Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Robert Bajruši

Rezultati prve Nacionalove ankete o predsjedničkim izborima

Mesiću natpolovična većina već u prvom krugu

Prema anketi Nacionala na uzorku od 1000 ispitanika Stjepan Mesić osvojit će 52,8 posto glasova a njegova najveća protivnica Jadranka Kosor 16,9 posto

Prema Nacionalovoj anketi Slaven letica će osvojiti 3,6 posto glasovaPrema Nacionalovoj anketi Slaven letica će osvojiti 3,6 posto glasovaAktualni hrvatski predsjednik Stipe Mesić i dalje uvjerljivo vodi u istraživanju javnog mnijenja i neće biti iznenađenje ako već u prvom krugu osvoji natpolovičnu većinu glasova. Potvrdila je to i Nacionalova anketa provedena u nedjelju, 31. listopada, na 1000 ispitanika, prema kojoj Mesić osvaja uvjerljivih 52,8 posto glasova, a njegova najveća protivnica, Jadranka Kosor, tek 16,9 posto. Jako daleko iza njih nalaze se svi ostali kandidati: Slaven Letica sa 3,6 posto, Miroslav Ćiro Blažević – 1 posto, Ivić Pašalić – 0,4, Boris Mikšić – 0,3, student Krunoslav Ptičar – 0,2 posto glasova, dok za nekadašnjeg “predsjednika u sjeni”, Vladimira Bebića, nije glasovao doslovno ni jedan jedini ispitanik.

U oporbi smatraju kako će Mesićev trijumf dobrim dijelom biti i njihov Ako Mesić ne nepravi veći gaf izbori će biti predvidljivi a glasovanje formalnostJednako je važan podatak da, ako ipak dođe do drugog kruga, i tada Stipe Mesić uvjerljivo trijumfira nad Jadrankom Kosor, u omjeru 62,6 naprama 23,3 posto glasova. Ukratko, predsjednički izbori, koji će vjerojatno biti održani 2. siječnja, prilično su predvidivi i, ne bude li većih Mesićevih gafova, samo glasovanje moglo bi se pretvoriti u puku formalnost. Njegova trenutačna prednost čini se nedostižnom, što je potvrđeno u različitim ispitivanjima javnosti posljednjih desetak dana. U svima Stipe Mesić osvaja između 52 i 57 posto glasova, dok predsjedničku kandidatkinju HDZ-a podupire od 17 do najviše 20 posto ispitanika. U takvim okolnostima aktualni predsjednik i ne treba pretjerano eksplicitnu potporu oporbenih stranaka, ali to ni u kojem slučaju ne znači da neće prihvatiti svu pomoć koju mu one mogu pružiti . Tako je skoro neprimjetno prošao i njegov subotnji sastanak s Ivicom Račanom, Zlatkom Tomčićem i Vesnom Pusić u Predsjedničkim dvorima na kojem se razgovaralo i o predstojećim izborima. Za sljedeći tjedan dogovoren je i dolazak glavnih tajnika najjačih oporbenih stranaka na Pantovčak, kako bi se konkretizirala podrška njihovih stranaka u predsjedničkoj utrci.

Bez obzira na to što u najjačoj opozicijskoj stranci nisu bili oduševljeni time što već drugi put zaredom nemaju vlastitog predsjedničkog kandidata, u posljednje vrijeme više nitko ne skriva zadovoljstvo Mesićevim uvjerljivim vodstvom. Većina građana nije zadovoljna dosadašnjom politikom vladajuće koalicije, rejting oporbe malo-pomalo raste i u njezinim redovima smatraju kako će Mesićev trijumf dobrim dijelom biti i njihov. “Stvari se dobro razvijaju i Stipe Mesić treba voditi kampanju koju bih nazvao aktivnom obranom. To znači da ima takvu prednost da jedino mora izbjegavati kontroverzne izjave, poput ove posljednje da Hrvatska i Crna Gora nisu nikada ratovale, i pobijedit će bez većih problema. Čak ako je pritom bio u pravu, pružio je HDZ-u priliku da ga napadne i pokuša poentirati, preda oni u pitanjima te vrste nemaju moralno pravo nikome davati nikakve sugestije”, smatra jedan od vodećih SDP-ovaca. Slično razmišljaju i u HSS-u čije je vodstvo još ovoga proljeća bilo iznimno skeptično kada se radilo o pružanju potpore Stipi Mesiću. U međuvremenu je u parlamentu izbio pravi mali rat između HSS-a i HDZ-a, a kako uskoro treba biti dovršena i koalicija s SDP-om za lokalne izbore, u Hrvatskoj seljačkoj stranci drže da bi uvjerljiv poraz Jadranke Kosor predstavljao i dokaz odmaka većine birača od HDZ-ove nacionalne politike personificirane u premijeru Ivi Sanaderu.

U HDZ-u optimizam pokušavaju podići vlastitim istraživanjima koja su pokazala da Jadranka Kosor dobiva 28, a njezin protivnik svega 38 posto glasova, čime se pokušava sugerirati kako je bilo kakva prognoza konačnog pobjednika potpuno neizvjesna. Prošlog su tjedna Sanader i Jadranka Kosor bili zajedno na stranačkim skupovima u Virovitici i Zagrebu, a ministrica je kampanju počela dijeljenjem novih stanova ratnim invalidima i najavom kako će “najvrjednija imovina pripasti umirovljenicima”. Njezin je problem to što je podržava tek svaki drugi HDZ-ov glasač i dio pobornika HSP-a i HSS-a. Potpredsjednice vlade odrekla se čak i SDA Hrvatske koja je podržala Mesića, makar u parlamentu njihov zastupnik Šemso Tanković, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina, podržava HDZ. Kada se zbroje glasovi onih koji podržavaju Jadranku Kosor to je i dalje manje od petine biračke populacije i velik će dio kampanje biti posvećen pridobivanju glasača desnice. Upravo tu bipolarizaciju Mesić želi izbjeći i zato je vidljivo distanciran od oporbenih stranaka. Od iole važnijih aktivnih domaćih političara u kampanji će sudjelovati samo Srećko Ferenčak, glavni tajnik Hrvatske narodne stranke i član zagrebačkog Poglavarstva. Ferenčak je iskusni organizator koji je uvelike pridonio Mesićevoj pobjedi 2000. godine, a u njegovu su se važnost najbolje mogli uvjeriti novinari koji su pratili tadašnje predsjedničke izbore. Premda je u to vrijeme formalno glavni lik Mesićevog stožera bio Tomislav Karamarko, do budućeg pobjednika moglo se doći isključivo uz Ferenčakovu asistenciju.

Sličan scenarij ponavljat će se i tijekom idućih šezdesetak dana. Sredinom studenoga na Interliberu će jedan od glavnih događaja biti promocija biografije predsjednika Republike Hrvatske što će dodatno ojačati njegovu poziciju u medijima, a zatim će uslijediti i turneja po cijeloj zemlji. Sličan raspored planira i Jadranka Kosor kojoj će se na skupovima pridružiti Sanader i vodstvo HDZ-a i tako nastojati podići njezin rejting. Kako sada stvari stoje, podrška premijera i njegovih ministara u najboljem bi slučaju mogla osigurati drugi izborni krug, ali u kladionicama bi na nekog od Mesićevih protivnika novac mogli uložiti samo najveći kockari.

Vezane vijesti

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika