12.07.2011. / 15:59

Autor: Nacional.hr

Kraj Škotske otkrivena drevna Atlantida?

Uzorci podmorskih stijena su otkrili da se je ovaj krajolik prvo uzdigao iz mora, a zatim ponovno potonuo u vodu, što je zaintrigiralo znanstvenike, jer se postavlja pitanje što je u geološki kratkom vremenskom periodu od 2,5 milijuna godina utjecalo na to da se ovaj komad kopna izdigne iz mora i zatim opet potone

IlustracijaIlustracijaIspod nakupina u sjevernom Atlantskom Oceanu geolozi su pronašli drevni krajolik sa brazdama koje su nekada bile rijeke i vrhovima koji su nekada bili planine i spekulira se da je možda riječ o mitskoj Atlantidi, prenosi, MSN.

Geolozi su, koristeći podatke dobivene od naftnih kompanija, pod morem pronašli krajolik oko 6,000 četvornih kilometara zapadno od Orkney-Shetlandskih otoka. Znanstvenici smatraju da je ovaj krajolik u prošlosti bio dio kopna današnje Škotske, koji se protezao prema Norveškoj. Znanstvenici na čelu sa Rossom Hrtleyem sa Sveučilišta Cambridge pomoću modernih uređaja su na morskom dnu pronašli brazdu gotovo 2 kilometra ispod morskog dna, što je dokaz da se ispod morskog dna nalazi površina koja je nekada bila dio kopnenog krajolika. Uzorci podmorskih stijena su otkrili da se je ovaj krajolik prvo uzdigao iz mora, a zatim ponovno potonuo u vodu, što je zaintrigiralo znanstvenike, jer se postavlja pitanje što je u geološki kratkom vremenskom periodu od 2,5 milijuna godina utjecalo na to da se ovaj komad kopna izdigne iz mora i zatim opet potone.

Znanstvenici nagađaju da je uzrok magma iz Zemljine unutrašnjosti, koja iz Zemlje izlazi u more i po moru se širi u obliku gljive i da je magma ovaj novootkriveni krajolik podigla iznad razine mora, a zatim ponovno vratila pod more. Kako je magma i na drugim mjestima izlazila iz Zemljine površine pod more, smatra se da ovakvih krajolika ima i u drugim dijelovima svijeta. Dali je neki od njih zbilja mitska Atlantida, morat će se dodatno utvrditi.

Vezane vijesti

Otkriven lijek protiv mamurluka i alkoholizma?

Otkriven lijek protiv mamurluka i alkoholizma?

Skupina američkih znanstvenika otkrila je lijek protiv alkoholnog mamurluka, piše The Journal of Neuroscience. Ekstrakt iz kineskog orijentalnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika