Objavljeno u Nacionalu br. 473, 2004-12-07

Autor: Vladimir Huzjak

EKSKLUZIVNO IZ BUKUREŠTA

'WAZ nam je zabranio da kritiziramo rumunjsku vladu'

Glavni urednik najtiražnijih rumunjskih dnevnih novina Petre Mihai Bacanu govori za Nacional o tome kako su njemački većinski vlasnici Romanie Libere, WAZ, pokušali cenzurirati taj dnevnik zbog prijateljskih veza rumunjske vladajuće stranke s njemačkim vladajućim socijaldemokratima

Petre Mihai Bacanu, glavni urednik dnevnika Romania Libera. Većinski vlasnik WAZ ga je smijenio jer nije htio poštivati zabranu kritiziranja u Rumunjskoj vladajućih socijalista.Petre Mihai Bacanu, glavni urednik dnevnika Romania Libera. Većinski vlasnik WAZ ga je smijenio jer nije htio poštivati zabranu kritiziranja u Rumunjskoj vladajućih socijalista.Glavni urednik najtiražnijih dnevnih novina u Rumunjskoj Romania libera, Petre Mihai Bacanu, unazad pet mjeseci optužuje njemačkog većinskog vlasnika Westdeutsche Algemeine Zeitung za miješanje u uređivačku politiku koji zbog svojih financijskih i političkih interesa sputava slobodu medija u toj zemlji. Naime, Bacanuu je WAZ zabranio kritičko pisanje o vladajućoj Rumunjskoj socijaldemokratskoj stranci PSD zbog navodnih prijateljskih veza između PSD-ova premijera Adriana Nastasea i čelništva WAZ-a. Zbog neposluha Bacanu je sredinom rujna smijenjen s mjesta glavnog urednika na što su novinari lista objavili da tu odluku neće poštovati. “Sa žaljenjem smo gledali kako su naši prijedlozi ostajali bez odgovora i kako su se aktivnosti WAZ-ova predstavnika svodile isključivo na političko podređivanje novina”, pisalo je u članku pod nazivom “Najcrnji dan” na naslovnoj stranici Romanie libere. Novinari su dodali da je otkaz Bacanuu sramotan primjer kršenja slobode medija samo mjesec dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u zemlji koja će 2007. postati punopravni član Europske unije. Bacanu smatra da odluka o otkazu nije zakonski donesena jer nije bila sazvana glavna skupština dioničara koja ga jedina može razriješiti dužnosti. Zato Bacanu danas legalno radi na mjestu glavnog urednika lista uz potporu gotovo svih djelatnika, a putem sudskih tužbi nastavlja borbu protiv WAZ-a. O problemu nepoštivanja medijskih sloboda u Rumunjskoj još je sredinom rujna Nacional prvi u Hrvatskoj pisao o tome.

O KRŠENJU RUMUNJSKIH ZAKONA 'S posla me otpustilo nekoliko članova vrha WAZ-a, čija je odluka bila protuzakonita' VEZE S BODOM HOMBACHOM 'Tvrtka EADS prije je često surađivala s Europskom komisijom u sklopu Sporazuma o stabilizaciji'Cijela priča izašla je u javnost u svibnju ove godine. Tada je Bacanu izjavio kako je WAZ, 70-postotni vlasnik Romania libere, davao upute o kome će se i na koji način pisati te da političku, najčitaniju rubriku postupno ukinu i pretvore u trač rubriku. WAZ je odbacio sve optužbe uz objašnjenje kako su htjeli podići kvalitetu lista na zapadnjački standard. Jedan od predstavnika WAZ-a u Rumunjskoj Klaus Overbeck izjavio je kako nisu željeli mijenjati uređivačku politiku lista, već zadržati imidž i ojačati udio na tržištu.

Razgovor s Bacanuom vodili smo u njegovu uredu u zgradi tiska Casa Presei, smještenoj pet minuta vožnje automobilom od središta Bukurešta. Casa Presei izgrađena je prije 50-ak godina, u vrijeme komunističke vladavine u Rumunjskoj. Uz Causescovu palaču Casa Presei jedna je od najvećih građevina u Bukureštu, a u njoj je smještena burza dionica te redakcije čak desetak novina.

NACIONAL: Koji su po vašem mišljenju najveći problemi između WAZ-a i uredništva Romania Libere? – Najveći problem između WAZ-a i Romania libere je što se većinski vlasnik počeo miješati u uređivačku politiku našeg lista. WAZ je pritisak na nas počeo u listopadu 2003., a najjači je bio u svibnju ove godine. Od njih smo dobili naputak da o vladajućoj socijaldemokratskoj stranci ne pišemo kritički. Stranka na vlasti u Rumunjskoj osjeća se sigurno jer zna da je nećemo napadati, a WAZ-u će se osigurati politička zaštita i potpora. Otkrili smo da je djelatnik WAZ-a u Rumunjskoj, nekadašnji šef izbornog stožera Gerharda Schrodera te bivši koordinator Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na Balkanu, Bodo Hombach na platnoj listi naše vlade. Pokazala je to naša interna istraga koju su provodili kolege novinari. U prilog tomu ide i to što se Hombach, kad je došao u Rumunjsku, nije htio sastati sa mnom iz tko zna kojeg razloga. Shvatili smo da je za WAZ širenje moći i utjecaja važnije nego suradnja s nama. Jednom je prilikom Overbeck rekao da je on glavni te da će novinari snositi posljedice ako se ne pokore željama WAZ-a. To nikako nismo mogli prihvatiti jer se kosi s pojmom slobode medija. Na početku suradnje s WAZ-om prije četiri godine bilo je manjih financijskih problema koje smo do danas većinom riješili. No WAZ se obvezao na modernizaciju prostorija i opreme. Kao primjer navodim redakciju za vanjsku politiku u kojoj radi sedam novinara. Kolege na raspolaganju imaju jedno novo računalo i dva stara gotovo deset godina. Oni koji nemaju računalo tekstove pišu na pisaćem stroju pa ih šalju kolegicama koje ih poslije upisuju u računalo. Žalosno je što najpopularnije dnevne novine u Rumunjskoj imaju svega četiri printera i fotokopirna aparata. U dijelu modernizacije WAZ nije ispunio svoje obveze. Da smo znali da će nam stvarati takve probleme, ne bismo s njima ušli u zajednički posao.

NACIONAL: Na kojoj ste poziciji danas u listu Romania Libera? – Danas obavljam funkciju direktora, glavnog urednika i predsjednika administrativnog vijeća Romania libere. WAZ je imao priliku otpustiti me u travnju ove godine na zasjedanju glavne skupštine dioničara. Međutim, skupština nije sazvana pa sam 12. svibnja otišao u sjedište tvrtke u Essen razgovarati s Hombachom. Hombach je tada obećao da će za dva tjedna doći u Rumunjsku i sazvati glavnu skupštinu dioničara na kojoj će se raspraviti o svim problemima. Ali nije se pojavio, a njegov odnos prema nama bio je kao prema divljim domorocima. Odlazak u Essen nije donio nikakve rezultate, a 13. rujna dobio sam otkaz. Kolege u Rumunjskoj taj dan proglasili su najcrnjim za naše medije. S posla me otpustilo nekoliko članova iz vrha WAZ-a čija je odluka protuzakonita. Tada nije bila sazvana glavna skupština dioničara koja jedina može donijeti tu odluku. Time su prekršili rumunjske zakone i protiv njih sam pokrenuo sudske tužbe.

NACIONAL: Predstavnici WAZ-a smatraju vas odgovornim za situaciju u kojoj je list od 2002. izgubio 38 posto tržišnog udjela. Kako to komentirate? – Ne bih se složio s tim jer podaci pokazuju da smo do rujna ove godine ostvarili značajnu zaradu. O kojim je točno iznosima riječ ne znam, ali u prvih šest mjeseci 2004. zaradili smo 1,3 milijuna eura. Ta je brojka za neke zapadne zemlje možda zanemariva, no u Rumunjskoj je to zavidan uspjeh. Uspješna smo tvrtka koja dnevno distribuira oko 70.000 primjeraka našeg lista. Moje upravljanje Romania liberom nije onako loše kako govori WAZ. Uostalom, za distribuciju lista bio je zadužen Overbeck i vjerujem da je upoznat s pravim podacima.

NACIONAL: Predstavnici WAZ-a drže da ste nepošteni jer ste za svoj 20-postotni vlasnički udio u Romania liberi tražili 8,7 milijuna eura, što je vrijednost gotovo cijeloga lista. – Tražio sam tako visoku cijenu jer sam znao da neće platiti. Uostalom, o prodaji mojih dionica odlučujem ja, a ne cijena koja mi se ponudi. Optuživali su me da sam sve dao u javnost radi vlastitih financijskih interesa. Navodno mi odgovara ovo prepucavanje jer imam plaću od 2000 eura koju ne bih htio izgubiti. Plasirali su vijest kako ne izlazim iz svog ureda, da u njemu spavam. Kad sam to čuo, nasmijao sam se. Prijetili su mi i telefonski, no radije bih ostao bez posla nego bez časti.

NACIONAL: Ima li sve to veze s prošlotjednim izborima u Rumunjskoj? – Odgovorno tvrdim da rezultati nedavnih izbora u Rumunjskoj nisu posljedica toga što nam je WAZ zabranio kritiku vladajuće stranke. WAZ je u dobrim odnosima s PSD-om i vjerujem da im je drago što je pobijedio dosadašnji premijer Adrian Nastase. U svakom slučaju Overbecku je drago.

NACIONAL: Jedna od aktualnih domaćih političkih tema je “rumunjski posao stoljeća” vrijedan milijardu eura. O čemu je riječ? – Bez objavljenog javnog natječaja, 12. kolovoza njemačkoj je tvrtki EADS dodijeljen posao osiguranja 3147 kilometara dugih rumunjskih granica, vrijedan milijardu eura. Posao je EADS-u dodijeljen lobiranjem Vijeća za strategiju koji služi kao ispomoć Rumunjskoj agenciji za strana ulaganja; ARIS. Na čelu Vijeća je Ion Tiriac kojeg je imenovao Nastase. Jedan od članova Vijeća je zaposlenik WAZ-a Hombach, kojega je također imenovao Nastase. Tvrtka EADS prije je često surađivala s Europskom komisijom u sklopu Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju, u koji je bio uključen Hombach. Tu ima previše slučajnosti i veza između vladajuće stranke i WAZ-a.

NACIONAL: Kakav je stav Rumunjske javnosti prema tome? – Nakon potpisivanja ugovora Rumunji postavljaju dva pitanja: tko će dati milijardu eura i na što će se točno potrošiti. Prema vladinim izvještajima, novac će osigurati Europska unija i državni proračun. No predstavnici Europske komisije u Bukureštu rekli su kako ništa ne znaju o potpisanom ugovoru, niti ih je itko prije toga u vezi s tim kontaktirao. Mislimo da će se novac osigurati iz proračuna i kreditima za koje će jamčiti država, tj. Rumunjska će sama financirati milijardu eura vrijedan posao osiguranja svojih granica, što je ludo i nepotrebno. Na što će se novac točno potrošiti, ne zna se. Rumunjska graniči s Bugarskom koja će zajedno s njom 2007. ući u EU, a Mađarska je već članica. Između njih će nestati granice i stoga nema potrebe za osiguranjem. Ostaju Srbija i Crna Gora, Moldavija te Ukrajina, a granica prema njima duga je 1100 kilometara. Nastase je rekao kako je ugovor potpisan zbog nacionalne obrane, javnog reda i mira te državne sigurnosti. Po nama, cijela priča jako je sumnjiva i uskoro će se rasplesti, a ugovor smo već nazvali rumunjskim poslom stoljeća.

PETRE MIHAI BACANU
Nakon što je na bukureštanskom sveučilištu diplomirao filologiju, Bacanu se 1964. zaposlio kao novinar. Od 1970. radi u dnevnom listu Romania libera. U prosincu 1988. uhapšen je zbog pisanja protiv Causescuova diktatorskog režima i u zatvoru je proveo godinu dana. Kad je 1989. izašao iz zatvora i postao glavni urednik, Romania libera pod njegovim su vodstvom postale prve antikomunističke novine u zemlji. Supruga mu je umrla, a sin danas živi u Kanadi. Nagađa se da je u smrt njegove supruge bila upletena rumunjska tajna policija Securitate Nacionale. U lipnju 1990. bivši rumunjski komunisti pokušali su minirati redakciju i pretući novinare, no policija ih je spriječila. Danas Bacanu obavlja dužnost glavnog urednika Romania libere.

REZULTATI IZBORA U RUMUNJSKOJ
Na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj održanima prošle nedjelje sa 36,6 posto pobijedila je vladajuća socijaldemokratska stranka PSD. Oporbeni savez desnog centra Pravda i Istina, DA osvojio je 31,3 posto glasova. Nijedan od saveza nije osvojio dovoljan broj glasova za zastupničku većinu u parlamentu. Oporba smatra da je prilikom elektronskog prebrojavanja bilo neregularnosti. Izborno povjerenstvo odbacilo je zahtjev oporbe za ponavljanje izbora.

Vezane vijesti

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika