11.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

UN-ov SUMMIT U RIMU

NEMA POLITIČKE VOLJE DA SE SPRIJEČI UMIRANJE OD GLADI
Na summitu organizacije UN-a za poljodjelstvo i prehranu, koji je počeo jučer u Rimu, okupilo se više od četiri tisuće sudionika iz 180 zemalja, među kojima i hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Povod summitu je potreba da se smanji broj od trenutno 800 milijuna gladnih u svijetu, od kojih je 300 milijuna djece.
Glad je najgori način kršenja ljudskih prava, izjavio je glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Da glad u svijetu predstavlja trn u oku najrazvijenijima pokazuje i ne ispunjavanje odredbi iz Rimske deklaracije, donesene 1996., prema kojoj je planirano da će svake godine biti 20 milijuna gladnih manje. Ritam smanjenja broja gladnih je, međutim, puno sporiji – tek 6 milijuna na godinu. Glavni tajnik FAO-a Jacques Diouf, uzroke vidi u nepostojanju političke volje za rješenje tog problema, a papa Ivan Pavao II u nedostatku solidarnosti u svijetu.
Niti o uzrocima, a niti o posljedicama tog globalnog problema nisu se oglasili čelnici najrazvijenijih zemalja: George W. Bush, Jacques Chirac, Tony Blair, Gerhard Shroeder.
Kao to obično biva na ovakvim skupovima, došlo je i do političkog skandala. Naime, američki i europski dužnosnici osudili su prisutnost predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji je u Rim uspio stići unatoč zabrani ulaska u zemlje EU. Čelnik US AID-a ga je izravno proglasio odgovornim za glad milijuna ljudi u Zimbabveu.
Kraj summita predviđen je za četvrtak usvajanjem deklaracije kojom se nastoji ubrzati smanjenje broja gladnih u svijetu za 50% do 2015. godine. Teško je predvidjeti hoće li se ta deklaracija shvatiti ozbiljnije od prethodne.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika