07.07.2011. / 15:40

Autor: Deutsche Welle

Njemačka automobilska industrija obara rekorde

Njemačka automobilska industrija lebdi na oblacima uspjeha. Unatoč rekordnim cijenama goriva i financijskoj krizi u zoni eura Mercedes, BMW i ekipa prodaju više automobila nego ikad.

Financijska i gospodarska kriza nije naštetila automobilskom sektoruFinancijska i gospodarska kriza nije naštetila automobilskom sektoruAutomobil je bio i ostao najdraža igračka Nijemaca. Kako inače objasniti činjenicu da njemačkoj automobilskoj industriji ide bolje nego ikada. Nijemci kupuju automobile kao da rasprave o zaštiti klime i vrtoglavog rasta cijene goriva nikad niije ni bilo. Shodno tomu je i bilo raspoloženje predstavnika Udruge njemačke automobilske industrije (VDA) prilikom predstavljanja podataka za prvu polovicu ove godine. "Očekujemo nove rekorde, kako u izvozu tako i u proizvodnji", rekao je predsjednik VDA Matthias Wissmann.

Rekordne brojke

U prvih šest mjeseci ove godine njemačka automobilska industrija proizvela je u pogonima u Njemačkoj oko tri milijuna automobila, što je najviša vrijednost ikad. Tomu pridonosi porast novoregistriranih vozila u Njemačkoj, no motor porasta ipak je izvoz i to prije svega u SAD. I ovdje su s preko pola milijuna prodanih vozila njemačke automobilske tvrtke potukle sve rekorde. Automobilsko tržište u SAD-u je u porastu, no još brže raste udio njemačkih proizvođača. Drugo rastuće tržište je Azija i to prije svega gospodarstva poput indijskog i kineskog. Potencijal je ovdje još veći jer je i kupovna moć preko dvije milijarde građana u stalnom porastu. No unatoč vrtoglavom uspjehu na prekomorskim tržištima, Zapadna Europa i dalje ostaje najvažniji izvozni cilj njemačkih proizvođača automobila.

No svaki rast ima svoje granice. Predstavnici industrije strahuju da bi upravo odustajanje od nuklearne energije u Njemačkoj i bojazan da bi to moglo poskupjeti električnu energiju, za sobom moglo povući i neke rigorozne mjere poput preseljenja proizvodnje u inozemstvo.

Inženjeri na djelu

Prometni stručnjak Stefan Bratzel ne gleda tako pesimistično na budućnost automobilske industrije. No to prije svega ovisi o inovativnosti njemačkih inženjera. "Gorivo može preći i cijenu od 2 eura po litri no ako istodobno motori postignu bolju iskoristivost to neće utjecati na popularnost automobila i njihovu prodaju", smatra Bratzel. On isto tako smatra da će ulazak elektro-automobila na velika vrata tržišta pričekati još koju godinu. "Još uvijek baterije elektro-automobil čine skupljim od benzinskog i dizelskog i zato se s automobilom na eklektrični pogon još uvijek ne može dobro zaraditi", smatra Bratzel.

Njemačka automobilska industrija nije poznata po malim vozilima kod kojih nije teško postići potrošnju od 4 litre. Stoga bi i sva pažnja, kako smatra Matthias Wissmann, trebala biti usredotočena na postizanje bolje učinkovitosti upravo u onom segmentu po kojom je njemačka automobilska industrija i najpoznatija. "Velika će umjetnost biti automobile poput Mercedesa S klase ili BMW-a serije 7 dovesti do do potrošnje od 5 litara i to je najveći izazov", zaključuje Wissmann.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika