08.07.2011. / 13:34

Autor: Ivan Pandžić

Ustanak gradonačelnika: Vlada nam nezakonito otima imovinu

Sukob oko ovog zakona je rezultat što mnogi poslovni prostori u centrima hrvatskih gradova zjape prazni i propadaju. To je samo vidljivi dio, a postoji još stotine zemljišta, stanova i ostalih nekretnina

Vojko ObersnelVojko ObersnelHrvatski gradovi ušli su u novi sukob oko imovine s aktualnom Vladom Jadranke Kosor. Povodom izmjena zakona koji određuje naknade onima kojima je imovina oduzeta tijekom komunističke vladavine, a Udruga gradova je nezadovoljna jer se izmjenama nije riješilo i goruće pitanje podjele vlasništva između lokalne i središnje države.

"Država će nastaviti nezakonito otimanje i rasprodaju imovine lokalne uprave vrijedne više stotina milijuna kuna" stoji u priopćenju koje potpisuje Vojko Obersnel, predsjednik Udruge koja okuplja 102 od 127 hrvatskih gradova i aktualni gradonačelnik Rijeke.

Izmjenama zakona od četvrtka, samo je određeno da i stranci imaju pravo na naknadu za oduzetu imovinu. Gradove smeta što je ostao članak koji kaže da sva imovina za koju zahtjev nije podnesen ili je on odbijen, pripada državi. Još prije tri godine tražili su da se odredba izmjeni na način da imovina pripada pravnom slijedniku ili lokalnoj upravi na čijem prostoru se nalazi, ali se niisu uspjeli. Sukob oko ovog zakona je rezultat što mnogi poslovni prostori u centrima hrvatskih gradova zjape prazni i propadaju. To je samo vidljivi dio, a postoji još stotine zemljišta, stanova i ostalih nekretnina.

Zbog toga se neće ispuniti niti Akcijski plan Vlade da do kraja ove godine riješi sve sukobe oko imovine s lokalnom upravom. Radi se o pravno složenoj situaciji, u kojem je zakonom o lokalnoj upravi 1993. godine propisano da sva društvena imovina pripada onima koji mogu dokazati da je prije podruštvovljenja bila u njihovu vlasništvu. Uz privatnu, mnoge tadašnje općine su imale imovinu i na osnovu zakona iz 1993. lokalna uprava je podnijela zahtjeve za upis u zemljišne knjige. Kada se donosi zakon o denacionalizaciji, odnosno povratu imovine 1997. godine, propisano je suprotno-da sva imovina pripada državi. Dva zakona su i danas u koliziji. Sudovi su postupali različito u dugotrajnim procesima, ali su sada u zauzeli stajalište da je ipak treba dati državi. Gradovima je izmjena ovog zakona zadnja šansa za zadržavanje imovine.

Vezane vijesti

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika