10.07.2011. / 23:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Poruka iz Washingtona

SAD - 'Još niste dovršili prijelaz na slobodno tržište, država i dalje ima golemu ulogu'

"Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a i tako u svrhu pokrivanja deficita usisava kapital koji bi mogao biti upotrijebljen za produktivna ulaganja", primjećuje američki veleposlanik

Hrvatski prijelaz na slobodno tržište, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, nije dovršen jer država još uvijek ima golemu ulogu u gospodarstvu, ocijenio je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley u komentaru za Vjesnik od ponedjeljka.

Veleposlanik Foley u svom komentaru podsjeća da je prije 20 godina i neovisnosti Hrvatske privreda bila pod državnim nadzorom i da se "hrvatski prijelaz na tržišno gospodarstvo odvijao u neubičajeno teškim uvjetima, u ratnim okolnostima dok se zemlja borila za goli opstanak". Pored toga, navodi Foley, "postupak privatizacije bio je manjkav i kontroverzan a u koristima od reformi nisu svi jednako sudjelovali" te zaključuje sa "stoga, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, hrvatski prijelaz na slobodno tržište nije dovršen".

"Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a i tako u svrhu pokrivanja deficita usisava kapital koji bi mogao biti upotrijebljen za produktivna ulaganja", primjećuje američki veleposlanik.

Hrvatska država subvencionira brojne privredne grane, ili u njima ima vlasnički udjel, te osigurava "pozamašan mirovinski sustav", piše Foley, dok su istodobno privatni ulagači, "koji bi gospodarstvu mogli ubrizgati kisik potreban za disanje, suočeni s birokratskim zaprekama, a ponekad i s negostoljubivošću na lokalnim razinama". "Naročito strani ulagači koji, suočeni s parafiskalnim nametima, skrivenim porezima i nefleksibilnim tržištem rada, jednostavno odluče svoj kapital odnijeti u druge, gostoljubivije zemlje", upozorava Foley.

Američki veleposlanik u svom komentaru izražava, međutim, uvjerenje da će Hrvatska usvojiti potrebne reforme i potpuno prijeći na tržišno gospodarstvo te da će članstvo u Europskoj uniji ubrzati te promjene.

Foley ocjenjuje kako je Hrvatskoj najpotrebnije puno korištenje njenih ljudskih potencijala te ističe da Hrvatska prosperitet može ostvariti ako njena poslovna zajednica i privatni sektor "odigraju svoju pravu ulogu motora razvoja i generatora nacionalnog bogatstva".

Najvažniji čimbenik u osobnom uspjehu i u uspjehu zemlje "nije nešto o čemu može odlučiti država ili propisati vlada ili politička stranka. To je razvoj poduzetničkog duha. Takav duh u Hrvatskoj već postoji", ističe veleposlanik Foley i postavlja pitanje postoji li ijedan razlog da se u Hrvatskoj ne ostvare poslovni uspjesi poput onog pokretača društvene internetske mreže Facebook Marka Zuckerberga ili da Hrvatska ne učini što i Indija koja je milijune ljudi zaposlila koristeći se internetskom i telefonskom povezanošću i obrazovanom radnom snagom, da bi izgradila vrlo uspješnu industriju informatičkih usluga.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 11.07.11. 00:59

Poruka iz Washingtona dopustite da vas kupimo virtualnim novcem zvani dolar ili ćemo upotrijebiti silu


registracija
20/8/10

McCoy, 11.07.11. 06:22

Imao ona još jedna teza koju propagiraju USA. Prirodna bogatstva jedne zemlje nisu samo njena, to je svetsko bogatstvo. Pa nek tumači kako ko hoće....


registracija
24/11/09

friz, 11.07.11. 09:39

oni,koji sve na svijetu gdje mogu rješavaju preko CIA-e ili vojnom silom(Libija) i virtualnim novcem kao što je napisao bankar,prodaju priče o slobodnom tržištu.Amerika se počela razvijati na krvi Indijanaca,otimajući im sve i uništavajući ih jedne za drugima.Velesila koja je obična hajdučija i koja ne preza od ničega,do dana kada ne dobije konkurenta.Mogla bi to biti Kina,koja njoj polako oduzima kolač po kolač(Afrika).Rusija se pak uopče ne mora brinuti,od svojih resursa može komotno živjeti još dugo,dugo.Jedino što mora održavati modernu vijnu silu,što i radi da te resurse sačuva.Mi male državice smo prepuštene na milost i nemilost ovakvim hajducima,EU za nas nije nikakav "košobran".To je najobičnija neokolonijalistička tvorevima,koja želi "posisati" sve što novipridošle državice imaju.I zato tolike razlike u standardu.Naravno da će narodi i stanovnici jakih država EU sa znatno višim standardom,pokupovati po povoljnijim kreditnim uvjetima sve što stanovnici RH posjeduju.To se već i dešava,samo što nisu na "udaru" samo nekretnine,već poglavito resursi.Izvršni referenti Bruxelesa,vlada RH im sve priprema i "servira " na tanjuru.Najbizarniji primjer za to je "slučaj" INA-MOL,u koji su svi redom izgleda upleteni.Slično se desilo i sa Plivom,a pokušava se preuzeti i HEP.


registracija
3/6/11

skaraica, 11.07.11. 10:30

Samo nam vaši savjeti trebaju.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.07.11. 11:26

Pa morate stati u red,ovi iz evrope već čekaju da pokupuju ovo malo sirotinje što je ostalo,a bajdvej,koliko američani love daju svojoj tzv vojnoj industriji za koju ekskluzivno radi par kompanija,a da nevelim tzv bailout najvećih američkih banaka(po izjavi Bena Bernanke-ja ,nema pojma kome su sve davali lovu i koliko),
To big to fail,toliko o slobodnom tržištu


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.07.11. 11:41

Naravno da nam svaka budala moze pametovati. Hrvatska zivi na dug, pametnjakovici su rasprodali hrvatske ponose Plivu, INU, mnoge druge uspijesne firme, skoro rasturili Podravku, i mnoge druge uspijesne firme. Nikada Hrvati nece biti svoji na svome dok ne budu imali hrvatske firme u hrvatskom vlasnistvu na svjetskom trzistu. Ako mozete uvoziti sve one strane gluposti koje se prodaju po silnim shoping molovima, onda morate i sami proizvoditi na tom tržistu. Od ogromne i trome državne administracije, javnih bilježnika, odvjetnika, i preprodavača, i lopova političara, nikada srece i prosperiteta neče biti.


registracija
23/8/09

xaron, 11.07.11. 21:38

SAD - 'Još niste dovršili prijelaz na slobodno tržište, država i dalje ima golemu ulogu'.................
Neznam jeli ovo cinizam ili ironija, ali US su nacionalizirale : banke, osiguravajuca drustva, fabrike auta... Dozvolile su totalni financijski kaos koji je gurnuo svjetske ekonomije na rub propasti, iimaju ogromnih problema sa proracunom, dugovima.....a nama drze predavanje o trzistu i ponasanju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika