11.07.2011. / 07:47

Autor: Deutsche Welle

Kako su balerinke postale modni hit: Za sve je kriva Audrey Hepburn

Bila jednom jedna plesna cipelica, tako lijepa da su je htjele imati sve žene. Tako počinje bajka o balerinkama. Jedna marka iz Australije koja se predstavlja na Fashion Weeku u Berlinu njezin je važan akter.

Balerinke su osvojile ne samo plesne podije, nego i uliceBalerinke su osvojile ne samo plesne podije, nego i uliceKada su se balerinke prije nekoliko godina ponovno vratile u modu i osvojile ulice, mnogi su mislili: ah, to je kao i s japankama - plesat će jedno ljeto, a onda će opet pasti u zaborav. No, možda je to slučaj s uskim trapericama "na pištolj" koje se na njih nose, ali ne i sa samim balerinkama. Upravo ove godine su zahvaljujući filmu "Crni labud" ponovno izbile u prvi plan.

Na Fashion Weeku u Berlinu ove se godine predstavlja marka koja je uveliko utjecala na globalni uspjeh balerinki, riječ je o firmi Bloch iz Australije. Njihov štand je pravi raj za ljubiteljice balerinki - tamo su posložene u svim oblicima, bojama, materijalima i veličinama, čak i kao dječji modeli. "O, kako slatko!", komentira tako jedna posjetiteljica u prolazu.

Za sve je kriva Audrey Hepburn...

Guy Rapp je direktor Blocha, najvećeg proizvađa plesnih cipelica na svijetu. 1932. godine je, priča, sve počelo i to zahvaljujući činjenici da osnivač tvrtke nije bio samo postolar nego i ljubitelj baleta. "Kada je ruski balet došao u Australiju, Bloch je odlučio početi proizvoditi cipele za plesače i vrlo je brzo razvio najudobnije plesne cipele na svijetu", priča Rapp.

Rus Jacob Bloch je u Moskvi svojedobno i sam pokušao dobiti angažman kao baletan, no to mu nije uspjelo. Tek kada je odselio u Australiju, doživio je uspjeh u plesnom biznisu, ali kao postolar. Nije prošlo dugo vremena i on je postao najveći proizvođač plesnih cipela na svijetu. No, dugo vremena njegova firma nije htjela imati veze sa svijetom mode, stoga danas kao "otac balerinki" slovi talijanski kreator Salvatore Ferragamo.

Njegova dobra prijateljica, glumica i modna ikona Audrey Hepburn, bila je cijeloga života nesretna zbog svoje visine. Ona je htjela postati balerina, ali je sa svojih metar i 80 bila definitivno previsoka za svijet malih, krhkih žena. Ferragamo je za nju kreirao par cipela, balerinki, da se, kada ih nosi, barem može osjećati kao balerina. A model za njegovu kreaciju bio je baš jedan par plesnih cipela iz kolekcije australske firme Bloch.

Elegantne, udobne i ženstvene

Firma Bloch je, međutim, prespavala ovaj prvi modni val balerinki koji je pokrenula Audrey Hepburn. Jacob Bloch je bio doduše polaskan Ferragamovim skicama, ali to je bilo sve. Tek je njegova kćer shvatila da su balerinke puno više od prolaznog modnog hira. Ona je 70-ih godina izbacila na tržište kolekciju Blochovih balerinki "za ulicu". One su imale drukčiju liniju, ali su za njihovu proizvodnju bili korišteni isti strojevi kao i za prave plesne cipele.

Meka koža, elastični potplati - to su glavne karakteristike balerinki. I ove godine su one popularne na berlinskom "Tjednu mode". Ne mogu se doduše baš često vidjeti na modelima, ali zato ih je zato mnogo u publici. Balerinke su cipele koje simboliziraju eleganciju i ljupkost, kojima se nečujno i poletno može plesati kroz život i na svakom križanju se elegantno zavrtjeti. One nisu neudobne i glasne kao štiklice, ali ni tako neseksi i nezgrapne kao tenisice.

Moda se uvijek vraća

Osim toga, kaže Guy Rapp, one se uvijek mogu nositi. "Moda pedesetih i šezdesetih se ponovno vratila, cijeli look Audrey Hepburn, elegantan i bezvremenski, s capri-hlačama i uskim trapericama", konstatira. Moda se stalno vraća, ali nema mnogo marki koje se mogu pohvaliti da su postojale i prije 80 godina. Filmovi kao što je "Crni labud" uvijek iznova izazivaju novi val fascinacije plesom, pa i svim modnim "rekvizitima" iz tog bajkovitog svijeta. on simbolizira eleganciju, romantiku - ali i patnje. Tko ne želi patiti ali voli čarobni svijet baleta, može obući na noge verziju balerinki za ulicu i od nje napraviti pozornicu za nečujni ples kroz život.

Autorice: Johanna Kutsche/ Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika