08.07.2011. / 16:57

Autor: Deutsche Welle

Novi trik terorista: Tijelo kao spremnik za bombu

"Bombe u trbuhu" su navodno novi pakleni izum Al Qaide. Radi se o eksplozivu koji se guta ili implantira u tijelo kako ne bi bio otkriven u sigurnosnim provjerama na aerodromima i u drugim kontroliranim zonama.

Silikonske bombe ne vide se na skenerimaSilikonske bombe ne vide se na skenerimaStrah od bombi u tijelu terorista nije nov. 2009. godine Al Qaida je izvela napad na šefa antiterorističkih jedinica saudijske policije. Napadačev trbuh je raznijela bomba, a ministar je ranjen. Do danas nije razjašnjeno je li bomba bila doista u trbuhu atentatora ili je ipak bila skrivena ispod odjeće.

Ibrahim Hasan al-AziriIbrahim Hasan al-Aziri

Vjeruje se da je planer i organizator tog napada bio Ibrahim Hasan al-Aziri, jedan od najtraženijih terorista i "otac" bombi u trbuhu (belly bombs). Smatra ga se i "mozgom" napada bombaša u Detroitu i u teretnim avionima FedEx-a. Međunarodne tajne službe već mjesecima na internetu prate sve veći broj foruma s diskusijama o bombama u tijelu i pokušajima da se angažiraju liječnici koji bi ih implantirali. Očigledno vlada sve veći interes za tu metodu, kaže šef američke Agencije za sigurnost transporta TSA John Pistole. "Vrlo ozbiljno shvaćamo te informacije. Zbog toga smo o svemu informirali i naše strane kolege i avio-prijevoznike", objašnjava.

Ne pomaže ni najmodernija tehnologija

Pistole, doduše, dodaje da nema akutne opasnosti, no bivši šef izraelske službe za sigurnost letova Ravi Ron u intervjuu za CNN ocijenio je tu opasnost vrlo realnom: "Iscrpili smo sve mogućnosti tehnologije za otkrivanje bombi. Ne možemo otkriti je li netko nosi bombu u tijelu. Tu ne pomažu ni najnoviji skeneri". Novi skeneri na kojima se vide obrisi tijela ispod odjeće ne mogu naime otkriti bombu ako je ona skrivena u tijelu skeniranog putnika.

"Moramo biti uvijek korak ispred terorista: ne smijemo im dozvoliti da izvrše takav napad", traži Peter King, šef Odbora za domovinsku zaštitu u Predstavničkom domu. Ali, kako to postići? Moguće je angažirati više članova službe sigurnosti na aerodromima ili više pasa tragača koji mogu otkriti čestice eksploziva. Nije isključena ni uporaba štapića s vatom kojima bi se u otvorima na tijelu moglo tragati za takvim česticama.

Opasnost precijenjena?

Za putnike to znači da se prije svega kada ulaze u SAD moraju pripremiti na strože i detaljnije kontrole. Zastupnik Peter King traži od putnika razumijevanje: "Ovo nije igra i nije nikakvo stvaranje panike, ovo je realno i svi moramo surađivati".

Neki stručnjaci smatraju, međutim, da je opasnost od bombi skrivenih u tijelu precijenjena. Oni tvrde da razorna snaga takvih bombi nije dovoljna da se sruši putnički zrakoplov, već da su takve bombe pogodnije za atentate na pojedine osobe, na primjer, na najviše američke političare. Atentator bi se, u tom slučaju, morao približiti žrtvi i aktivirati detonator.

Autorica: Sabine Müller/ sb

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika