06.07.2011. / 17:36

Autor: Kristina Gaćarić

Humanitarka ZG Newsa i portala Nacional.hr: Doroteja Petrinić treba nova invalidska kolica

Kolica u kojima je Doroteja sada uzeli smo prije pet godina i tada smo za njih nadoplatili pet tisuća kuna. Ta kolica su sada u vrlo lošem stanju i prijeko su joj potrebna nova, a mi nemamo novaca da joj ih nadoplatimo, objasnila je Suzana Petrinić

Doroteja PetrinićDoroteja PetrinićDoroteja Petrinić ima 12 godina, cerebralnu paralizu, epilepsiju, umjerenu mentalnu retardaciju i ista invalidska kolica posljednjih pet godina u kojima provodi većinu vremena.

"Svake tri godine Doroteja ima pravo na nova kolica, s tim da na doznaku od HZZO-a možemo za kolica dobiti sedam tisuća i sto kuna, ali kolica kakva njoj trebaju iznose najmanje petnaest tisuća kuna. Budući da nismo imali novaca za nadoplatu kolica, nismo ni uzimali doznake. Kolica u kojima je Doroteja sada uzeli smo prije pet godina i tada smo za njih nadoplatili pet tisuća kuna. Ta kolica su sada u vrlo lošem stanju i prijeko su joj potrebna nova, a mi nemamo novaca da joj ih nadoplatimo", objasnila je Suzana Petrinić, Dorotejina majka.

U obitelji Petrinić pored Doroteje je još troje maloljetne djece - sedamnaestogodišnja Josipa, petnaestogodišnji Boris i trinaestogodišnja Anamarija. Suzana Petrinić ima status roditelja njegovatelja i za to dobiva naknadu od dvije i pol tisuće kuna. Suprug Davor inače zaposlen u Čistoći već je nekoliko mjeseci na bolovanju jer ima dijabetes radi čega dobiva umanjen iznos plaće koja je već opterećena kreditima. S tim prihodima obitelj živi vrlo skromno, i vrlo često moraju dizati manje kredite kako bi Doroteji mogli priuštiti terapije kod logopeda, fizioterapije i razne druge stvari koje su joj kao djetetu s posebnim potrebama neophodne.

"Kako su nažalost došla vrlo teška vremena, jedino što nam je preostalo je da se obratimo za pomoć na ovaj način, jer Doroteji hoćemo priuštiti što kvalitetniji život. Doroteja je u kolicima većinu svog vremena, i kolica su joj sve. Da bismo joj kupili sve što joj treba uz ovih sedam tisuća od HZZO-a potrebno nam je još 13 tisuća kuna. Naime, trebao bi joj i klin koji se stavlja među noge i drži ih ravno da se ne savijaju, zatim šipka koja bi spriječila ispadanje iz kolica i dodatak za glavu što omogućuje da glava stoji ravno", rekla je Suzana Petrinić.

BROJ TEKUĆEG RAČUNA:

Suzana Petrinić

HYPO BANKA

2500009-3200384939

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika