12.07.2011. / 15:47

Autor: Hina

Oporba odgovara Matušiću: Milanović je lider oporbe; HDZ se boji izbora

Iz SDP-a i njegovih partnera u oporbi odbacili su danas HDZ-ove tvrdnje da se predsjednik Republike Ivo Josipović svrstao na stranu oporbe kao njezin lider, te poručili da je lider oporbe čelnik SDP-a Zoran Milanović, suglasni i u stavu da HDZ napadima na Josipovića pokazuje svoj strah od gubitka izbora i vlasti.

Davorko Vidović (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Davorko Vidović (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Iz SDP-a i njegovih partnera u oporbi odbacili su danas HDZ-ove tvrdnje da se predsjednik Republike Ivo Josipović svrstao na stranu oporbe kao njezin lider, te poručili da je lider oporbe čelnik SDP-a Zoran Milanović, suglasni i u stavu da HDZ napadima na Josipovića pokazuje svoj strah od gubitka izbora i vlasti.

SDP-ov zastupnik Davorko Vidović novinarima u Saboru je izjavio da predsjednik Josipović svoju dužnost obavlja na najbolji mogući način.

"Ako je itko pokazao kako se i na koji način štite nacionalni, državni, a ne parcijalni interesi u ovoj zemlji, onda je to Ivo Josipović. Objede da se on ponaša kao šef oporbe su izraz nemoći i straha HDZ-a da će izgubiti izbore, jer su do sada naučili da isključivo oni imaju potporu svih institucija u ovoj zemlji, beskrupulozno su koristili činjenicu da su bili na vlasti za svoje predizborne kampanje i to pokušavaju činiti i sada", ocijenio je.

"Ovakvim pokušajem difamiranja predsjednika Republike oni gube, a ne predsjednik, niti će to ići na štetu oporbe", dodao je Vidović.

Novinari su ga pitali i kako gleda na neslužbene informacije da je predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor navodno ministrima zabranila druženje s Josipovićem, te je li njemu, u vrijeme dok je bio ministar u vladi Ivice Račana, Račan zabranio druženje s predsjednikom države.

Vidović je odgovorio da se nikada nije našao u takvoj situaciji, jer se suradnja s predsjednikom smatrala normalnom. "Nedopustivo je to zabraniti ministru, to govori da ljudi ne razumiju sustav, način na koji on funkcionira, niti razumiju ulogu predsjednika republike", rekao je.

Dubrovačka SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić odbacila je tvrdnje HDZ-ovaca da se Josipović za posjeta Dubrovniku tijekom vikenda družio samo sa SDP-ovcima i drugim dužnosnicima iz oporbe, naglasivši da je Josipović čovjek koji bi pozivu na kavu i druženje udovoljio svakome, bez obzira kojoj stranci pripada i da li pripada.

Naglasila je da je fotografija objavljena na lokalnom dubrovačkom portalu na kojoj Josipović pije kavu s dubrovačkim SDP-ovcima nastala slučajno, kada su SDP-ovci naišli kraj restorana, gdje je Josipović ručao s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem, i bili pozvani na kavu.

"Predsjednik Josipović svakome se odaziva na kavu i da je naišao gospodin Matušić vjerujem da bi došao na kavu", kazala je SDP-ova zastupnica.

Na tvrdnje iz HDZ-a da je Josipović lider oporbe, a ne Milanović, odgovorila je: "Zoran Milanović je lider oporbe, a predsjednik Josipović predsjednik je svih Hrvata i hrvatske države, a tako se i ponaša".

I HNS-ovac Goran Beus Richembergh rekao je da oporbu predvodi Milanović kao čelnik najjače oporbene stranke SDP-a, a što će, naglasio je, svoju službenu potvrdu dobiti na skorašnjem potpisivanju koalicijskog sporazuma između SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

"A oni koji smatraju da je netko drugi šef oporbe, vjerojatno oporbu vide na svakom koraku i to je dobro jer je ta informacija točna. HDZ ima oporbu gdje god se okrene", poručio je.

Upitan vidi li HDZ oporbu i u Uredu predsjednika, odgovorio je da se Josipović Ustava i svojih ovlasti drži do te mjere da se to vidi i u njegovom rejtingu - neposredno ga je biralo preko 60 posto birača, a po anketama rejting mu se kreće preko 80 posto.

"Možete li me podsjetiti na kojim je to izborima ikada Jadranka Kosor dobila pobjednički rezultat i tko je to nju izabrao da bi na taj način mogla govoriti o predsjedniku Republike i koliki joj je rejting u hrvatskoj javnosti", poručio je novinarima.

IDS-ovac Damir Kajin izjavio je da je Milanović mnogo pomogao Josipoviću u izbornoj utrci za predsjednika države. "Bez Milanovića to ne bi uspio pa valjda je red i da predsjednik Josipović sada malo vrati Milanoviću", rekao je.

Silvano Hrelja (HSU), pak, smatra kako je teško suvislo komentirati HDZ-ove tvrdnje. "Znam da se u HDZ-u hvataju za svaku slamku, ali može se jedino odgovoriti protupitanjem - sutra kada HDZ izgubi izbore, hoće li Josipović i tada biti lider oporbe", rekao je.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
21/6/11

rosa, 12.07.11. 16:08

Tko uopce Matusica dozivljava ozbiljno i stvarno ne vidim razloga za demantiranje njegovih nebuloza.


registracija
11/1/10

fluid, 12.07.11. 16:41

SDP je druga strana iste medalje na kojoj je HDZ.Ne potraže li Hrvati na sljedećim izborima osobe moralnih i karakternih vrlina koje će postaviti na vlast,osjećaj prevare će biti ponovo tako dug i opor.U situaciji u kojoj je HRvatska i hrvatski građani,ne raditi na smanjenju ovlasti i benificija političara i saborskih zastupnika,više je nego pokvarena politika.Bez trunke suosjećanja sa narodom.Nerevidiranje pljačke kroz pretvorbu od 90.-ih je dokaz da se radi o dvije tobožnje ideološki različite partije ali u suštini nema razlike. A program SDP-a je posebna priča.Smatram da ne donosi ništa senzacionalno i ohrabrujuće za hrvatske građane.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika