12.07.2011. / 12:33

Autor: Nacional.hr

Luka Ploče javnom ponudom dionica skupila više od 170 milijuna kuna svježeg kapitala

Prva dokapitalizacija javnom ponudom na Zagrebačkoj burzi u posljednje tri i pol godine prošla je i više no uspješno - interes ulagača za novim dionicama Luke Ploče premašio je ponuđeni broj dionica

Luka PločeLuka PločeLuka Ploče je uspješno zaključila postupak dokapitalizacije javnom ponudom novih dionica. Nakon zatvaranja knjige upisa u drugom krugu, privremeni rezultati javne ponude pokazuju da je interes ulagača premašio ponuđeni broj dionica, odnosno u oba kruga su ulagači upisali 256.683 dionica što je 56.330 dionica ili 28 posto više od ponuđenog.

Detaljnom analizom svih dospjelih ponuda utvrđena je jedinstvena prodajna cijena od 850 kuna po dionici te je po toj cijeni prodano svih ponuđenih 200.353 dionica što daje ukupnu vrijednost ove dokapitalizacije od 170.300.050 kuna.

Dionice su alocirane tako da su iz prvog kruga upisa u kojem su pravo prvenstva imali postojeći dioničari Luke Ploče prihvaćene sve ponude dioničara koji su upisivali dionice po minimalnoj cijeni od 850 kuna. U drugom su krugu, u kojem su mogli sudjelovati svi zainteresirani ulagači, zbog velikog interesa dionice alocirane sukladno najavljenim kriterijima alokacije.

Tako je obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima alocirano 92,5 posto upisanih dionica, zatim je investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima, bankama i investicijskim društvima alocirano 90 posto upisanih dionica, dok je ostalim trgovačkim društvima i fizičkim osobama alocirano 80 posto upisanih dionica.

„Ponosan sam zbog ovako velikog interesa ulagača koji samo dokazuje da je Luka Ploče kvalitetna kompanija s velikim potencijalom. Sredstva dobivena ovom dokapitalizacijom jamče ispunjenje našeg ambicioznog investicijskog plana u sklopu kojeg ćemo u proširenje i modernizaciju naših kapaciteta uložiti ukupno više od milijardu kuna. To će nam omogućiti da postanemo najmodernija i najprofitabilnija luka u regiji, da ostvarimo naš biznis plan i da svojim vlasnicima ostvarimo maksimalan povrat na uložena sredstva", izjavio je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Ovo je prva uspješna dokapitalizacija javnom ponudom na Zagrebačkoj burzi u posljednje tri i pol godine, što pokazuje da kvalitetne i stabilne tvrtke sa dobro osmišljenim poslovnim i planom investicija bez obzira na tešku situaciju na domaćem tržištu kapitala mogu osvojiti povjerenje domaćih ulagača.

Konačna alokacija i nova vlasnička struktura Luke Ploče bit će poznate 15. srpnja kada ističe rok za uplatu dionica u drugom krugu za kvalificirane ulagatelje.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika