12.07.2011. / 13:17

Autor: Hina

Sveučilište u Zagrebu: U prvom roku popunjeno više od 96 posto slobodnih mjesta

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je vrlo dobre rezultate potvrđenih izbora za upis u 1. godinu studija za sljedeću akademsku godinu, a promatra li se ukupna upisna kvota, ima popunjenost veću od 96 posto, što je najbolji rezultat u odnosu na ostala sveučilišta u Hrvatskoj, istaknuto je danas na konferenciji za novinare.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSveučilište u Zagrebu ostvarilo je vrlo dobre rezultate potvrđenih izbora za upis u 1. godinu studija za sljedeću akademsku godinu, a promatra li se ukupna upisna kvota, ima popunjenost veću od 96 posto, što je najbolji rezultat u odnosu na ostala sveučilišta u Hrvatskoj, istaknuto je danas na konferenciji za novinare.

Kad se gledaju potvrđeni izbori za upis u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je doista dobre rezultate, rekla je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak, naglasivši da je "najimpresivnija brojka, kada pogledamo sve studije Sveučilišta u Zagrebu, popunjenost koja je viša od 96 posto".

Sveučilište u Zagrebu imalo je ukupnu upisnu kvotu od 12.570 slobodnih mjesta, što je 45 posto svih upisnih mjesta na hrvatskim sveučilištima, rekla je Divjak dodavši da zagrebačko Sveučilište u ukupnoj kvoti ima najmanji postotak izvanrednih studenata (8,6), a što se tiče broja prijava, on je bio 10 puta veći od broja slobodnih mjesta.

Omjer upisne kvote i prvih izbora, koji odražava atraktivnost sveučilišta, pokazuje da je on najpovoljniji na Sveučilištu u Zagrebu. To znači da bi, objasnila je Divjak, Sveučilište moglo upisati 36 posto studenata više, kad ne bi postojale unaprijed određene upisne kvote.

Za jesenski rok na Sveučilištu u Zagrebu ostaje još petstotinjak mjesta, a točni podatci znat će se kad se studenti koji su potvrdili prvi izbor stvarno i upišu.

Što se tiče participacije studenata, Sveučilište u Zagrebu i ove će godine upise provoditi kao i lani, kazala je Divjak. Tako bi, u okviru usvojene kvote za redovite studente, bez plaćanja studiralo 3913 studenata, po linearnom modelu, odnosno uz simboličnu participaciju, studirao bi 3321 student, a maksimalnu bi participaciju plaćalo 3412 studenata.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i vlada još nisu donijeli odluku hoće li i ove godine financirati troškove preddiplomskih i diplomskih studija i na koji način će se to provesti, istaknula je Divjak dodavši da bi to trebalo biti, kao i proteklih godina, regulirano posebnim ugovorom između MZOŠ-a i Sveučilišta.

Osvrnuvši se na kraju i na kalendar iduće školske godine, Divjak je naglasila da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio jednostranu odluku o kalendaru održavanja državne mature, bez konzultacija sa Sveučilištem.

Rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da su nužne konzultacije i zajednički dogovor o kalendaru i usklađivanju sveučilišnoga kalendara i kalendara maturalnih ispita.

Vezane vijesti

Predstavljen projekt "Druga šansa za gimnazijalce"

Predstavljen projekt "Druga šansa za gimnazijalce"

Danas su u prostorijama samoborskog kina predstavljeni projekti polaznika obrazovnog projekta „Second chance for dropouts" („Prilika za gimnazijalce… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika