13.07.2011. / 14:48

Autor: Nacional.hr

Jandroković: Austrijski gospodarstvenici čine 25 posto stranih ulaganja u Hrvatskoj

Ministar Jandroković zahvalio je Spindeleggeru na organizaciji ovog sastanka s predstavnicima austrijske gospodarske zajednice te istaknuo kako je i ovaj posjet Austriji potvrda dugotrajnih i jakih odnosa između dviju zemalja

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i potpredsjednik Vlade i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michael Spindelegger održali su u Beču, radni sastanak sa skupinom austrijskih gospodarstvenika, ulagača u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku, koji je održan nakon otvorenja konferencije „Hrvatska - 20 godina neovisnosti - potencijali hrvatskog doprinosa Europskoj uniji", razmotrene su mogućnosti daljnjeg unaprjeđenja bilateralne gospodarske suradnje, posebice u kontekstu budućeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministar Jandroković zahvalio je Spindeleggeru na organizaciji ovog sastanka s predstavnicima austrijske gospodarske zajednice te istaknuo kako je i ovaj posjet Austriji potvrda dugotrajnih i jakih odnosa između dviju zemalja.

Napomenuo je kako ovaj posjet dolazi i u važnom i simboličnom trenutku za Republiku Hrvatsku, u vremenu obilježanja 20. godišnjice neovisnosti te uspješnog zaključenja pristupnih pregovora s Europskom unijom. U tom smislu ministar je izrazio uvjerenje u ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. godine, kao njezine 28. države članice, te još jednom uputio zahvalu Austriji i ministru Spindeleggeru osobno na kontinuiranoj potpori pružanoj Hrvatskoj tijekom pristupnog procesa.

Ministar Jandroković ocijenio je kako će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji otvoriti i nove mogućnosti za daljnje produbljivanje gospodarskih bilateralnih odnosa s Austrijom. Napomeno je pritom kako će u sljedećem desetljeću prioritet biti realizacija svih komparativnih prednosti hrvatskog gospodarstva kako bi se dosegao naglašeniji gospodarski rast i rast BDP-a te privukla dodatna strana ulaganja. Podsjetio je kako i hrvatska Vlada stavlja snažan naglasak na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i promicanje izravnih stranih ulaganja.

Vrijednom je istaknuo i činjenicu kako su austrijski ulagači najveći investitori u Republici Hrvatskoj, s uloženih 6.5 milijardi eura između 1993. i 2000. godine, što čini 25% ukupnih stranih ulaganja. Također je izrazio uvjerenje kako će daljnjem unapređenju međusobnih gospodarskih odnosa, povećanju hrvatskog izvoza u Austriju, te daljnjem povećanju austrijskih ulaganja u Hrvatsku pridonijeti i skori početak rada trgovinskog atašea pri hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 13.07.11. 15:28

Čime se to ovaj blazirani hvali?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika