05.07.2011. / 19:25

Autor: Hina

Bareza: Splitskog ljeta neće biti, bude li štrajka djelatnika HNK

Ravnatelj 57. Splitskog ljeta Nikša Bareza danas je na službenom predstavljanju programa festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza, rekao kako ne isključuje mogućnost neodržavanja te kulturne manifestacije, budu li djelatnici splitskog HNK organizirali štrajk kojim su zaprijetili u slučaju da im se ne isplati naknada za rad na Splitskom ljetu i ne bude li prihvaćen novi kolektivni ugovor.

Nikša BarezaNikša BarezaRavnatelj 57. Splitskog ljeta Nikša Bareza danas je na službenom predstavljanju programa festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza, rekao kako ne isključuje mogućnost neodržavanja te kulturne manifestacije, budu li djelatnici splitskog HNK organizirali štrajk kojim su zaprijetili u slučaju da im se ne isplati naknada za rad na Splitskom ljetu i ne bude li prihvaćen novi kolektivni ugovor.

Bude li organiziran štrajk, onda neće biti Splitkskog ljeta, rekao je Bareza dodavši kako trenutačno ne vidi rješenja, ako grad Split i Ministarstvo kulture ne pronađu mogućnost rješenja.

Sindikat i Radničko vijeće splitskog HNK jučer su na zboru radnika te kazališne kuće zaprijetili štrajkom te predložili da se HNK Split i Splitsko ljeto u potpunosti odvoje po uzoru na Dubrovačke ljetnje igre. No, Bareza je danas je odbacio taj prijedlog istaknuvši kako bi bez ansambala Opere, Drame i Baleta splitskog HNK bilo nemoguće organizirati Splitsko ljeto, dok u Dubrovniku ne postoji takvo kazalište nego samo dramsko kazalište Marina Držića.

Barezu je na razdoblje od dvije godine za ravnatelja Splitskog ljeta 25. listopada 2010. godine imenovao tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, što predstavlja odstupanje od dotadašnje prakse da intendant splitskog HNK istodobno bude i ravnatelj festivala Splitsko ljeto.

Obnašatelj dužnosti intendanta splitskog HNK Duško Mucalo danas je ocijenio kako je riječ o "dvostrukom upravljanju koje mora izroditi određenim problemima" i objasnio kako je njegova uloga na 57. Splitskom ljetu "samo logistička potpora i nadzor trošenja predviđenog novca".

"Neki su se troškovi oteli kontroli", naglasio je Mucalo dodavši kako je upozorio Barezu da se "sredstva troše nenamjenski".

"Za 57. Splitsko ljeto planirano je četiri milijuna i 662 tisuće kuna", rekao je Mucalo dodavši kako "za svako povišenje troškova treba odluka Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije".

Ovogodišnje splitsko ljeto održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Festival će biti otvoren 14. srpnja premijerom opere "La Gioconda" Amilcarea Ponchiellia koja će biti izvedena na Prokurativama, a ne, kako je prvobitno planirano, na Peristilu, jer na Peristilu još traju konzervatorski radovi.

Na 57. Splitskom ljetu, kako je danas najavljeno, bit će izvedene dvije operne predstave te 10 dramskih od kojih dvije premijere, jedan premijerni balet, a održat će se 11 koncerata i 7 izložbi a bit će prikazana i 4 filma.

Ravnateljica Dramskog programa 57. Splitskog ljeta Senka Bulić kao jednu od ključnih točaka Splitskog ljeta najavila je predstavu-performans "Satis Sunt Mihi Pauci" Jean-Michela Bruyerea koja u Splitu gostuje nakon Tokija, New Yorka, Pariza i Avignona.

Izvijestila je da će na festivalu gostovati i potpuno osuvremenjen Gogoljev "Revizor" u režiji Jerneja Lorencija uz glumačku ekipu koju predvode Vili Matula i Nina Violić, te ambijentalni Shakespaerov "Othello" u režiji Veljka Mićunovića s Branislavom Lečićem u ulozi Jaga.

Po njezinim riječima Splitsko ljeto je sinonim i za pučki teatar pa će, kako je rekla, uz nostalgijsku uspješnicu "Smij i suze starega Splita" u režiji Gorana Golovka, biti prikazane i predstave današnjih splitskih autora - "Za Europu spremni" Arijane Čuline te "Melodije borbe i pretvorbe" tandema Predrag Lucić-Boris Dežulović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika