Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Vladimir Huzjak

KANDIDAT ZA KUPNJU SUNČANOG HVARA

'Osim u Sunčani Hvar, želimo ulagati u male zagrebačke hotele'

Gilbert Irondelle, direktor luksemburške Orco Property grupe zadužen za hotelsko poslovanje, jedne od pet kompanija koje su dale obvezujuću ponudu za Sunčani Hvar, govori o investicijama koje bi poduzeli u slučaju da pobijede na natječaju za hvarsku turističku tvrtku

Gilbert Irondelle smatra da će za potpunu obnovu objekata Sunčanog Hvara trebati pet godinaGilbert Irondelle smatra da će za potpunu obnovu objekata Sunčanog Hvara trebati pet godinaGilbert Irondelle, direktor tvrtke Orco Hotel Group, koja je u vlasništvu multinacionalne kompanije Orco Property, jednog od kandidata na javnom natječaju za partnerstvo s državom u Sunčanom Hvaru, prije desetak dana u Pragu je najavio kako njegova tvrtka planira u petogodišnji razvoj hvarske turističke tvrtke uložiti 232 milijuna kuna. Osim što bi devet hotela Sunčanog Hvara preuredili po kategorijama od tri do pet zvjezdica, tvrtka zajedno s kooperantima na otoku želi izgraditi malu zračnu luku, golf igralište, toplice, proširiti marinu, potaknuti razvoj agroturizma, otvoriti oko 200-tinjak novih radnih mjesta, a cilj je na otoku produljiti turističku sezonu sa sedam na deset mjeseci.
Irondelle smatra da je Hrvatska izvrsno mjesto za ulaganje u turizam. Kao prednost navodi da na jednom mjestu već postoji izgrađena infrastruktura koja se može preurediti u luksuzne objekte. “Hvar smo odabrali zato što je na odličnom položaju i izvrsno je odredište. Ne trebamo graditi ništa od početka, već samo preurediti. Prvo želimo preurediti četiri hotela uz luku najkasnije do 2006., a nakon toga bi slijedili preostali objekti na otoku. Samo u prve dvije godine planiramo uložiti oko 16 milijuna eura. Puštanjem tvrtkinih obveznica u prodaju na Pariškoj burzi, osigurali smo sva potrebna financijska sredstva koja ćemo u potpunosti uložiti u Sunčani Hvar. Veliki su potencijal restorani i domaća hrana koje želimo što više razviti. U planu je pokretanje klupskog sustava turizma poput Club Mediteranne. Takav sustav pruža gostima velik izbor sportskih aktivnosti i zabave za sve uzraste, a to je ono što na Hvaru i Hrvatskoj obali nedostaje. Želimo otvoriti i MaMaison rezidencijalne objekte s nekoliko luksuzno uređenih stanova. Ti se stanovi mogu unajmiti na jednu noć, mjesec ili do godinu dana. Noćenje u stanu rezidencije Američki park, Belgijska ili Masaryk u Pragu stoji od 100 do 400 eura. Ako gost želi ostati mjesec, više mjeseci ili godinu dana, dobiva popust sukladno dužini boravka. Gostu je osigurana i teretana, sauna i bazen”, kazao je Irondelle.
Irondelle smatra da će im za potpuno dovršenje planirane obnove turističkih objekata biti potrebno pet godina. U početku će se na otok dovesti 10-ak djelatnika Orco Hotel Groupa, uglavnom Francuza, Talijana ili Nijemaca, kako bi se posao organizirao. “Prvu zaradu očekujemo nakon pet godina poslovanja. Teško je reći koliko će iznositi, no mogla bi biti oko 10 posto ukupne godišnje zarade. Ako uspijemo proširiti sezonu, zadržat ćemo većinu profesionalnih radnika i tako zadržati kvalitetu usluge. Neće biti potrebno svake godine iznova pronalaziti nove ljude i njih uvoditi u posao. Uložit ćemo velik trud jer želimo ponuditi razinu usluge koju danas traže najzahtjevniji gosti. Europljani imaju velik izbor mjesta za odmor. Hrvatska je privlačna, ali nije dovoljno imati more, otok, mir i tišinu. Uz objekte moramo ponuditi najbolje osoblje s dobrim stavom. Osoblje mora biti nasmijano, susretljivo i poznavati jezike. Želimo organizirati i rock koncerte za mlade, odnosno koncerte klasične glazbe, kartaške turnire, tombole i slično za starije goste. Moramo stvoriti događaj ako želimo privući turiste jer nam ništa neće doći samo. Konkurencija je na Mediteranu velika, no mislim da možemo ostvariti sve poslovne planove”, kazao je Irondelle.
Iako se u Hrvatskoj javnosti raspravljalo o mogućoj štetnosti gradnje golf terena na otoku, Irondelle kaže da će tvrtka maksimalno štititi okoliš. “Danas je bogatijim gostima nezamislivo provesti odmor bez golfa. Bilo je rasprava oko navodnjavanja terena i posipanja pijeska, o tome da bi teren mogao štetiti staništima ptica i slično. Svi naši projekti rađeni su u suradnji s ekolozima, a sve probleme riješit ćemo u suradnji s lokalnom zajednicom”, kazao je Irondelle.
Orco Property Group bi u sustav turističkog poslovanja uvela GDS, odnosno Global Distribution System. Preko njega svaka osoba u svijetu koja posjeduje računalo s internet priključkom, može odmah rezervirati sobu u bilo kojem hotelu. Jedini uvjet je da taj hotel ima GDS. Kako kaže Irondelle, danas u svijetu svaki hotel koji drži do svog ugleda ima ugrađen ovaj sustav. Nakon što je sustav uveden u neke hotele, posjećenost im se dvostruko povećala, a to Irondelle očekuje u Hrvatskoj. Osim ulaganja na Jadranu, Orco Property Group zainteresiran je i za kupnju nekretnina u Zagrebu gdje tvrtka već ima svoj ured. “Naši djelatnici u Zagrebu trenutno su u potrazi za objektima koje želimo preurediti. To neće biti veliki objekti s mnogo katova i soba već manji”, kazao je Irondelle.
Premda se u Hrvatskoj javnosti unazad nekoliko mjeseci negativno komentirala prodaja Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež, Irondelle smatra da se takva priča njima ne može dogoditi. “Ne ulažemo u Hvar kako bismo samo mi zaradili novac. Od toga će svi imati koristi. Od nas kao poslodavaca, zaposlenog osoblja do vlasnika obližnjih restorana, dućana i ribara. Naše poslovanje je u potpunosti javno i ne vodimo nikakve zakulisne igre. S druge strane, držimo se oprezno jer je sve moguće. Nadam se da odluka oko Sunčanog Hvara neće biti politička, već da će država i lokalna zajednica gledati dugoročne planove i što je najbolje za nju. Do sada se ne možemo požaliti ni na što jer je oko natječaja sve napravljeno profesionalno”, kazao je za kraj Gilbert Irondelle.

ORCO PROPERTY GROUP
Orco Property Group je luxembourška tvrtka utemeljena 1991. i danas upravlja imovinom vrijednom više od 200 milijuna eura te ukupnom tržišnom vrijednošću dionica od 110 milijuna eura. Većinski je vlasnik tvrtke, koja danas zapošljava preko 450 djelatnika, njen osnivač Jean Francois Ott, s 23.6 posto dionica. U prvoj polovici 2004. ukupni prihod Orco Property Group iznosio je 46.3 milijuna eura, a u sektoru ugostiteljskih usluga zabilježen je rast od 49 posto u odnosu na prvo polugodište 2003. godine. Dnevno se na Pariškoj burzi trguje s oko 12.800 dionica Orco Property Groupa što njezine dionice svrstava među najlikvidnije na pariškom tržištu kapitala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika