Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Plamenko Cvitić

VIJEĆE POD MEDIJSKIM PRITISKOM

Tele2 podmeće konkurenciji u borbi za treći GSM

Nakon što su 3. prosinca predstavnici triju tvrtki kandidata za dobivanje koncesije u trećoj GSM mreži predali svoje ponude Vijeću agencije za telekomunikacije, u javnosti su odjeknule tri napuhane afere kojima je cilj utjecanje na konačnu odluku članova Vijeća u korist Tele2

Proteklih tjedan dana hrvatska javnost svjedok je žestoke medijske bitke i vrlo čudnih zakulisnih igara kojima je, kako se čini, jedini cilj izravno utjecati na članove Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije koji bi u srijedu, 22. prosinca 2004Proteklih tjedan dana hrvatska javnost svjedok je žestoke medijske bitke i vrlo čudnih zakulisnih igara kojima je, kako se čini, jedini cilj izravno utjecati na članove Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije koji bi u srijedu, 22. prosinca 2004Hrvatska utakmica za treću GSM mrežu posljednjih je dana ušla u samu završnicu, no izgleda da su neki igrači zaključili da se na konačni rezultat može utjecati i ? podmetanjem nogu protivničkim suigračima. Proteklih tjedan dana hrvatska javnost svjedok je žestoke medijske bitke i vrlo čudnih zakulisnih igara kojima je, kako se čini, jedini cilj izravno utjecati na članove Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije koji bi u srijedu, 22. prosinca 2004., trebali javno obznaniti tko će biti treći GSM operator.

RATKO MAČEK, GLASNOGOVORNIK VLADE 'Nitko iz vlasti ne upliće se u odluku Vijeća agencije i sumnje gospodina Nybella apsolutno su netočne' Predstavnik Tele2 zaboravlja da hrvatska vlast ima interesa i u njegovom konzorciju u kojem sudjeluje Croatia osiguranjeNakon što su 3. prosinca 2004. predstavnici triju tvrtki, Croatia Mobilea, Match telekoma i Tele2, predali svoje ponude, predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina i članovi Vijeća Miljenko Krvišek, Juraj Mužina, Ante Dodig i Radovan Zentner trebali su se povući u pomno iščitavanje i ocjenjivanje opsežnih natječajnih dokumentacija, kako bi do 22. prosinca odlučili čija je ponuda najbolja. Međutim, umjesto tišine i napetog iščekivanja, proteklih deset dana uz pomoć nekih hrvatskih medija bombastično su plasirane tri “afere” kojima je više nego očit cilj utjecanje na konačnu odluku članova Vijeća. Riječ je o aferama “bankovna jamstva”, “sažeci ponude” i “državne tvrtke”.

Prva “afera” pojavila se na samom javnom otvaranju ponuda, 3. prosinca, kad je netko utvrdio da dva ponuđača, Croatia Mobile i Match telekom, nemaju valjana bankovna jamstva. U normalnim okolnostima taj bi problem bio riješen vrlo jednostavno: provjerom kod banaka koje su ponuđači naveli vrlo bi se jasno utvrdilo postoje li valjana jamstva. Ako ih koji od ponuđača nema, sve je vrlo jasno ? u skladu s pravilima, taj bi ponuđač bio diskvalificiran iz natječajne utrke i u daljnje razmatranje išle bi ponude preostalih dvaju ponuđača. U Hrvatskoj se, međutim, to rješava malko drukčije: predsjednik Vijeća Gaćina daje nestručnu izjavu da će “bankovne garancije” ispitati kod mjerodavnih u Hrvatskoj narodnoj banci, potom “osumnjičeni” ponuđači danima demantiraju tvrdnje o nevaljanim jamstvima, pa se u priču uključuju i predstavnici HNB-a koji poručuju da nije njihov posao da provjeravaju garancije, a krajnji je rezultat da hrvatska javnost i deset dana nakon početka te mini afere ne zna tko od ponuđača ima ili nema valjano bankovno jamstvo. Dakako, proteklih dana cijela se ova afera u nekim medijima napuhuje do neslućenih razmjera, a neslužbeni izvori u Kalmetinu ministarstvu spominju i sumnje da su neki ponuđači dobili bankovna jamstva tek nakon predaje svojih ponuda.

Druga “afera” vezana je uz sažetak ponude Match telekoma koji je javno objavljen na internetskim stranicama Agencije. Ovdje valja podsjetiti da su, prema pravilima, ponuđači u natječajnoj dokumentaciji trebali dostaviti dva sažetka: jedan namijenjen članovima Vijeća, a drugi namijenjen objavi na internetskim stranicama. I dok je ovaj prvi, jednostavno rečeno, podsjetnik za članove Vijeća koji su ionako dužni pregledati čitavu predanu dokumentaciju, ovaj drugi nije ništa drugo doli propagandni materijal, u prvom redu namijenjen novinarima i zainteresiranim građanima. Jasno je da se ta dva sažetka sadržajno razlikuju jer se u prvom sažetku mogu pojaviti neki povjerljivi i tajni poslovni podaci koji mogu biti dostupni samo članovima Vijeća, dok je drugi sažetak više informativne naravi.

U ponedjeljak, 6. prosinca, u poslijepodnevnim satima djelatnik Agencije Željko Mihoković na internetsku je stranicu Agencije postavio sažetke triju ponuđača. No pri stavljanju ponude Match telekoma pogriješio je pa je, umjesto sažetka namijenjenog građanima, na internet stavio onaj namijenjen članovima Vijeća. Na tu ga je pogrešku e-mailom prvi upozorio predstavnik Matcha, na što je Mihoković isto tako e-mailom priznao svoju grešku i obećao je u najkraćem roku ispraviti, odnosno zamijeniti sažetke. U normalnim okolnostima, Vijeće bi se ispričalo tvrtki koju je svojom pogreškom i nemarom možda čak i oštetilo jer je u javnost plasiralo povjerljive poslovne podatke i problem bi bio riješen. U Hrvatskoj se, međutim, to rješava drukčije: iz nejasnih razloga predsjednik Vijeća Gaćina sa svojih stranica miče naknadno postavljen ispravan sažetak, stavlja obavijest da “sažetak ponude za objavljivanje na internetu nije dostavljen na pravovaljan način”, predstavnik Matcha od Gaćine i Vijeća traži i danima ne dobiva odgovor zašto je sve to učinjeno, a odgovor na to pitanje Gaćina danima ne daje ni novinarima. I opet, cijela se ova “afera” proteklih dana u nekim medijima napuhuje do neslućenih razmjera, pa su tako, primjerice, neki mediji prenosili mišljenja i stavove “neslužbenih izvora’”iz Vijeća ili Kalmetina ministarstva koji su čak spominjali smiješne tvrdnje da je Match telekom u međuvremenu “frizirao” svoj sažetak, u želji da ispadne bolji od drugih ponuđača. A takva konstrukcija, osim što je sama po sebi smiješna i uvredljiva, zapravo je i nelogična: članovi Vijeća ionako o ponuđačima odlučuju na temelju cjelokupne natječajne dokumentacije predane 3. prosinca, a ne na temelju bilo kojeg i kakvog sažetka. Predstavnik Match Telekoma Bruno Marchisio proteklog je tjedna nekolicini hrvatskih novinara dostavio oba svoja sažetka, tako da se jasno moglo vidjeti da u njima ništa nije mijenjano, nego su samo neki dijelovi ponude sažetije napisani: tako je, primjerice, u prvom sažetku vrlo detaljno, pregledno i po kvartalima naveden plan zapošljavanja koji bi do 2007. dosegnuo petstotinjak ljudi, dok u internetskom sažetku takve tablice nema.

Tvorci zakulisnih igara očito nisu bili zadovoljni slabašnim uspjehom prethodnih “afera”, na koje je hrvatska javnost reagirala posvemašnjom nezainteresiranošću pa je u ponedjeljak, 13. prosinca, rođena i nova “afera” ? “državne tvrtke”. Tako je u Jutarnjem listu objavljen članak u kojem se proziva i optužuje Match telekom. Najkraće rečeno, grijeh hrvatsko-francuskog konzorcija sastoji se u tome što se među Matchovim budućim partnerima nalazi nekoliko državnih tvrtki, poput Ine, HEP-a i Končara, pa aktualni političari i predstavnici Vlade tobože lobiraju da na natječaju pobijedi upravo Match. Takvu, naoko ozbiljnu, a zapravo vrlo smiješnu konstrukciju dodatno “neočekivano” podupire i predstavnik švedskog Tele2 Karl Johan-Nybell koji za Jutarnji list izjavljuje: “Ako je to istina, onda je to sramota za Hrvatsku, Hrvate i Vladu.” Šveđanin pritom ipak zanemaruje dvije stvari: prvo, da je predstavnicima vlasti uistinu stalo da državne tvrtke pobijede na natječaju, sigurno bi već reagirali, formalno ili neformalno, na svu silu optužbi i konstrukcija koje posljednjih desetak dana padaju na pleća Match telekoma. S druge pak strane, Nybell “zaboravlja” da država ima interes i u njegovu konzorciju, jer se u njemu također nalazi jedna snažna državna tvrtka ? Croatia osiguranje. Mnoge iznenađuju i Nybellove optužbe da je Match Telekom nepostojeća tvrtka, jer je iz javno objavljenog sažetka vidljivo da je Match Telekom tvrtka registrirana u Hrvatskoj još u svibnju, a u njoj 51 posto udjela ima tvrtka MT Ulaganja, koja je u stopostotnom vlasništvu Leyland limiteda kojim rukovodi Gerard Lefant, direktor Alcatelovih mobilnih komunikacija za Europu, Afriku i Latinsku Ameriku. Preostalih 49 posto ima tvrtka MT Partneri, odnosno hrvatske tvrtke INA, HEP, Končar, ali i druge zainteresirane tvrtke.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček u ponedjeljak, 13. prosinca, Nacionalovu je novinaru rekao da sumnje izrečene u Jutarnjem listu nisu točne: “Nitko iz vlasti ne upliće se u odluku Vijeća Agencije i sumnje gospodina Nybella apsolutno su netočne.” Slično je reagirao i državni tajnik Kalmetina ministarstva Dražen Breglec, koji je naglasio da je Vijeće Agencije potpuno neovisno regulatorno tijelo i da nitko na Vijeće ne vrši nikakve pritiske.

Ovih dana mnoge zanima tko su tvorci triju afera, kojima je cilj kreiranje negativnog mnijenja o Croatia Mobileu i Match telekomu i moguće umanjivanje njihovih šansi za pobjedu na natječaju. Odgovor na to pitanje možda najbolje zna onaj komu najviše pogoduje ovakav razvoj događaja. A to je upravo Tele2. Premda predstavnici Tele2 putem medija potpuno otvoreno kritiziraju druge ponuđače, što mnogi smatraju neukusnim i neprikladnim, predstavnici Croatia Mobilea i Match Telekoma proteklog tjedna odbijali su putem medija polemizirati s Tele2: “Na Vijeću je da ocijeni sve naše ponude i da potpuno neovisno odluči čija je najbolja. Što se tiče napada tvrtke Tele2, ne želimo se spuštati na njihovu razinu komunikacije i poslovnih običaja”, rekao je za Nacional predstavnik ponuđača koji se nada da će članovi Vijeća svoju odluku o najboljem ponuđaču donijeti na temelju predočene dokumentacije, a ne na temelju medijskih podmetanja koja se pojavljuju gotovo svakodnevno.

Kakva će biti odluka Vijeća?
U ponedjeljak, 22. prosinca, članovi Vijeća Agencije za telekomunikacije hrvatskim će građanima obznaniti svoju odluku o trećem GSM operatoru. Prva je, doduše, malo vjerojatna mogućnost da Vijeće zbog afera i problema i drugi put poništi natječaj, s argumentacijom da je u natječajnom postupku bilo nepravilnosti te da je to jedini način da se izbjegnu potencijalni sporovi koje bi mogli pokrenuti odbijeni ponuđači. Iz sadašnje perspektive vjerojatnije je da će Vijeće obznaniti da će treći GSM operator u Hrvatskoj postati Croatia Mobile, Match telekom ili Tele2. U tom je scenariju posve izvjesno da će se barem jedan ili čak oba gubitnika na natječaju žaliti na takvu odluku Vijeća i tražiti da Kalmetino ministarstvo obavi upravni nadzor nad radom Vijeća, a žalbeni rok iznosi 30 dana. Drugim riječima, kakva god bila odluka Vijeća 22. prosinca, GSM utakmica konačno jest pred samim krajem, ali je gotovo stopostotno sigurno da će se igrati i produžeci.

Vezane vijesti

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 19,5 milijuna kuna

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 19,5 milijuna kuna

Ericsson Nikola Tesla ugovorio je nove izvozne poslove ukupne vrijednosti više od 19,5 milijuna kuna. S operatorom Kodotel ugovorena je početna etapa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika