05.07.2011. / 14:20

Autor: Deutsche Welle

"Pustinjski Leopardi": Njemački tenkovi protiv arapske demokracije?

Saudijska Arabija, država ne baš poznata po demokraciji, od Njemačke navodno pokušava kupiti 200 tenkova tipa Leopard. Za dijelove njemačke javnost to predstavlja udarac demokratskim promjenama u arapskom svijetu.

Tenk Leopard 2A7 (Foto: Wikipedia)Tenk Leopard 2A7 (Foto: Wikipedia)Njemačka vlada ni demantira niti se izjašnjava. Napise portala "Spiegel Online" po kojima je Vlada Angele Merkel dala zeleno svjetlo prodaji 200-tinjak modernih tenkova marke Leopard 2A7 Saudijskoj Arabiji oporba ali i dobar dio javnosti dočekali su na nož. Vlada svoju šutnju zasad objašnjava tajnošću procesa koji prethodi eventualnoj prodaji njemačkog oružja "osjetljivim" zemljama ili zemljama koje nisu članice NATO saveza.

Katastrofa za njemačku vanjsku politiku

Naime prodaju oružja mora odobriti tzv. Savezno sigurnosno vijeće na čijem čelu je kancelarka i koje zasjeda u tajnosti. O sastanku ovog gremija zasad se izjasnio samo ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ali njegovo objašnjenje nije pridonijelo rasvjetljavanju situacije. "Ove sjednice su tajne i zbog toga ne mogu komentirati nikakve špekulacije na ovu temu", rekao je Westerwelle.

Pritom je situacija prilično jasna. Za prodaju oružja zemljama s kojima se Njemačka ne nalazi u posebnom odnosu vrijede posebna pravila: ukoliko se u zemlji koja želi kupiti njemačko oružje ne poštuju ljudska prava ili ako se radi o zemlji koja se nalazi u nestabilnom području, prodaja ne bi smjela biti odobrena. Unatoč tomu svako malo se rade iznimke. Problem za kritičare ovakve prakse: obzirom da se radi o tajnim procesima oni su vidljivi tek u vladinim izvješćima o izvozu oružja koja se međutim objavljuju tek dvije godine nakon izvršene prodaje. Oporba stoga već sad udruženo reagira i na najmanju moguću naznaku da bi zaista moglo doći do prodaje osjetljivog oružja režimu u Rijadu.

Stranka Zelenih posebice je ogorčena što se moguća prodaja odvija u trenutku kada arapski svijet zahvaća najžešći proces demokracije dosad. "Upravo je Saudijska Arabija ta koja je nasilno tenkovima ugušila demokratski pokret u Bahreinu. Saudijska Arabija je ta koja svako malo ima svoje prste u međunarodnom terorizmu i podržava talibane. Za mene je ovo katastrofa vjerodostojnosti njemačke vanjske politike", ogorčena je šefica Zelenih Claudia Roth.

Bačva baruta

I najveća oporbena stranka, Socijaldemokratska stranka Njemačke, smatra da prodaja sofisticiranih tenkova Saudijskoj Arabiji nije najbolja ideja. "Saduijska Arabija leži usred bačve baruta i mislim da mi ne bismo trebali biti ti koji joj šalju šibice", kaže slikovito glavna tajnica socijaldemokrata Andrea Nahles. Oporbena stranka Ljevice je ukazala na činjenicu da Saudijska Arabija pripada zemljama koje najmanje drže do ljudskih prava te je vladu optužila da djeluje po devizi: "Najubojitije oružje za najgore ugnjetače".

Novi zamah špekulacijama o mogućoj prodaji Leoparda Saudijskoj Arabiji dao je sam ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. "Mi moramo tražiti partnerstvo i s onim državama unutar arapskog svijeta koje po pitanju pravosuđa i civilnog društva njeguju različite pristupe od naših jer je to u političkom interesu Njemačke". Ova izjava je protumačena kao jasno zeleno svjetlo prodaji 200 Leoparda 2 Saudijskoj Arabiji. No prodaja oružja Saudijskoj Arabiji već je odavno praksa. Iz posljednjeg dostunog izvješća Savezne vlade o prodaji oružja za 2009. proizlazi da je Berlin Rijadu prodao oružja u vrijednosti od gotovo 170 milijuna eura. No to je sitnica u usporedbi s mogućim poslom oko prodaje Leoparda.

Cijena Leoparda 2 drastično varira ovisno o broju naručenih primjeraka i opremi ali se procjenjuje na oko 4 milijuna eura po komadu. Već je sad jasno da se ovom poslu opsega koji bi lako mogao preći granicu od milijarde eura najviše vesele vlasnici (među kojima je i tvrtka SIemens) tvrtke Krauss-Maffei Wegmann koja proizvodi na svjetskom tržištu vrlo traženi i skupocjeni tenk.

Autori: Nina Werkhäuser/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika