08.07.2011. / 18:29

Autor: Hina

Odustali: Sud u Münchenu neće vratiti Demjanjuka u zatvor

Münchensko javno tužiteljstvo u petak je izvijestilo da odustaje od zahtjeva za ponovnim slanjem u zatvor bivšega čuvara nacističkog koncentracijskog logora Johna Demjanjuka, osuđenog u svibnju na izdržavanje petogodišnje kazne zatvora zbog upletenosti u ubijanje Židova.

John DemjanjukJohn DemjanjukMünchensko javno tužiteljstvo u petak je izvijestilo da odustaje od zahtjeva za ponovnim slanjem u zatvor bivšega čuvara nacističkog koncentracijskog logora Johna Demjanjuka, osuđenog u svibnju na izdržavanje petogodišnje kazne zatvora zbog upletenosti u ubijanje Židova.

S obzirom na to da je regionalna bavarska vlada 91-godišnjeg Demjanjuka, podrijetlom Ukrajinca, u međuvremenu zbog bolesti smjestila u dom umirovljenika, a policija je potvrdila da je ondje dobro smješten, tužiteljstvo je ocijenilo da ne postoji opasnost od njegova bijega. Demjanjukov odvjetnik povukao je žalbu uloženu sudu nakon čitanja presude 15. svibnja.

Sud je stoga odlučio da Demjanjuk može ostati u domu.

Nakon osamnaestomjesečnog procesa, sud u Münchenu ustvrdio je da je Demjanjuk bio čuvar u poljskom koncentracijskom logoru Sobiboru, 1943. tijekom šest mjeseci. Za to je vrijeme ondje ubijeno 27.900, većinom nizozemskih Židova.

Demjanjuk je mogao dobiti zatvorsku kaznu od 15 godina, tužitelj je zatražio šest, a njegova obrana oslobađajuću presudu. Demjanjuk je, nakon protjerivanja iz SAD-a gdje je živio od pedesetih godina, tijekom sudskog procesa i istrage u zatvoru proveo dvije godine.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika