07.07.2011. / 13:44

Autor: Ivan Pandžić

Povećane mogućnosti malverzacija

Vladino nagrađivanje kršitelja zakona: Bespravnim graditeljima još 20 mjeseci!

Ako je netko znao za ovu izmjenu, tj. ako su od službenika iz ministarstva procurile takove informacije, od veljače do 21. lipnja se mogla sagraditi potpuno bespravno zgrada ili biti makar u visokom stupnju gotovosti

Jadranka Kosor i Branko Bačić:Photo: Grgo Jelavić/PIXSELLJadranka Kosor i Branko Bačić:Photo: Grgo Jelavić/PIXSELLSvi oni koji su bespravno gradili do prije 17 dana moći će legalizirati svoje objekte! Dok se u dosadašnjem prijedlogu tzv. zakona o legalizaciji išlo za tim da nitko tko je gradio iza 30. studenog 2009. godine neće moći legalizirati, u danas objavljenom prijedlogu koji ide u drugo saborsko čitanje, rok je pomaknut za skoro 20 mjeseci, točnije na 21. lipanj ove godine. Iz Ministarstva zaštite okoliša doznajemo da je već početkom godine dogovoreno novo snimanje cijelog prostora Hrvatske, ali se to držalo u tajnosti kako se ne bi rasplamsala bespravna gradnja. Iako su odmah znali da će rok biti pomaknut sa 30. studenog 2009., išli su s tim prijedlogom dok se ne završi novo snimanje. Ono je gotovo 21. lipnja. Ako je netko znao za ovu izmjenu, tj. ako su od službenika iz ministarstva procurile takove informacije, od veljače do 21. lipnja se mogla sagraditi potpuno bespravno zgrada ili biti makar u visokom stupnju gotovosti.

Nedosljednosti, betonizacija...

To bi joj omogućilo legalizaciju. Vlada Jadranke Kosor i Ministarstvo zaštite okoliša na čelu s ministrom Brankom Bačićem nije odustalo od zakona o legalizaciji unatoč brojnim stručnim kritikama o nedosljednosti, betonizaciji i nagrađivanju onih koji su kršili zakon. U odnosu na prijedlog iz prvog čitanja, postoje još tri bitne izmjene. Propisuje se da se mogu unutar prostora gradnje legalizirati samo dvije etaže više od one koje su propisane važećim prostornim planom. Konkretno, ako ste u zoni obiteljskih kuća od dva kata sagradili četiri, moći ćete legalizirati, ali peti bi trebali srušiti. Međutim, i tu je ostavljen prostor za striktno nepridržavanje. Odredba vrijedi, samo ako grad ili općina nisu svojom odlukom odredili drugačije. Ostavlja se dakle prostor da lokalni čelnik može značajno derogirati ovu restrikciju. Treća izmjena u odnosu na prvi prijedlog je razrađeniji sustav za socijalnu gradnju naspram one komercijalne.

Procjena bespravnih objekata uvijek ista

Za bespravne kuće do 400 četvornih metara površine, ako je ta kuća jedini objekt vlasnika i služi za stanovanje, naknade za legalizaciju će biti od 50 do 75 posto manje. Isto je i za poljoprivredne objekte. Također, umjesto da država uzima 75 posto naknade od legalizacije, sada je određeno da se ona dijeli pola-pola između države i grada ili općine u kojem je bespravni objekt. Zanimljivo, unatoč tome što je dodano čak 20 mjeseci u kojem se može legalizirati bespravna gradnja, Ministarstvo je ostalo na procjeni od 150 tisuća bespravnih objekata, jednako koliko je procijenilo da ih ima i do kraja studenog 2009. godine.

Neodređena visina kazne

To dodatno pokazuje da pravih, konkretnih podataka o broju bespravnih objekata u Hrvatskoj i nema. Unatoč ovim izmjenama, ne treba očekivati da će arhitekti, urbanisti i ostala stručna javnost podržati zakon nisu izmjenjene ostali sporne odredbe -stroža razrada kriterija za legalizaciju, uvjeti sigurnosti građevine i slično. Dodatno, lokalna uprava je upozoravala da legalizacija neće biti uspješna ako se bude uvodila dodatna naknada osim komunalnog doprinosa. Ministarstvo je ostalo uz dodatnu kaznu za bespravne graditelje, ali njenu visinu još nije odredilo, nego će to učiniti posebnom uredbom. I dalje će objekte moći legalizirati samo oni koji podnesu zahtjev do kraja 2012. godine.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika