstva koja godišnje troše manje od 3.000 kilovatsati (kWh) električne energije i u protekle su tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce, od početka srpnja su ostali bez te subvencije, što će praktično za njih značiti veće izdatke za struju, mjesečno u prosjeku za sedam do 11 kuna, proizlazi iz obavijesti koju je danas Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavio na svojim internet stranicama.

Bez vladine subvencije, računi će se povećati za 7 do 11 kunaBez vladine subvencije, računi će se povećati za 7 do 11 kunaKućanstva koja godišnje troše manje od 3.000 kilovatsati (kWh) električne energije i u protekle su tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce, od početka srpnja su ostali bez te subvencije, što će praktično za njih značiti veće izdatke za struju, mjesečno u prosjeku za sedam do 11 kuna, proizlazi iz obavijesti koju je danas Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavio na svojim internet stranicama.

"Dana 30. lipnja 2011. istekao je rok primjene Odluke Vlade Republike Hrvatske o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije temeljem koje su subvencionirani kupci električne energije kategorije kućanstvo s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh", stoji u HEP-ovoj obavijesti kupcima s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh.

Od 1. srpnja 2011. svi kupci u sustavu javne usluge opskrbe električnom energijom plaćaju električnu energiju po cijenama utvrđenim tarifnim sustavom za proizvodnju, prijenos, distribuciju i opskrbu električnom energijom, objavljenim na internetskim stranicama HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o., ističu iz HEP-a iz kojeg pozivaju sve kupce koji su do sada ostvarivali pravo na subvenciju da HEP-u dostavi stanje svojih brojila.

Po podacima HEP-a, u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj je oko 2,1 milijun mjernih mjesta, a subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta.

Koliko će točno ta kućanstva koja sada ostaju bez subvencije više izdvajati za struju ovisi o njihovoj potrošnji (jer su i subvencije bile različite i ovisile su o potrošnji), navikama potrošnje (koliko troše u višoj, a koliko u nižoj tarifi), no, prema neslužbenim procjenama, prosječno će to biti 7 do 11 kuna više mjesečno.

Pravo na subvenciju uvedeno je 1. srpnja 2008. godine, kada je Vlada bila odobrila HEP-u poskupljenje struje za 20 posto, ali je usvojila i mjere za ublažavanje tog porasta, pa je poskupljenje bilo različito, ovisno o godišnjoj potrošnji struje.

Tako sredinom 2008. godine struja uopće nije poskupila za oko 960 tisuća kućanstava čija je godišnja potrošnja bila manja od 2.000 kWh, kućanstvima s potrošnjom od 2.001 do 2.500 kWh struja je poskupila za 5 posto, a onima sa godišnjom potrošnjom od 2.501 do 3000 kWh za 10 posto, a za te je kategorije kućanstava država iz državnog proračuna HEP-u nadoknađivala razliku do odobrenog povećanja cijene za 20 posto.

Vlada je u protekle tri godine nekoliko puta produžavala važanje odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije, zadnji put krajem prošle godine, a ta je odluka vrijedila do 30. lipnja ove godine.

HEP u svojoj obavijesti poziva kupce koji su ostvarivali pravo na subvenciju da mu dostave stanje svojih brojila.

Stanje brojila može se dostaviti putem besplatnog telefona 0800-0555, internetskih stranica www.hep.hr, potrošačkog telefona lokalne elektre (objavljen na računima za električnu energiju).

HEP poziva da se stanje brojila dostavi do 10. srpnja, a kupcima koji to ne dostave HEP Operator distribucijskog sustava procijenit će stanje na dan 1. srpnja 2011. godine.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika