Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Berislav Jelinić

NESREĆA KOJA JE UZBUDILA OSIJEK

Slom najbogatijeg slavonskog poduzetnika

Ivan Raguž, vlasnik nekoliko firmi i hotela te direktor jedne od najvećih građevinskih firmi Osijek Koteks kojeg u Slavoniji drže za najvećeg tajkuna, nakon prošlotjednog pada s balkona stana izazvao je pomutnju u osječkoj policiji i uznemirio narkopodzemlje

Ivan Raguž pozvao je policiju zbog prijetnji ozljedama.Ivan Raguž pozvao je policiju zbog prijetnji ozljedama.Nepunih pet mjeseci pošto je Nacional 1. lipnja 2004. upozorio da bi kokain uskoro mogao razoriti živote brojnih hrvatskih poduzetnika, pripadnika samozvane elite, ali i srednje klase, u Osijeku je bizarno stradao Ivan Raguž, uspješni poduzetnik, suvlasnik i direktor Osijek Koteksa, jedne od najvećih domaćih građevinskih tvrtki koja zapošljava oko 800 radnika, nekih osječkih hotela i drugih manje poznatih tvrtki. Njegovi suradnici, pripadnici osječke policije i liječnici Nacionalu su koncem prošlog tjedna u Osijeku neslužbeno potvrdili da je Raguž stradao isključivo zbog kokainske ovisnosti. Raguževo stradavanje izazvalo je konfuziju u osječkoj policiji, uznemirilo više konkurentskih frakcija narkomanskog podzemlja koje su od Raguževe ovisnosti godinama profitirale, ali i neke samozvane poduzetnike sumnjive prošlosti čije su tvrtke surađivale s Osijek Koteksom. Odrazi li se Raguževo stradavanje negativno na buduće poslovanje Osijek Koteksa, njegov bizaran pad s balkona, osim Raguževih ruku, nogu i zdjelice, mogao bi slomiti i dobar dio osječke privrede. U prošlu srijedu u ranim jutarnjim satima Raguž je telefonirao policiji i požalio se da mu veći broj ljudi ispred njegova stana u Kapucinskoj 38 u Osijeku prijeti i želi ga ozlijediti. Uskoro su se pred njegovim stanom pojavili policajci, ali nisu nikoga vidjeli. Nije bilo tragova pokušaja provale, a nikakve prijetnje nije čula ni Raguževa supruga Emilija, koja ga je pokušala smiriti. Pošto su provjerili skrivaju li se mogući nasilnici u dvorištu iza zgrade, policajci su namjeravali otići, ali su na balkonu vidjeli Ivana Raguža koji se pokušao spustiti na tendu iznad trgovine u prizemlju i zatim na ulicu.

USPJEŠNA GRAĐEVINSKA TVRTKA Za većinski dio u uspješnoj firmu Osijek Koteks austrijski Strabag spreman je platiti 25 mil. eura OVISNOST O KOKAINU Suradnici Ivana Raguža tvrde da je u posljednje vrijeme dnevno na kokain trošio 500 eura i kasnio na sastanke VEZA S TRGOVCIMA DROGOM Policija je posljednjih nekoliko mjeseci najmanje deset puta razgovarala s Ivanom Ragužem u njegovoj tvrtki NAJEZDA NASILNIKA Raguževi suradnici su uvjereni da su navodne prijetnje preko telefona prouzrokovane kokainskim halucinacijamaRaguž nije poslušao savjete policije da se vrati u stan, nastavio je silaziti, te je pao na pločnik i teško se ozlijedio zadobivši višestruke prijelome nogu, ruku, zdjelice i nagnječenje pluća. Navodno su mu rebra probila pluća. Potom su ga prebacili u bolnicu, gdje je operiran. Liječnici ni do konca tjedna nisu bili sigurni hoće li preživjeti. Ragužev pad s balkona bio je epilog njegove cjelodnevne svađe sa suprugom i početak neobičnog ponašanja policije. Cijeli utorak bio je zatvoren u stanu sa suprugom. Nikome se nije javljao na telefon, a propustio je otići na važan sastanak u Hrvatske autoceste u Zagreb, na kojem su ga zamijenila dva njegova suradnika. Zabrinuti suradnici uvečer su doznali da ima iznenadne bračne probleme. Svom vozaču Raguž se na to požalio kad mu je davao paket koji je ovaj trebao odvesti njegovu ocu u Ilok. Nedugo nakon toga Raguž je završio na operacijskom stolu.

“Prije ili kasnije morao je tako završiti. Već godinama dnevno je pio 15-ak viljamovki, nekoliko limenki red bulla, pušio tri kutije cigareta i trošio nekoliko grama kokaina, koji su mu donosili u stan, na posao, gdje god mu je trebao. Prijetnje o kojima je informirao policiju najvjerojatnije su plod kokainskih halucinacija”, izjavio je u petak navečer u Osijeku za Nacional jedan Ragužev suradnik iz tvrtke.

Neki pripadnici osječke policije tvrde kako su njihovi kolege, da su htjeli, iste večeri mogli izdati nalog za Raguževo uhićenje zbog posjedovanja kokaina. Umjesto toga, policija se ponašala neobično. Nitko iz policije nije nazvao dežurnog istražnog suca, pa očevidu nije prisustvovao ni on, ni dežurni državni odvjetnik. U policiji tvrde da to nisu učinili jer nije bilo sumnji u kazneno djelo.

Tek dan poslije policija se pojavila pred istražnim sucem sa zahtjevom da im se dopusti pretres Raguževa stana jer su tijekom izvida naišli na tragove nekih sumnjivih tvari. Ako se radilo o sumnjivim tvarima, a njegovi suradnici uvjereni su da je riječ o Raguževim kućnim zalihama kokaina, nije jasno zašto odmah nisu tražili zahtjev za pretres, nego su čekali jutro.

Neki pripadnici policije sumnjaju da je to bio namjeran propust, kako bi se Raguž zaštitio od kaznenog progona. Nisu jasne ni okolnosti pod kojima su uzorci krvi i mokraće Ivana Raguža poslani u Zagreb na toksikološko vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja. Pošiljka nije nosila oznaku hitnosti, pa se još ne znaju rezultati. Policija i to opravdava nedostatkom sumnji u postojanje kaznenog djela.

Nitko od policijskih dužnosnika od kojih je Nacional pokušao dobiti podrobnija objašnjenja za te neobične postupke nije bio dostupan. Zato su bez službenog policijskog objašnjenja ostale i izjave nekih osječkih liječnika da je operativni zahvat napravljen bez adekvatnih pretraga.

Damir Kovačić, šef kirurgije u osječkoj bolnici, te je navode oštro demantirao. “Pripreme za operativni zahvat bile su duge i temeljite, a cijeli je zahvat bio posve opravdan s obzirom na težinu ozljeda. Pacijent je sada stabilan, ali još se ne može decidirano reći je li izvan životne opasnosti. Odgovorno odbacujem sve insinuacije da nije adekvatno tretiran prilikom operativnog zahvata”, izjavio je za Nacional.

Da bi tvrdnje o tome kako je netko telefonom upozorio njegovu suprugu da pospremi stan uoči dolaska policije mogle biti točne, sugerira detalj koji su Nacionalu neslužbeno otkrili pripadnici policije: prilikom ionako zakašnjele pretrage Raguževa stana policija je sigurnosne kamere zatekla okrenute prema stropu.

Tim je čudnije ponašanje osječke policije nakon stradavanja Ivana Raguža ako je točno ono što je u lipnju pisao tjednik Feral Tribune da policija protiv Raguža provodi opsežnu istragu zbog njegove navodne povezanosti s osječkim narkomanskim podzemljem.

Dva tjedna pošto je Nacional u tekstu o kokainskoj pošasti u Hrvatskoj Raguža opisao kao poznatog poduzetnika i vlasnika hotela iz istočne Hrvatske kojemu je nos deformiran od šmrkanja kokaina, Feral Tribune je 10. i 17. lipnja objavio da Raguža policija sumnjiči u prvom redu zbog njegovih učestalih druženja s Ivanom Andabakom, umirovljenim generalom Hrvatske vojske, kojemu je prije par godina suđeno zbog sudjelovanja u krijumčarenju 550 kg kokaina preko Rijeke. Andabak je oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza i danas živi u Dalju.

Feral Tribune tvrdi i da je Raguž od svojih policijskih doušnika uskoro dobio kopiju zapisnika o saslušavanju jednog estradnog menadžera, koji je detaljno opisao Raguževe veze s lokalnim narkomanskim podzemljem. Radi se o Branimiru Peteru zvanom Cezar, koji je ubrzo nakon toga dobio prijetnje da bi mogao leđno zaplivati Dravom.

Ako je policija već u lipnju bila pred zaključenjem obrade zbog sumnji da je Raguž povezan s narkomanskim podzemljem, vrlo je čudno da su policajci tijekom izvida u njegovu stanu vidjeli tragove sumnjive tvari, a zatim do jutra čekali da bi stan i službeno, s nalogom, pretresli.

Suradnici Ivana Raguža Nacionalu su rekli da je on u Osijek Koteksu zaposlio Mihajla Galića, negdašnjeg uposlenika odjela za droge u osječkoj policijskoj upravi. Galić je navodno posebno blizak sa svojim daljnjim rođakom Milanom Baričevićem, voditeljem smjene u operativnom dežurstvu osječke policijske uprave, koje je bilo izravno nadležno za pravovremeno izvještavanje istražnog suca da je Raguž pao i povrijedio se. Zasad nije poznato je li možda upravo Baričević te večeri bio u operativnom dežurstvu. Zanimljivo je da je Baričević prije smjene vlasti 2000. bio jedan od načelnika sektora u osječkoj policiji, da je tada promaknut u šefa virovitičke policije te da je po povratku HDZ-a na vlast potiho vraćen u osječku policiju.

Raguževi suradnici tvrde da je on u zadnje vrijeme dnevno na kokain trošio 500 eura. Ako je to točno, onda i u tome treba tražiti dio razloga za zabrinutost u osječkom narkomanskom podzemlju, koje je privremeno izgubilo možda i najunosniju mušteriju.

Iako se ponašao ekscentrično, često kasnio na sastanke, neodgovorno naručivao stranke i puštao ih da ga satima čekaju, Raguža u Osijeku mnogi simpatiziraju. Taj umalo 50-godišnji građevinski inženjer smatra se glavnom snagom Osijek Koteksa, koji se uglavnom bavi unosnom obnovom i izgradnjom različitih dionica autocesta, zbog čega je za većinski udio u austrijskoj tvrtki Strabag navodno spreman platiti 25 milijuna eura.

Raguž je nesklon incidentima i sukobima, ali suradnici tvrde da je često povlačio čudne poslovne poteze. Ne samo zbog veza s narkomanskim podzemljem nego i zbog tih čudnih poslovnih poteza neki njegovi suradnici misle kako nije isključeno da mu je ipak netko telefonski prijetio, možda čak i te sporne večeri.

Primjerice, prije par mjeseci isporučio je tvrtki Getoš građevinski materijal vrijedan milijun kuna te ju angažirao za izgradnju naplatnih kućica na jednoj dionici auto ceste koju gradi Osijek Koteks, iako su mu suradnici sugerirali da ta tvrtka nije dovoljno iskusna i pouzdana u tim poslovima. Isporučeni građevinski materijal navodno još nije plaćen, iako je rok za naplatu prošao.

Riječ je o tvrtki Gordane Getoš-Magdić, kćeri Andrije Getoša, umirovljene vojne osobe i bliskog prijatelja predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koja tvrtku vodi sa suprugom Ivicom Magdićem. Raguževi prijatelji i suradnici tvrde da se njegove veze s Magdićem ne tiču samo graditeljstva već nekih aktivnosti koje su vjerojatno također bile pod lupom nedavne policijske istrage.

Nekim osječkim policijskim djelatnicima zanimljivo je i to što su desetak dana prije Raguževe nesreće, zajedno s Beograđaninom Ratkom Antosijevićem, u Beogradu uhićeni Osječani Iva Takač i Zrinko Šumanovac. Njih dvoje uhićeni su netom pošto su od Antonijevića kupili 1008 tableta amfetamina koje su htjeli prenijeti u Hrvatsku. Naknadno je uhićen i Antosijević, u čijem je stanu pronađeno još tisuću takvih tableta, ali i kokain, te benzokokain za miješanje s kokainom, cijeli arsenal raznog oružja i municije, setovi lažnih dokumenata i putovnica?

Iva Takač supruga je Zrinka Takača, u osječkim narkomanskim krugovima poznatim pod nadimkom Kameni. Neki djelatnici osječke policije, ali i neki Raguževi poslovni partneri Nacionalu su izjavili kako je Raguž zajedno s Takačem bio suvlasnik nekoć poznate diskoteke “Tufna”, čije je prostore Raguž naknadno posve preuzeo i danas ih koristi za druge poslovne namjene. Takača neki u osječkoj policiji neslužbeno smatraju jednim od Raguževih glavnih dobavljača kokaina.

Možda upravo zato što bi se Takača moglo povezati s drogom koju je policija koncem srpnja zaplijenila u Aljmašu, dio osječkih policajaca sumnja da se naknadno ispostavilo kako nešto više od kilograma praškaste materije pronađene uz elektronsku vagu u vikendici u tamošnjem vikend-naselju nije kokain, već šećer u prahu.

Kako se beogradska policija i kod svojih osječkih kolega vjerojatno počela raspitivati o krijumčarskom lancu koji je pukao uhićenjem Ive Takač i Zrinka Šumanovca, neki Raguževi suradnici smatraju da nije isključeno da su upravo iz tih krugova Ragužu preventivno prijetili kako ih ne bi odao bude li ga policija o njima ispitivala. Raguževi suradnici Nacionalu su potvrdili da je policija posljednjih mjeseci najmanje deset puta s Ragužem razgovarala u njegovoj tvrtki.

Ako bi to bilo točno, onda Raguževe tvrdnje da mu nepoznata grupa prijeti nasiljem možda i nisu bile posve neutemeljene. Međutim, Raguževi suradnici uvjereni su da je telefonske prijetnje, ako ih je bilo, Raguž zbog vjerojatnih kokainskih halucinacija protumačio kao najezdu nasilnika na vrata svoga stana, uplašio se, skočio s balkona i polomio se.

Druga je stvar što to neće postati i službena verzija bizarne Raguževe nesreće, koja bi ga, oporavi li se od po život opasnih ozljeda, na koncu ipak mogla navesti da se pokuša izliječiti od ovisnosti. Jedino bi tako, drže njegovi suradnici, Raguž mogao ponovo voditi tvrtku koju bi trebao preuzeti njegov partner Drago Tadić, politički blizak Branimiru Glavašu, saborskom zastupniku i neformalnom HDZ-ovom slavonskom gubernatoru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika