05.07.2011. / 13:16

Autor: Nacional.hr

Počeli razgovori o osnivanju europske agencije za kreditni rejting

Konzultantska kuća Roland Berger potvrdila podršku osnivanju nove europske agencije, u čemu sudjeluje i burza u Frankfurtu

Burza u FrankfurtuBurza u FrankfurtuU Frankfurtu su počeli preliminarni razgovori o osnivanju europske agencije za kreditni rejting čije bi sjedište bilo u tom europskom financijskom središtu, potvrdila je konzultantska kuća Roland Berger Strategy Consultants. U pregovorima sudjeluju i frankfurtsko tržište kapitala Deutsche Börse, udruga Frankfurt Main Finance i vlada njemačke savezne pokrajine Hessen.

Inicijativa je odgovor na nedavni poziv Europskog parlamenta da se osnuje europska kreditna agencija, a cilj joj je vratiti vjerodostojnost i povjerenje u ocjene rejting agencija, nakon što su kod njih tijekom prošle gospodarske krize zamijećeni učestali primjeri sukoba interesa. Pokretači inicijative žele i uvođenje novih modela poslovanja ovih agencija, u kojem ocjenu rejtinga nekog vrijednosnog papira ne bi plaćao samo njegov izdavatelj.

„Sada je ključni trenutak da se vrati povjerenje u rejting agencije, smanjenjem mogućnosti pojave sukoba interesa, što se može postići kroz blisku suradnju organizacija kao što su tržišta kapitala, koja osiguravaju infrastrukturu za trgovanje", ocijenio je Markus Krall, stariji partner i voditelj globalnog upravljanja rizicima u kući Roland Berger Strategy Consultants.

Europski parlament nedavno je od Europske komisije zatražio da razmotri mogućnost osnivanja neovisne europske ustanove za ocjenu kreditnog rejtinga ili pak mreže manjih europskih agencija, kako bi se povećala konkurencija na tržištu kojim dominiraju američke agencije.

Kritičari dosadašnjih inicijativa tvrdili su kako se problem sukoba interesa ne bi riješio ukoliko bi agencije djelomično financirale države, čiji bi se vrijednosni papiri potom ocjenjivali. Ova bi inicijativa na taj prigovor odgovorila uključivanjem privatnih ulagača, poput tržišta kapitala, što bi, kako se očekuje, pozdravila i Europska unija.

Konzultantska kuća Roland Berger sudjelovat će u promoviranju, osnivanju i razvoju europske rejting agencije i poziva kompanije i institucije iz cijele Europe da se uključe u raspravu i inicijativu.

Vezane vijesti

Frankfurtska burza privlači kineske tvrtke

Frankfurtska burza privlači kineske tvrtke

Više od stotinu vrsta ribe i morskih plodova proizvodi kineska tvrtka Haikui Seafood AG. Centrala se nalazi na kineskom otoku Dongshanu u pokrajini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika