31.10.2002. / 00:00

Autor: Norman Müller

Splitska Banka i HVB Croatia pripremaju spajanje

Donijeta je odluka o imenu: nova banka zvat će se Splitska banka

....

SPAJAJU SE HVB CROATIA I SPLITSKA BANKA,
NOVA BANKA ZVAT ĆE SE SPLITSKA BANKA

Spajanje HVB Croatia i Splitske banke, dviju banaka kćeri Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) u punom je zamahu. Nakon temeljitih analiza i pripremnih radnji banke su početkom listopada započele fazu provođenja integracije. Do sredine sljedeće godine provest će se ujedinjenje struktura, proizvoda, procesa i informatičkih sustava. Pravno spajanje dviju banaka planirano je za 30. lipnja 2003. „Zadali smo si ambiciozan vremenski plan u cilju brzog provođenja integracije. Naši klijenti moći će iskoristiti prednosti našeg ujedinjenog djelovanja, veće mreže poslovnica i proširene palete proizvoda,” izjavio je Anton Knett, odgovorni voditelj sektora za istočnoeuropsku djelatnost BA-CA i predsjednik Nadzornog odbora Splitska Banka i HVB Croatia.

30. lipnja 2003. godine spajanjem Splitske banke i HVB Croatia nastat će jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj. Zajednička banka imat će ukupnu aktivu od 1.7 milijardu eura, mrežu koja obuhvaća 81 poslovnicu i oko 215.000 klijenata. Novonastala banka poslovat će pod imenom Splitska banka. Prema izjavi g. Knetta, „ime Splitska Banka je vrlo snažno i ima visok stupanj prepoznatljvosti u Hrvatskoj. Tako dobro etabliranog imena ne želimo se odreći.”. Dodatak “Banka članica HVB Group“ komunicirat će međunarodnu pozadinu banke. HVB Group je peta po veličini banka u Europi.

Prije pravnog ujedinjenja banka planira provesti spajanje informatičkih sustava, pri čemu je odlučila koristiti sustava “CORE02”. Na taj način, Splitska banka će imati jedan od najmodernijih i najsigurnijih informatičkih sustava u Hrvatskoj. BA-CA svoje poslovanje gotovo u u čitavoj regiji srednje i istočne Europe temeljina sustavu CORE02. U idućih nekoliko mjeseci će 800 zaposlenika Splitske Banke proći obuku za rad na novom informatičkom sustavu, koja je već započela pod nadzorom posebnog tima za obuku.

Knett: “Vrlo sam zadovoljan tijekom integracije. Zaposlenici Splitske banke pokazali su spremnost za ulaganje maksimalnih napora. Najkasnije sada se pokazalo da kupnjom Splitske banke nismo samo kupili tržišni udio, nego profitabilnu banku s visokom razinom znanja i stručnosti.”
BA-CA pojačava prisutnost u jugoistočnoj Europi
Preuzimanje Splitske banke je dio ciljane strategije rasta BA-CA u jugoistočnoj Europi. U srpnju ove godine je grupa preuzela Biochim, četvrtu po veličini banku Bugarskoj, koja zajedno s postojećom bankon kćeri ima tržištni udio od 7 posto. U Srbiji i Crnoj Gori je BA-CA u prosincu 2001 otvorila banku kćer, a nakon toga banku kćer u Bosni i Hercegovini u rujnu 2002. „Jugoistočna Europa je rastuće tržište u rastućem tržištu“, izjavio je Knett. U usporedbi s proteklom godinom, BA-Ca je u regiji jugoistočne Europe udvostučila ukupnu aktivu, koja sad iznosi 3,4 milijardi eura. Broj klijenata u toj je regiji porastao sa 69.000 na 540.000 u roku od godinu dana.

Dobri rezultati u trećem kvartalu
Splitska Banka zabilježila je u trećem kvartalu 2002. vrlo dobar razvoj. Rezultat poslovanja prije oporezivanja iznosio je 144,2 milijuna kuna, što u usporedbi s proteklom godinom predstavlja porast od 56,4 posto (9/2001: 92,2 milijuna kuna). Povrat ulaganja (ROE) prije oporezivanja iznosio je 30,7 posto, dok je istom razdoblju prošle godine iznosio 24,4 posto. Omjer troškova i dobiti iznosio je 48,4 posto (9/2001: 52,4 posto). „Vrlo smo zadovoljni postignutim razultatom, no želimo nastaviti s poboljšanjem dobre tržišne pozicije i povećanjem dobiti“, rekao je Tomo Bolotin, predsjednik Uprave Splitske banke.

HVB Croatia također je poboljšala svoj rezultat u trećem kvartalu. Rezultat poslovanja prije oporezivanja porastao je za 5 posto na 45 milijuna kuna (9/2001: 43 milijuna kuna). Ukupna aktiva porasla je za 41 posto na 4 milijarde kuna (9/2001: 2,8 milijardi kuna). Povrat ulaganja (ROE) prije oporezivanja iznosio je 15,3 posto (9/2001: 16,5 posto ), dok je omjer troškova i dobiti iznosio 61 posto (9/2001: 55 posto). Goran Gazivoda, predsjednik Uprave HVB Croatia izjavio je: „HVB Croatia je već u trećem kvartalu pokazala izvrsne poslovne rezultate. Kao jedna od najprofitabilnijih banaka u zemlji vrlo dobro se nadopunjava sa Splitskom bankom.“

BA-CA je članica HVB Group, koja s ukupnom aktivom od 725 milijardi eura spada među najveće bankarske grupacije Europe. Ima 69.500 zaposlenika, mrežu od 2,300 poslovanica i 8,5 milijuna klijenata. BA-CA grupa je dio HVB Group zadužen za Austriju i tržišta Srednje i Istočne Europe, gdje već od devedestih provodi ciljanu strategiju širenja. S ukupnom aktivom od 160 milijardi eura ona je daleko najveća bankrska grupacija Austrije. U Srednjoj i Istočnoj Europi s 970 poslovnica u 15 zemalja ima najveću bankarsku mrežu regije. U ljeto 2002. britnaski stručni časopisi The Banker i Euromoney proglasili su BA-CA najboljom bankom Austrije i Srednje i Istočne Europe.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika