09.07.2011. / 18:56

Autor: Hina

EU i svijet priznaju Južni Sudan

EU je u izjavi najavio partnerstvo s novom državom i pozvao njene čelnike da "poštuju pluralizam i različitost kako bi stvorili demokratsko i ravnopravno društvo temeljeno na zakonu i poštivanju ljudskih prava"

ArhivaArhivaEuropska unija i brojne države svijeta priznali su u subotu Republiku Južni Sudan i pozdravile odluku Sudana da prizna novu državu.

"Europska unija pozdravlja odluku sudanske vlade da odmah prizna novu Republiku Južni Sudan", kaže se u u izjavu objavljenoj u Bruxellesu u ime EU-a i njenih država članica. Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy osobno je "pozdravio rađanje nove zemlje u Africi" i njenim "stanovnicima zaželio budućnost napretka i mira".

EU je u izjavi najavio partnerstvo s novom državom i pozvao njene čelnike da "poštuju pluralizam i različitost kako bi stvorili demokratsko i ravnopravno društvo temeljeno na zakonu i poštivanju ljudskih prava".

Južnom Sudanu na neovisnosti u subotu je čestitao i sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir na svečanosti u prijestolnici Južnog Sudana. "Čestitamo našoj braći na jugu na uspostavi njihvoe nove države", rekao je Bašir obraćajući se tisućama Južnih Sudanaca na svečanosti. "Volja naroda juga mora se poštovati", rekao je sudanski predsjednik.

U ime Francuske novu je državu u subotu priznao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predložio predsjedniku Južnog Sudana Salva Kiiru "da dvije zemlje uspostave diplomatske odnose i razmjene veleposlanike". Britanski premijer David Cameron objavio je službeno britansko priznanje Južnog Sudana i putem ministra vanjskih poslova Williama Haguea koji se nalazi u Južnom Sudanu uputio čestitke predsjedniku Salva Kiiru i narodu Južnog Sudana na "izvanrednom postignuću". Južni Sudan u subotu je u ime Njemačke priznala njemačka kancelarka Angela Merkel i novoj državi zaželjela "dobrodošlicu u međunarodnu zajednicu država".

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u subotu je izjavio da su svi Afrikanci od Južne Afrike do Kaira ponosni na neovisnost Južnog Sudana ostvarenu nakon godina rata. "Sudan, kako sjever tako i jug, primjer je i putokaz ne samo Afrikancima nego i cijelom svijetu", kaže se u izjavu koju je potpisao Zuma. Bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki bio je jedan od posrendika u pregovorima za okončanje sudanskog sukoba a Južna Afrika predsjeda odborom Afričke unije za obnovu Sudana.

Novu je državu u subotu službeno priznala i Libija, izvijestila je libijska novinska agencija Jana. "Velika Džamahirija službeno priznaje Južni Sudan kao neovisnu i suverenu državu", izvijestila je agencija.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da Turska priznaje Republiku Južni Sudan a turski ministar razvoja Cevdet Yilmaz, koji se nalazi u Jubi na svečanosti povodom ostvarenja neovisnosti, vlastima Južnog Sudana predao je pismo predsjednika Abdulaha Gula o priznanju nove države.

Južni Sudan u subotu su priznale brojne države, a neke su, poput Mađarske, najavile priznanje idućih dana.

Vezane vijesti

Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu

Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu

Na prigodnoj svečanosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je večeras 20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske s koje su najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika