Objavljeno u Nacionalu br. 816, 2011-07-05

Autor: Marko Biočina

ZLATNA PROFITNA GROZNICA

Bankari najavljuju kako će cijena zlata nastaviti rasti. Sprema li se novi balon?

Tko zarađuje na ekonomskoj krizi? - često je pitanje u domaćoj javnosti, a odgovor je vrlo jednostavan. Zarađuju oni koji ulažu u zlato. Globalna potražnja za zlatom udeseterostručila se u proteklih deset godina, njegova cijena tijekom posljednjih pet godina porasla je za 140 posto, no iako su mnogi predviđali skori nagli pad njegove vrijednosti, sudeći prema posljednjoj studiji stručnjaka iz austrijske Erste Banke to se još neće dogoditi.

Dapače, prema njihovoj prognozi cijena zlata će u idućih godinu dana s 1446 dolara porasti na više od 2000 dolara, a dugoročno bi se cijena od 2300 dolara za uncu, ne tako davno proglašena kao vrhunac, mogla pokazati precijenjenom. Razlog takvom trendu prije svega je u tome što većina dugova nije niti otpisana niti otplaćena, problem prekomjernog duga još čeka na rješenje. Zato će realne kamatne stope ostati niske, što pruža savršeni okoliš za zlato, kao uostalom i za švicarski franak. Pojednostavnjeno rečeno, dok se svijet ne oporavi od krize, patit će vlasnici kredita denominiranih u švicarskim francima, a zarađivati ulagači u zlato. Sreća je samo što hrvatske banke svojedobno nisu došle na ideju da svojim mušterijama nude kredite sa zlatnom klauzulom.

Vezane vijesti

Nekontrolirana moć banaka u sjeni

Nekontrolirana moć banaka u sjeni

U svom najjednostavnijem obliku je poslovanje neke normalne banke vrlo lako shvatljivo: ljudima koji joj povjere novac na čuvanje, ona isplaćuje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika