07.07.2011. / 15:29

Autor: Nacional.hr

Lovrinović: HNB ne može voditi ekonomsku politiku

"Hrvatska je trenutno u fazi restriktivne monetarne i fiskalne politike. To je mrtva zona iz koje se ne može izaći iz recesije već samo pasti u depresiju", upozorio je Lovrinović

Ivan Lovrinović (Foto: Antonio Bronić/PIXSELL)Ivan Lovrinović (Foto: Antonio Bronić/PIXSELL)Skup "Monetarna politika u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore pokazao se zanimljivijim no što se prvotno mislilo. Naime, jedan od sudionika, ekonomist Ivan Lovrinović u svom je izlaganju izravno napao guvernera Hrvatske narodne banke Želja Rohatinskog.

"Hrvatska je trenutno u fazi restriktivne monetarne i fiskalne politike. To je mrtva zona iz koje se ne može izaći iz recesije već samo pasti u depresiju", upozorio je Lovrinović na skupu, prenosi tportal.

Osvrnuvši se na nedavne kritike Međunarodnog monetarnog fonda koji je istaknuo kako je Hrvatska preskupa zemlja za investitore, rekao je kako je MMF umjesto ekonomista krenuo u polemiku s HNB-om.

Upozorio je kako je monetarna politika nadređena ekonomskoj politici, a to se ne bi smjelo dogoditi, jer bi međusobno optuživanje HNB-a i države moglo završiti kaosom.

Lovrinović kaže kako je HNB trebao poticati gospodarski rast, ali i kontrolirati bankarski sustav. Smatra da bi HNB trebao pokrenuti kreditiranje banaka u kunama, ciljati inflaciju, a ne devizni tečaj, ukinuti valutnu klauzulu, koordinirati se s fisaklnom politikom i biti transparentniji.

Predlaže izdavanje projektnih obveznica koje bi bile usmjerene na određene projekte, a kojima bi se financirali projekti koji nisu zanimljivi privatnim investitorima.

Na kraju ističe kako se gospodarski rast može ostvariti samo pomoću tehnologije, a samo velika poduzeća uz pomoć države mogu biti nositelji tehnološkog napretka.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.07.11. 22:16

Još jedan pucan u prazno. Ekspanzivna monetarna politika u sustavu gdje je novac samo još veći dug je također propast, samo sa više nula na novčanici nacionalne. ovu tehniku radi Srbija i ima ubitačno nisku kuponu moć, ali i dugove koji i dalje rastu.
Devalvaciju valute može uspješno raditi samo država koja ima vanjskotrgovinski suficit !!!!
sites.google.com/site/financijskisustav/slobodna-trgovina


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika