13.07.2011. / 12:52

Autor: Nacional.hr

Liječnici savjetuju - Ako jedete puno soli, jedite i puno kalija

Hrana bogata kalijem se već dugo preporuča u svrhu obrane od srčanih i ostalih kroničnih bolesti. Sol povećava rizik od povišenog krvnog tlaka, uzroka srčanih bolesti i moždanog udara, a kalij neutralizira negativne utjecaje soli

IlustracijaIlustracijaPrema najnovijoj studiji, od lošeg utjecaja natrija, tj.soli najviše bi štete mogli imati oni koji uz puno soli, u organizam ne unose dovoljno kalija, prenosi Aol.

Studija američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, jedna je od najvećih studija do sada koja istražuje vezu između soli, kalija i smrti uzrokovanih srčanim bolestima. Hrana bogata kalijem se već dugo preporuča u svrhu obrane od srčanih i ostalih kroničnih bolesti. Sol povećava rizik od povišenog krvnog tlaka, uzroka srčanih bolesti i moždanog udara, a kalij neutralizira negativne utjecaje soli. Studija je otkrila da osobe koje jedu puno soli, a vrlo malo kalija, imaju dva puta veću šansu za dobivanje srčanog udara od osoba jedu podjednaku količinu kalija i soli. Nije otkriveno koji je uzrok ovakvog odnosa soli i kalija.

Liječnici preporučaju da nitko ne bi trebao konzumirati više od 2,300 miligrama soli na dan tj ne više od jedne žličice soli na dan. Osobe sa povišeniom krvnim tlakom bi trebale jesti još manje soli. No problem je uglavnom to što se sol konzumira u svakodnevnoj hrani,a da se to i ne primjećuje jer je prerađena hrana bogata soli.

Kad je riječ o kaliju, preporuča se oko 4,700 miligrama kalija dnevno, kojeg najviše ima u špinatu, banana, brokuli i suhim šljivama.

Ipak, neki tvrde da je ova studija ograničena jer su rezultati utemeljeni na onome što su sudionici studije izjavili da su pojeli u jednom danu, što ne odgovara njihovoj cjelokupnoj prehrani kroz cijelu godinu. Također, nedavno je objavljena studija koja je imala drugačije rezultate i koja nije pronašla nikakav čvrsti dokaz da su osobe koje su smanjile unos soli smanjile i rizik od prerane smrti uzrokovane povišenim krvnim tlakom.

Vezane vijesti

Muamba samostalno hoda po londonskoj bolnici

Muamba samostalno hoda po londonskoj bolnici

Menadžer engleskog nogometnog kluba Bolton, Owen Coyle, potvrdio je za engleske medije da njegov igrač Farbice Muamba nastavlja s čudesnim oporavkom… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 13.07.11. 13:43

Morat ću pojačati Kalij.Ja krknem svaki dam pol kile soli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika