14.07.2011. / 07:42

Autor: Nacional.hr

Muče vas komarci? Riješenje su prljave čarape

Znanstvenici sa tanzanijskoga Zdravstvenog instituta Ifakara su napravili pokus u kojem su klopke za komarce nasprejali različitim mirisima, pri čemu je otkriveno da su klopke sa mirisom ljudskih nogu četiri puta više nego ljudsko tijelo privlačile komarce

Znanstvenici su pronaIlustracijaIlustracijašli novo oružje u borbi protiv malarije, otkriveno je da miris prljavih čarapa privlači komarce i nadaju se da će im ovo otkriće pomoći da naprave uređaj za što efikasnije tamanjenje ovih letećih krvopija, prenosi Yahoo.

Znanstvenici sa tanzanijskoga Zdravstvenog instituta Ifakara su napravili pokus u kojem su klopke za komarce nasprejali različitim mirisima, pri čemu je otkriveno da su klopke sa mirisom ljudskih nogu četiri puta više nego ljudsko tijelo privlačile komarce. Kućni sprejevi za komarce i mreže su pomogli u smanjenju slučajeva oboljelih od malarije, no do sad nije pronađeno pravo riješenje za borbu protiv komaraca na otvorenom. Iako je na globalnom nivou došlo do pada broja oboljelih od malarije, ipak je svake godine više od 220 milijuna novih slučajeva oboljenja.

Znanstvenik sa tanzanijskoga Zdravstvenog instituta, dr. Fredros Okumu, već dvije godine proučava kako napraviti najbolju zamku za komarce koja bi se koristila na otvorenom prostoru. Nekoliko prototipa je već napravio, no oni bi na tržištu bili preskupi pa na svojim izumima i dalje radi kako bi napravio jeftinije, svima dostupne varijante.

Nizozemski znanstvenik dr. Bart Knols je prvi otkrio da komarce privlači miris ljudskih nogu dok je u zatamnjenoj sobi stajao gol i nakon toga proučavao gdje ima najviše ugriza.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 14.07.11. 08:11

Ma kaj kenjaju pa u Bosni uopšte nema komaraca.


registracija
15/7/11

zagrebb, 15.07.11. 15:26

nema ni u tvojoj glavi, s e lj a c i no, pa nikome nije jasno sto.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika