08.07.2011. / 15:53

Autor: Hina

Udruge: SDP-u nije stalo do branitelja; Opačić: Branitelje koriste za politički igrokaz

Predstavnici braniteljskih udruga negodovali su jer Hrvatski sabor danas nije izglasao Ustavni zakon kojim bi prava branitelja bila uzdignuta na ustavnu kategoriju, prozivajući SDP da je protivljenjem zakonu pokazao da mu nije stalo do branitelja, a iz SDP-a su poručili kako bi HDZ-ovci, da im je uistinu stalo do takvih ustavnih promjena, svi bili u sabornici, što nije bio slučaj.

Slavica HruškarSlavica HruškarPredstavnici braniteljskih udruga negodovali su jer Hrvatski sabor danas nije izglasao Ustavni zakon kojim bi prava branitelja bila uzdignuta na ustavnu kategoriju, prozivajući SDP da je protivljenjem zakonu pokazao da mu nije stalo do branitelja, a iz SDP-a su poručili kako bi HDZ-ovci, da im je uistinu stalo do takvih ustavnih promjena, svi bili u sabornici, što nije bio slučaj.

Predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Slavica Hruškar novinarima ispred Sabora izjavila je kako će branitelji na predstojećim parlamentarnim izborima "znati cijeniti" to što SDP danas nije svojim glasovima pridonio izglasavanju ustavnog zakona.

"Želim zahvaliti vladi što je prihvatila prijedlog stradalničkih braniteljskih udruga da zakon o pravima branitelja bude ustavna kategorija. Zakon, kao što vidite, nije prošao, naravno to smo očekivali od strane zastupnika SDP-a, a njima isto hvala jer ćemo znati to cijeniti na sljedećim izborima", istaknula je.

"Poručujem svim hrvatskim braniteljima da za njih (SDP) ne vrijedi da je 'glas za branitelje glas za Hrvatsku'. To su danas dokazali kod glasovanja", dodala je Hruškar.

Za predsjednika Udruge stopostotnih ratnih invalida Đuru Glogoškog ishod glasovanja u Saboru dokaz je da je "Hrvatska podijeljena na one koji su je stvarali i one koji ju nisu željeli".

Unatoč najavama, očekivao je, kaže, da će neki zastupnici promijeniti svoje mišljenje.

"Nažalost nisu. Ovo što se dogodilo žalosno je za hrvatske branitelje a još žalosnije za one kojih više nema. Činjenica je da oporba ima svoj stav prema braniteljima koji je negativan, što smo nažalost mogli i očekivati", rekao je.

Na novinarsko pitanje zašto je tek sada ova inicijativa završila u Saboru, a ne ranije, odgovorio je kako ga zanima hoće li se inicijativu SDP-a za objavom registra branitelja tumačiti kao predizbornu kampanju.

Predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić ocijenio je kako je nakon današnjeg glasovanja jasan stav SDP-a, koji "nije promijenio svoje mišljenje o hrvatskoj državi od '90. do sada. Jednako razmišljanje, i onda i sada".

"Čak im demokratsko navijanje ili podrška branitelja s galerije nije smetala kada plješću zastupnicima HDZ-a i koalicije, ali i kada negoduju njihovom negativnom razmišljanju i stavu. Jasno pokazuju svoje licemjerje i svoje mišljenje da će učiniti s braniteljima jednako kao što su to učinili i 2000. - ponižavati, obespravljivati i dalje biti njihovi apsolutni protivnici", poručio je Đakić.

Predsjednik HDZ-ovog zastupničkog kluba Andrija Hebrang kratko je za SDP-ovo protivljenje Ustavnom zakonu izjavio kako je "očito da neki ne mogu oprostiti braniteljima što su stvorili hrvatsku državu". "Tužno, ali istinito", dodao je.

Potpredsjednica SDP-ova kluba Milanka Opačić tužnim je pak ocijenila što se braniteljska populacija, kako je rekla, koristila "u svrhu ovakvog jednog političkog igrokaza".

"Jer da je HDZ-ovcima stalo, bili bi danas prvenstveno oni svi u dvorani, a drugo, na ovaj se način ne mogu zaštititi prava hrvatskih branitelja, njima trebaju posao i doista zaštita nekih prava, ali ta prava nisu ugrožena niti od SDP-a niti od bilo koje druge stranke", poručila je.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika