12.07.2011. / 14:25

Autor: Hina

Bandić obećao: Sva djeca će biti upisana u vrtiće, bez obzira na papire

Djeci čiji roditelji nisu do 1. srpnja dostavili dokumente za novi način plaćanja vrtića neće se ništa dogoditi i svi će biti upisani u vrtiće, odgovorio je tijekom aktualnog sata današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić na pitanje SDP-ove zastupnice Ivane Mlinar Horvat što će biti s roditeljima koji su odlučili poštivati odluku Gradske skupštine i nisu predali potrebne dokumente za novi način naplate vrtića.

Milan BandićMilan BandićDjeci čiji roditelji nisu do 1. srpnja dostavili dokumente za novi način plaćanja vrtića neće se ništa dogoditi i svi će biti upisani u vrtiće, odgovorio je tijekom aktualnog sata današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić na pitanje SDP-ove zastupnice Ivane Mlinar Horvat što će biti s roditeljima koji su odlučili poštivati odluku Gradske skupštine i nisu predali potrebne dokumente za novi način naplate vrtića.

Bandić je zatražio od zastupnice da ne zbunjuje javnost te dodao kako je on trenutačno jedini koji brani već donesenu odluku Gradske skupštine o vrtićima. Ta odluka, među ostalim, predviđa da će roditelji koji do 1. srpnja ne predaju dokumentaciju plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića od 2000 kuna.

Gradonačelnik je izvijestio i da je zasad između 1300 i 1500 djece ostalo neupisano u zagrebačke dječje vrtiće, što bi se, kako je rekao, moglo riješiti njihovim upisom u vjerske i privatne vrtiće gdje još ima točno toliko slobodnih mjesta. Bandić smatra da bi se taj problem riješio izjednačavanjem subvencije za gradske, privatne i dječje vrtiće, što će on predložiti za prvo čitanje proračuna.

Na pitanje SDP-ovca Jurice Meića zašto je predložio rebalans u ožujku kada je trebalo osigurati sredstva za izgradnju odjela bolnice Jankomir, a ne želi sada kada treba osigurati novac za provođenje odluke o dječjim vrtićima, Bandić je rekao kako izgleda da SDP-u ne treba gradonačelnik.

"Jedino rješenje je da ja nestanem, da se iselim, pa da vi donosite rebalans", ustvrdio je Bandić. "Mislite li vi da sam ja idiot, majmum i kreten bez dostojanstva", upitao je.

Roditelji će od jeseni, uz dosadašnju participaciju za prehranu, plaćati i produženi boravak u školi, no Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport nema saznanja da oko provedbe tog dijela odluke ima ikakvih problema u školama, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik tog ureda, odgovarajući na tvrdnju zastupnice HDZ-a Danire Bilić da roditeljima i djelatnicima osnovnih škola nije jasno rečeno na koji način iščitavati tu odluku.

Zastupnici HDZ-a u nekoliko su navrata zatražili ostavku predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga Ive Čovića zbog, među ostalim, navodnih nezakonitosti u radu, propadanja Autobusnog kolodvora i loše prodaje stanova u Sopnici Jelkovec, što je on odbacio kao mogućnost. Rekao je da je Grad u toj četvrti tijekom ove godine prodao više od 80 stanova, što je 20-ak posto od planiranog, pri čemu su kupcima ponuđene i određene pogodnosti, primjerice dobivanje garaže uz stan te mogućnost produživanja otplate glavnice kredita. Čović je upozorio da je u Zagrebu trenutačno oko 10 tisuća neprodanih stanova, ali da prodaja stanova u Sopnici ipak pokazuje da se tržište polako oživljava.

Upitan od zastupnika Marina Knezovića (SDP) zbog čega tisućama zagrebačkih umirovljenika šalje na kućne adrese obavijesti u obliku predizbornoga letka kojima ih, nakon što su danima čekali u redu, obaviještava da će i dalje koristiti stečena socijalna prava, Bandić je odgovorio kako mu nitko ne može zabraniti da komunicira s građanima te da se tu ne radi o kršenju Zakona o zaštiti osobnih podataka, kao što je ustvrdio zastupnik Knezović.

Vezano uz ta pisma SDP-ov zastupnik Meić optužio je Bandića da ne govori istinu jer pisma građanima kojima se ukidaju socijalne povlastice nemaju njegov potpis, već samo ona koja ih obavještavaju o nastavku ostvarivanja tih prava. Bandić je na to odgovorio kako će njih dvojica istinu dokazivati na sudu te da on nikome nije ukidao socijalna prava, već je u sadašnjem trenutku donosio najkorektnije odluke, vođen principom socijalne pravde.

Skupština nastavlja zasjedanje na kojem će ponovno raspraviti prijedlog odluke gradonačelnika o cijenama gradskih dječjih vrtića, koju je, kako je rekao Bandić, prije provedbe potrebno uskladiti s važećim proračunom Grada Zagreba.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika