Objavljeno u Nacionalu br. 475, 2004-12-21

Autor: Plamenko Cvitić

PREDSJEDNIČKI IZBORI 2005.

'Najmlađi sam kandidat, ali sam najiskusnija'

Đurđa Adlešić, kandidatkinja HSLS-a za predsjednicu države, u razgovoru za Nacional govori o tijeku izborne kampanje i svom konkretnom političkom programu, gradonačelničkom mandatu, suradnji sa ženskim udrugama, homoseksualnim brakovima i legalizaciji droga i prostitucije

"Prvi službeni dan kampanje sam provela u Bjelovaru, nakon toga sam uzela godišnji odmor"."Prvi službeni dan kampanje sam provela u Bjelovaru, nakon toga sam uzela godišnji odmor".U utrku za predsjedničku funkciju uime HSLS-a uključila se i Đurđa Adlešić. Budući da je predizbornu kampanju odlučila početi na jugu Hrvatske, predsjednička kandidatkinja je s Nacionalovim novinarom razgovarala u zagrebačkoj zračnoj luci u petak 17. prosinca uvečer, netom prije leta za Dubrovnik.

VRIJEME ZA PRAGMATIČARE 'Smatram da je došlo vrijeme za pragmatičare, praktične ljude s iskustvom, a ne za populiste i teoretičare' ŽENA S KONKRETNIM PROGRAMOM 'U predsjedničku utrku idem kao osoba s konkretnim programom, a ne samo kao žena; no spremna sam na niske udarce' GOSPODARSKA DIPLOMACIJA 'Otišla bih u Irsku po njihov recept za irsko čudo - pritom ne mislim na pivo; njihov model obrazovanja treba prepisati'NACIONAL: Kako teče vaša predizborna kampanja? – Prvi službeni dan kampanje sam provela u Bjelovaru, nakon toga sam uzela godišnji odmor. Proračun je donesen jednoglasno, u gradu je mirno i mogu se posvetiti predsjedničkim izborima. U pretkampanji sam obišla Vukovarsko-srijemsku županiju, bila sam u Slavoniji i Lici, onim dijelovima Hrvatske koje smatram zapostavljenima. Kampanja je zbog božićnih blagdana podijeljena na dva dijela, od 25. ? 28. prosinca je stanka tako da zapravo nema vremena za vođenje kampanje. Sve je tempirano tako da nemamo svi jednake uvjete. Ipak više nismo na početku stvaranja hrvatske države, a svaki put su izbori u zadnji čas. Čini mi se da je ovo najkraći rok za vođenje predizborne kampanje. Na ovim izborima imamo kandidata koji je predstavnik lijeve opcije, iza kojeg stoji šest stranaka, a Jadranka Kosor je kandidat Vlade, a ne HDZ-a. Nije dobro da su ministri uključeni u kampanju, to šteti i kandidatu i Vladi.

NACIONAL: Zašto ste se onda uopće kandidirali? – Zato što osjećam odgovornost prema izborima za predsjednika države. Predsjednik je osoba koja mora imati snažan autoritet i javni utjecaj i nije nevažno tko je prvi čovjek zemlje sa 400.000 nezaposlenih.

NACIONAL: Smatrate li da imate šanse? – Prošli izbori su pokazali da ankete ne treba shvaćati pretjerano ozbiljno, građani su u zadnji tren promijenili ono što je pokazivala statistika. Smatram da će građani i ovaj put razmisliti prije nego što zaokruže, mislim da su imali priliku procijeniti da je vrijeme za jednu novu vrstu političara, za pragmatičare, praktične ljude s iskustvom, a ne populiste i teoretičare.

NACIONAL: Mislite li da imate šanse kao žena, žele li hrvatski građani ženu za predsjednicu? – Ne idem u ovu utrku kao žena, bit će da ste me zamijenili s nekim. Na izbore idem kao osoba s konkretnim programom. Nisam ja izjavila “ne udarajte ispod pojasa”, u ovu utrku idem glavom. Ovo je ring; grubi, muški posao i mogu se očekivati niski udarci koje treba znati primiti.

NACIONAL: Imate li potporu ženskih udruga? – Sa ženskim udrugama ne surađujem prije izbora, s njima radim više od deset godina. Zajedno smo radili zakon o alimentacijskom fondu, moj prijedlog su tada poduprle 53 članice Ženske mreže Hrvatske, a s njima ću surađivati i poslije izbora. Bilo bi neozbiljno i politički neodgovorno kad bi one poduprle jednog kandidata, ali mi je iznimno drago da su stale u moju obranu kad sam u Saboru primila nisku kvalifikaciju kao žena.

NACIONAL: Koje su temeljne odrednice vašeg političkog programa? – Kako iza sebe imam praktično iskustvo u obnašanju vlasti u Bjelovaru, gdje građani svaki dan dolaze s konkretnim problemima – cijene komunalnih usluga, nezaposlenost – to je program s kojim idem, ono što može konkretno poboljšati život prosječnog čovjeka. Smatram da je gospodarstvo najvažnije, i to zbog vojske nezaposlenih. Predsjednik može stvarati poduzetničku klimu, njegovanjem drukčije gospodarske politike na području kreiranja vanjske politike, dakle educirati ljude koji će predstavljati Hrvatsku u području gospodarstva. Treba kreirati konkretne gospodarske programe, a ne načelne kakve smo imali dosad. Gospodarstvenici zapravo traže da im se uklone administrativne barijere. Sve dok smo zemlja s visokom korupcijom, ne može se očekivati veći interes inozemnog kapitala. Mislim da bi bilo dobro da predsjednik sam predloži smjenu eventualno korumpiranog ministra. Takva poruka i jasan stav bio bi najkvalitetnija preporuka stranim investitorima. Nije točno da su nam radna snaga i zemljište skupi. Onom tko ide otvarati tvornicu, nije skupo platiti zemljište. Moramo nuditi ono što ne nude druge zemlje, a to je educirana radna snaga pripremljena za kompliciranije proizvodne procese. Trebamo izdvojiti više za znanost i školstvo. U gospodarstvu koristim iskustva iz Bjelovara, gdje smo uspjeli dobiti dva različita ekonomska fakulteta, sad ćemo s talijanskom vladom raditi na educiranju obrtnika, zidara i sličnog profila jer ni oni ne znaju raditi s modernim materijalima.

NACIONAL: Imamo li dovoljno stručnjaka za mijenjanje Hrvatske? – Stručnjaci postoje, ali najčešće nisu u politici. Veleposlanici ne moraju nužno biti predstavnici političkih stranaka, trebali bi biti obrazovani ljudi. No zbog lošeg imidža politike takvi ljudi to odbijaju. Čak i kod pregovora s EU nemamo stručnjake. Obrazovni sustav ne korespondira s vremenom u kojem živimo, već sad su učenici informatički pismeniji od profesora.

NACIONAL: Što mislite o ostalim kandidatima? – Nisam izišla na izbore da bih komentirala ostale kandidate. Birači će o tome odlučiti.

NACIONAL: Koji su vaši uspjesi u Bjelovaru gdje ste gradonačelnica već u drugom mandatu? – Otvoren je ekonomski fakultet u preuređenoj zgradi vojarne, potpisali smo pisma namjere s ekonomskim fakultetima Ljubljane i Zagreba gdje bismo, prema Bolonjskoj deklaraciji, imali prvi međunarodni studij za ovo područje. S talijanskom vladom pripremamo edukaciju majstora, zidara, limara da nauče raditi sa suvremenim materijalom. Dogovorili smo se s Ministarstvom znanosti oko obrazovanja nastavnika engleskog jezika, koje bi za nastavnike i tete u vrtiću trebalo biti besplatno, tako da djeca već u vrtiću uče strane jezike. Uz to smo jedini manji grad koji ima vrtić s radnim vremenom od 6 do 22.30. Imamo i prvi besplatni romski vrtić u Hrvatskoj i dane romske kulture u sklopu dana grada.

NACIONAL: Jadranka Kosor neki je dan najavila smanjenje proračuna predsjednika za 30 posto. Biste li i vi to učinili? – Moj program je realan, a ne populistički.

NACIONAL: Kako ocjenjujete Mesićev mandat? – Često mi prigovaraju da nedovoljno napadam Stjepana Mesića, ali to mi ne pada na pamet. On je u svom mandatu napravio puno pozitivnih pomaka, osobito na području vanjske politike. Hrvatsku je otvorio svijetu i učinio je simpatičnijom, što se često prešućuje. Taj mu dio priznajem, a da je imao manje godina i više snage, mogao je više uložiti u gospodarsku diplomaciju.

NACIONAL: Mesić je pokušao ostvariti poslove s Libijom. Kamo biste vi otišli pregovarati o novim poslovima? – Pokušaja je bilo, ali neke stvari nije trebao raditi sam. Otišla bih u Irsku po recept za irsko čudo. Pritom ne mislim na pivo. Kad smo kod obrazovanja, i njihov model je jedan od onih koje treba prepisati.

NACIONAL: Koje su vaše prednosti u odnosu na ostale kandidate? – Najmlađi sam kandidat i imam praktično iskustvo iz uspješnog obnašanja vlasti. To mi ni najveći oponenti ne prigovaraju. U Bjelovaru nemamo kriza, vlada koalicija, proračun je jednoglasno donesen, i s rezultatima koji su vidljivi, a dokaz mi je to što su me građani prošle godine ponovno izabrali u Sabor. Za razliku od ostalih koji temelje program na aferama drugih, moj se program temelji na gospodarstvu, obrazovanju, znanosti i regionalnom razvoju. Uz Zagreb, Hrvatska je i Prevlaka, Metković, Gospić, Bjelovar i svi zaslužujemo drukčiji status.

NACIONAL: Na čije glasove računate? Tko su vaši birači? – Moji birači su oni koji smatraju da prva dva kandidata više ništa novo ne mogu dati. Nadam se da će za mene glasovati oni koji traže praktičara koji nije populist. Doista se neću u kampanji pokušati svidjeti svima, jer idem s programom koji je izvediv. Veseli me činjenica da mi je puno mladih potpisalo, njima se i obraćam, pogotovo onima koji prvi put izlaze na izbore.

NACIONAL: Zapravo, promijenimo Hrvatsku? – Da, zapravo promijenimo Hrvatsku. Ali ne tako da su vaši suradnici iz jedne političke stranke, da se okružite istomišljenicima i da se pokušavate svima svidjeti, a nikome zamjeriti. Da reagirate sporadično ili još gore, da iz državne blagajne povremeno izvadite i podijelite stotinjak kuna, pa dobijete koji glas više. Grozim se takve politike.

NACIONAL: Kako biste surađivali s parlamentom, Vladom, oporbom? – Predsjednik je predsjednik svih građana, prema tome treba uvažavati i jedne i druge. Smatram da je kod nekih odluka potrebno raditi zajedno, nije mi jasno zašto, primjerice, kod lobiranja za EU predsjednik i premijer nisu prije počeli raditi zajedno. Stvari se trebaju raditi u suradnji sa svim strankama, bilo bi loše kad bi predsjednik države, Sabora i premijer bili iz iste stranke, jer bi se tada sve rješavalo na glavnom odboru jedne stranke.

‘PROTIVIM SE PROJEKTU DRUŽBADRIA’
NACIONAL: Što mislite o uvjetovanom datumu početka pregovora? – Nema mjesta euforiji. Carla Del Ponte će i dalje odlučivati o Hrvatskoj.
NACIONAL: Što mislite o DružbAdriji? – Od početka sam protiv DružbAdrije, mislim da građani imaju pravo na kvalitetne informacije, a ne znaju ih.
NACIONAL: Što mislite o Hebrangovu odlasku na liječenje u inozemstvo? – Svakom bolesnom želim da što prije ozdravi, no to nije dobra poruka pacijentima u Hrvatskoj. Dok je čovjek u bolnici, ne čini mi se pristojnim o tome govoriti, ali nakon brzog ozdravljenja morat ćemo čuti njegove argumente za odlazak na operaciju u inozemstvo. Ako ministar zdravstva misli da se ne može operirati u Hrvatskoj, onda Hrvatska osim takve opake poruke treba čuti obrazloženje.
NACIONAL: Kako komentirate seksualna zlostavljanja u vojsci? – Dobro je da se o njima javno govori, čini se da smo ipak postali normalna demokratska zemlja koja priznaje da takva zlostavljanja postoje. Treba ih najstrože sankcionirati.

DROGA I POBAČAJ
NACIONAL: Zabrana pobačaja? – Zabrana pobačaja je neproduktivna. Nijedna zabrana pobačaja nije pronatalitetna politika, trebamo educirati mlade ljude, uvesti seksualni odgoj u školama.
NACIONAL: Doživotni zatvor? – Kao liberal sam protiv.
NACIONAL: Homoseksualni brakovi? – Komuniciram sa seksualnim manjinama, oni samo žele rješavanje imovinskih odnosa, što treba riješiti.
NACIONAL: Legalizacija prostitucije? – Da.
NACIONAL: Lake droge? – Legalizacija ne, ali dekriminalizacija da.
NACIONAL: Genetski modificirana hrana? – Protiv.
NACIONAL: Pomicanje dobne granice za glasovanje na 16 godina? – Nismo za to spremni. No, kad smo kod lokalnih izbora, čini mi se važnim izravni izbor gradonačelnika.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika