Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Jasminka Kocijan

BAL VAMPIRA U BEOGRADU

Mira Marković okupila sljedbenike Miloševića

Mirjana Marković navodno je praznovjerna i očekuje da će sredinom iduće godine njezin astrološki znak Rak izaći iz lošeg utjecaja Saturna te da će se vratiti na vlast

Bračni par Milošević Marković nije se sreo već godinu i pol.Bračni par Milošević Marković nije se sreo već godinu i pol.Dok je Mirjana Marković, supruga haaškog zatočenika Slobodana Miloševića, sa sinom Markom Miloševićem u Rusiji, navodno pod osobnom Putinovom zaštitom, a Radovan Karadžić skriven u nekoj spilji ili podzemnom skloništu s Ratkom Mladićem, u Beogradu su uoči Sajma knjiga imali dva zapažena predstavljanja knjiga. “Ne zaboravite ovu knjigu”, naziv je novog djela Mirjane Marković u izdanju nikšićkog izdavača Montegraf. U njoj je riječ o njezinim sabranim intervjuima iz razdoblja od 1999. do 2003. godine, kada je, uoči ubojstva premijera Zorana Đinđića, bivša prva dama napustila Srbiju. Važniji od sadržaja knjige i njezinih razmišljanja o cvijeću, ljepoti i ljubavi, ionako poznatih široj javnosti, je medijski prostor koji je dobila ova promocija, a još važniji je politički trenutak u kojem je do nje došlo.

PROMOCIJA U CRNOJ GORI Knjigu je predstavila Marija Milošević, kći Slobodana Miloševića, koja je pucala na policiju kada je bio uhićen DOBRE VEZE Dragan Hadži-Antić postao je direktor Politike zahvaljujući prijateljstvu s MiloševićemPrije beogradskog predstavljanja, knjigu je na Cetinju predstavila Marija Milošević, kći Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Kada su joj oca 2001. dramatično uhitili u njegovoj predsjedničkoj kući u Tolstojevoj ulici na Dedinju, Marija Milošević je pucala na specijalce zbog čega je bila pozvana pred sud. Na sudu je sucu drsko rekla: “A što biste htjeli, da vam pjevam ‘Tko je kriv’?”, misleći na tada popularnu pjesmu Severine i Borisa Novkovića. Marija Milošević se nakon odlaska Slobodana Miloševića u Haag iz revolta učlanila u Šešeljevu radikalnu stranku, a potom napustila Srbiju jer je, kako je rekla, bila duboko razočarana nezahvalnim Srbima koji nisu znali cijeniti sve što je njezin otac učinio za Srbiju. Od tada živi na Cetinju gdje se udala za Lazu Kovačevića, mladića koji se ne bavi politikom, a po zanimanju je staklorezač. Riječ je o toliko povučenu čovjeku da nikome u Crnoj Gori nije jasno kako su se uopće uspjeli upoznati.

Nakon Cetinja, u ponedjeljak 18. listopada, predstavljanje knjige Mirjane Marković održano je u Tanjugovu Međunarodnom press centru u Beogradu. U publici je sjedila i njezina snaha Milica Gajić-Milošević sa sinom Markom i u njih su bile uperene sve kamere. Nakon dulje odsutnosti iz zemlje, Milica Gajić-Milošević se ljetos pojavila u rodnom Požarevcu kada je ponovno otvoren Bambiland, koji je svojedobno bio u vlasništvu Marka Miloševića. U Požarevcu je, vrlo brzo nakon smjenjivanja Miloševića, demokratske stranke na vlasti zamijenila Miloševićeva Socijalistička partija Srbije. Predstavljanje knjige Mirjane Marković ipak nije održano u njezinu rodnom gradu, nego u dvije prijestolnice, crnogorskoj i srpskoj. “Mira Marković, želeći napraviti bolji i ljepši svijet, piše o onome što nije ni dobro ni lijepo”, rekao je na promociji u Beogradu profesor Vladimir Štambuk, visoki funkcionar JUL-a. Štambuk, inače rođeni Bračanin, podsjetio je javnost da je Mirjana Marković poručila: “Ako nema nikoga na ovome svijetu da se bori za lijevu opciju, borit ću se sama.” To i priliči dami koja je kao gimnazijalka, kako bi dokazala da je drukčija i hrabrija od svih, pred svima u školi pila tintu za nalivpera. Funkcionar Socijalističke partije Srbije (SPS) Uroš Šuvaković na promociji je rekao da je riječ o knjizi od 26 intervjua, uglavnom inozemnim medijima, i da se odnose na “progon porodice Milošević od DOS-ovske vlasti i na odvođenje Slobodana Miloševića u Haag”. Prema njegovim riječima, “stavovi Mire Marković su humanistički, antiglobalistički, lirski, antinacionalistički i ljevičarsko-patriotski”. “Ako ima pravde i morala, ona bi još danas trebala doputovati u Beograd, jer to je slučaj s ljudima koji ni za što nisu krivi”, ustvrdio je Šuvaković.

O autorici i knjizi govorili su i redatelj Ljubiša Ristić i Dragan Hadži-Antić, poznat i po tome što je dugo bio dečko Marije Milošević. Hadži-Antić ima i dva nadimka ? Struja i Banderaš ? jer je završio električarsku školu pa je s bandere direktno sišao među novinare nekad uglednog lista Politika. Potom je uz pomoć porodice Milošević-Marković bez ikakvih kvalifikacija postao i direktor tog lista. Dragan Hadži?Antić prvi je nakon padau Miloševića pobjegao iz zemlje, a na promociji je rekao da je Mirjana Marković “nezgodan svjedok jer su mnogi iz sadašnje vlasti sjedili na njezinu kauču”.

Na promociji koju su Beograđani nazvali “balom vampira” bio je i mladi novinar Petar Popović, poznat po tome da svoj neosporni talent uvijek zna dobro naplatiti mnogim žutim novinama koje su se pojavljivale i ubrzo nestajale. On je u svojim novinama Internacional, već dan nakon promocije knjige, na naslovnici objavio veliku fotografiju šefice JUL-a za koju tvrdi da je ljetos viđena u Dubrovniku. U Dubrovniku je, navodno, boravila zbog manjih zdravstvenih problema. U tom nepotpisanom tekstu stoji i da Mirjana Marković vjeruje kako je 2005. godina povratka ljevice u svijetu i u Srbiji. Budući da je rođena u srpnju ? to jest julu, zbog čega je svojoj partiji i dala ime JUL ? po horoskopu je Rak, a Rak će sredinom sljedeće godine izići iz dugotrajnog nepovoljnog djelovanja Saturna.

Iluzije o vlasti ima i Slobodan Milošević koji već godinu i pol dana nije vidio suprugu, ali partijske drugove koji ga posjećuju u pritvoru u Sheveningenu uvijek pita za nju. Njegova pitanja, kako kažu, glase: “Zbog čega moju Miru proganjaju u njezinoj zemlji?” A onda odmah zaključi: “To je zbog politike i straha od njezine političke moći.” Ako su ta pitanja i zaključci Slobodana Miloševića istiniti, onda je to i stanje svijesti bivšeg predsjednika Srbije. To znači da se tu zapravo ništa nije promijenilo. Njih dvoje, iako trenutačno odvojeni, i dalje očito čekaju da “ovo ludilo” prođe, da oni pobijede svjetski poredak i Haaški tribunal i da ponovno vladaju. To sve ne bi bilo tako strašno da u Srbiji ponovno nema pokušaja da se sve zaboravi, da se svi počinjeni zločini i žrtve omalovaže i proglase čistom neprijateljskom izmišljotinom. Oni koji su poslije pada Miloševića bili u mišjim rupama jer su dobro znali koja su sve zla počinili, sada se šepure Beogradom i drže lekcije o pravdi i moralu. Još samo nedostaje promocija knjige Milorada Ulemeka Legije. Taj optuženik za nekoliko stravičnih ubojstava, među kojima su najmonstruoznija ubojstvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića i nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića, naime, piše pjesme. Kad se dobrovoljno predao policiji, Milorad Ulemek Legija rekao je da je to učinio jer ima povjerenja u Koštuničinu vlast. Hoće li uskoro i Karadžić, Mladić i Mirjana Marković poći njegovim stopama i prijaviti se vladi kojoj beskrajno vjeruju? Jer Srbija je očito najdemokratskija zemlja na svijetu, u kojoj je, kako sada stvari stoje, sve dopušteno i oprostivo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika