Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Mislav Šimatović

NACIONALOV IZBOR MENADŽERA GODINE

Ivica Todorić najbolji drugi put za redom

Četvrtu godinu za redom u velikoj Nacionalovoj anketi žiri od 16 novinara i urednika raznih medija po kriteriju uspješnosti poslovanja izabrao je najbolje hrvatske poduzetnike u 2004.

Prema glasovima žirija sastavljenog od 16 novinara i urednika specijaliziranih za gospodarske teme, na drugom je mjestu četvrtog Nacionalova izbora menadžera godine Gordana Kovačević, trenutačno potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle, a od 1. siječPrema glasovima žirija sastavljenog od 16 novinara i urednika specijaliziranih za gospodarske teme, na drugom je mjestu četvrtog Nacionalova izbora menadžera godine Gordana Kovačević, trenutačno potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle, a od 1. siječIvica Todorić, vlasnik i predsjednik Uprave Agrokora, drugu je godinu za redom proglašen najboljim menadžerom u Hrvatskoj. Prema glasovima žirija sastavljenog od 16 novinara i urednika specijaliziranih za gospodarske teme, na drugom je mjestu četvrtog Nacionalova izbora menadžera godine Gordana Kovačević, trenutačno potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle, a od 1. siječnja čelna osoba te kompanije. Treći je Dubravko Grgić, prvi čovjek osiguravajućeg koncerna Agram, koji je ove godine trima akvizicijama preuzeo od konkurenta Croatia osiguranja primat na tržištu obveznog automobilskog osiguranja. Četvrti je predsjednik Uprave vodeće hrvatske veledrogerije i bivši zamjenik ministra financija u Račanovoj vladi Damir Kuštrak, dok je peto mjesto zauzeo kralj duhanske industrije i jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, predsjednik rovinjske Adris grupe Ante Vlahović.

SNJEŽANA MLINAREVIĆ O TODORIĆU: 'Politika više ne može utjecati na Agrokor, a sretna je da Todorić hoće kupiti posrnule tvrtke' HUIĆ O GORDANI KOVAČEVIĆ: 'Nakon imenovanja čelnicom ENT-a, postaje glavni kandidat za titulu «najmoćnije žene hrvatskog businessa' Osobitost ovogodišnjeg Nacionalova izbora za menadžera godine je ta što su se među prvih deset prvi put našle dvije žene. Uz Gordanu Kovačević iz Ericsson Nikole Tesle, ovogodišnju dobitnicu titule menadžerice godine prema izboru udruženje menadžera CROMA, žiri je visoko rangirao Zvjezdanu Blažić, predsjednicu Uprave Kraša, koja se prema mišljenju novinara kvalitetom proizvoda uspješno oduprla najezdi jeftinih konditorskih proizvoda iz inozemstva, očuvavši pritom stabilan rast prihoda i izvoza. Druga je karakteristika ovogodišnjeg izbora što se, za razliku od prijašnjih godina, od bankara među prvih deset rangiranih menadžera uspio ugurati samo Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Među visokorangirane ove se godine vratio Karlo Radolović, dugogodišnji direktor Uljanika, jedinog hrvatskog brodogradilišta koje se proteklih desetak godina uspjelo održati na stabilnim nogama, izborivši se za poziciju najjačeg hrvatskog izvoznika.

Možda najveće iznenađenje ovogodišnjeg Nacionalova izbora jest visoka pozicija povratnika među menadžere Damira Kuštraka, dojučerašnjeg zamjenika Mate Crkvenca u Ministarstvu financija prethodne vlade. Premda je potkraj 2003. zasjeo na čelo najvećeg veletrgovca lijekovima Medike, s odavno zabetoniranom prvom pozicijom na tržištu, Kuštraku se pripisuje najveća zasluga za poticanje države na vraćanje duga veledrogerijama.

Zadatak članova žirija Nacionalova izbora bio je isti kao prethodnih godina – s predložene liste od 60-ak vrhunskih menadžera svaki je odabrao pet imena te ih rangirao od jedan do pet. Shodno rangu, svaki je od izabranih menadžera dobio određen broj bodova. Pravo da izaberu osobu koja nije na Nacionalovoj listi iskoristili su Vedran Marjanović iz Glasa Slavonije, koji je među vrhunske menadžere uvrstio široj javnosti manje poznatog osječkog poduzetnika Matu Škoju i direktora Belišća Vladu Jerbića, dok je Darko Markušić iz Vjesnika glasovao za Damira Odaka, predsjednika Nove banke i Ninu Pavića, suvlasnika novinske kuće Europapress holding, a Snježana Mlinarević za direktora Atlantske plovidbe Antu Jerkovića. Zanimljiv je i izbor Davora Huića koji je među najveće poduzetničke pothvate uvrstio otvaranje centra ekopoljoprivrede bivšeg boksačkog prvaka Željka Mavrovića, ocijenivši ga jednim od najistaknutijih malih poduzetnika u Hrvatskoj.

Ovogodišnji reizbor potvrdio je Ivicu Todorića trenutačno najvećim hrvatskim poduzetnikom bez premca. To potvrđuje i broj dobivenih bodova – gotovo dvostruko više od drugoplasirane Gordane Kovačević.

1. IVICA TODORIĆ

“Ivica Todorić se potvrdio kao najveći hrvatski poduzetnik i kao jedan od rijetkih tajkuna koji se još jednom dokazao i u promijenjenim političkim okolnostima. U 2004. njegov Agrokor preuzeo je u Mađarskoj tvornicu sladoleda Baldauf i punionicu mineralne vode Fonyódi. U BiH je, pak, ojačao svoju poziciju otvaranjem najvećeg veleprodajnog centra u Sarajevu, u što je uložio 15 milijuna eura. Uz to, potkraj godine ipak se pojavio na natječajima za kupnju PIK Vrbovca i Belja kao jedini kupac.”
Darko Markušić, Vjesnik

“Tko god što mislio, riječ je ipak o najvećem poduzetniku u državi. Njegov Agrokor, posebice nakon vjerojatnih akvizicija vrbovečkog PIK-a i Belja, postaje najveći koncern u državi sa 17 tisuća zaposlenika. U sklopu koncerna Todorić ima i proizvodnju, što u ovoj zemlji, nažalost, postaje raritet, a tu je i Konzum, svakako zlatna Agrokorova koka, i gotovo jedini nacionalni trgovački lanac sposoban za utakmicu s inozemnim trgovačkim lancima.”
Ratko Peter, Radio 101

“Agrokor koncern i u ovoj je godini nastavio sa snažnim rastom. Kompanija je kupnjom dviju tvornica u Mađarskoj napravila prve vrednije iskorake izvan tržišta bivše Jugoslavije, čime se počela pozicionirati kao važan regionalni igrač. Na domaćem tržištu uspješno je završila proces nadmetanja za kupnju PIK-ova Vrbovec i Belje, čime je dodatno potvrdila naslov najveće hrvatske prehrambene industrije, a Konzum je nastavio sa širenjem svoje maloprodajne mreže čuvajući lidersku poziciju. Sve je to potvrda da Ivica Todorić nije samo uspješan poduzetnik s jasnom vizijom već i vrhunski menadžer.”
Robert Tomljenović, RTL Televizija

“Polako gradeći svoju dosad najjaču poziciju, uz prijeko potreban dogovor sa sindikatima, uspješno kormilari sada već golemim brodom s nekoliko paluba, ploveći mirno i izvan granica. Uvjerljivo prvi, pri čemu ima i nezahvalniju ulogu jer je istodobno i vlasnik i prvi čovjek, što je rijedak slučaj kod tako velikih koncerna.”
Davor Buković, Hina

“Ivica Todorić najuspješniji je regionalni igrač s jasnom vizijom.”
Ante Gavranović, Privredni vjesnik

“Ivica Todorić definitivno se potvrdio kao jedna od najsnažnijih poduzetničkih i menadžerskih osobnosti u suvremenoj Hrvatskoj. Sustavnom i promišljenom strategijom rasta svog koncerna pokazuje da se poslovni uspjeh može stvoriti menadžerskim umijećem, bez mutnih poslova i poštujući prava zaposlenika. Širenjem Agrokora na tržište regije i njegovim daljnjim jačanjem u Hrvatskoj novim akvizicijama, i u protekloj se godini potvrdio kao vrstan poslovni strateg.”
Miomir Štrbac, Slobodna Dalmacija

“Ivica Todorić bez zastoja nastavlja Agrokorov uspon prema vodećoj prehrambenoj kompaniji u regiji. Politika gotovo više i ne može utjecati na Agrokor, a sada se vidi da je sretna da Todorić hoće kupiti posrnule tvrtke (PIK Vrbovec, Belje) s kojima država nije u stanju upravljati.”
Snježana Mlinarević, Večernji list

“Agrokor je ove godine kupio dvije tvornice u Mađarskoj – tvornicu mineralne vode Fonyódi i tvornicu sladoleda Baldauf. Na burzovnoj javnoj dražbi Agrokor je kupio i 58,1 posto Agrolagune, a javnom je ponudom stekao naknadno još 10 posto dionica. I napokon, Agrokor je jedini dao ozbiljne ponude za kupnju Belja i PIK Vrbovca.
Frenki Laušić, Slobodna Dalmacija

“Postao je najveći bez prevelikih mrlja na savjesti. Riječ je o opasnoj koncentraciji moći koja bi, bude li to smatrao potrebnim, mogla ugroziti bilo koju vladajuću garnituru u državi”.
Viktor Vresnik, Dnevnik

“Konzum, jedini kandidat za kupnju Belja i PIK Vrbovca, potvrdio je dominaciju u maloprodaji, a Zvijezda “potukla” Floriol na tržištu ulja.”
Siniša Malus, Večernji list

2. GORDANA KOVAČEVIĆ

“U strogoj kadrovskoj kontroli stranih kompanija u Hrvatskoj, koje preferiraju svoje stručnjake za čelna mjesta, isplivala je na prvu poziciju unatoč činjenici da je žena u tipično muškom telekomunikacijskom biznisu. Iako ne djeluje strogo, a možda upravo zbog toga, izvrsno upravlja poslom i ljudima što joj je uz stručnost donijelo i povjerenje Šveđana.”
Snježana Mlinarević, Večernji list

“Već i sama činjenica da je na čelo jedne multinacionalne kompanije u Hrvatskoj došla žena, vrijedna je osobite pozornosti. Gordana Kovačević zaslužila je povjerenje švedskog vlasnika izvrsnim rezultatima u području komunikacijskih rješenja, usluga za kupce i podrške prodaji. Cromina menadžerica godine 2004. u kategoriji velikih poduzeća, polaznica je Graduate School of Business – University of Columbia. U Tesli je provela cijeli radni vijek, obavljajući dug popis dužnosti od kojih je neke – kako je netko duhovito primijetio – laiku teško i razumjeti, a kamoli obavljati. Ako su feministkinje u pravu kad kažu da žena mora biti barem 20 posto bolja od svojih muških kolega da bi dobila neku poziciju, onda je Gordana Kovačević uistinu superžena. Nakon imenovanja i odlaska Vesne Trnokop Tanta s čelne pozicije u Janafu, postaje glavni kandidat za titulu ‘najmoćnije žene hrvatskog businessa’.’’
Davor Huić, Briefing

“Od 1. siječnja 2005. je predsjednica Uprave Ericssona NT, a do tada je bila potpredsjednica te tvrtke odgovorna za tržište jugoistočne Europe. Prema rezultatima poslovanja u prvih devet mjeseci 2004., dobit prije oporezivanja iznosila je 165,7 milijuna kuna, što je porast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kompanija je prvi put od ulaska Ericssona u vlasničku strukturu završila godinu s više djelatnika u usporedbi s prethodnom godinom, a najavljuje i nova zapošljavanja u 2005.”
Marina Ralašić, Banka

“Gordana Kovačević iz Ericssona NT najbolje je priznanje svojih menadžerskih sposobnosti dobila potkraj godine od same kompanije imenovanjem na mjesto predsjednice Uprave. To je imenovanje važno ponajprije zbog činjenice da je malo domaćih menadžera na čelnim pozicijama Ericssonovih kompanija, ali i stoga jer je Gordana Kovačević jedna od rijetkih žena na hrvatskoj menadžerskoj sceni koja je na poziciji predsjednika Uprave.”
Robert Tomljenović, RTL Televizija

“Imenovanje za predsjednicu uprave Ericssona NT potkraj ove godine zapravo je kruna dugogodišnjeg rada na više razina, ne samo u tvrtki već i u društvu. Iako će mnogi ustvrditi da je to bilo očekivano jer se godinama za to pripremala, osobito jer je vladalo takvo ozračje, i dalje ostaje činjenica da je jednoj jakoj stranoj tvrtki na čelu žena, i to domaća.”
Davor Buković, Hina

“Njezin izbor za menadžericu godine i predsjednicu Uprave Ericsson Nikole Tesle, dvije su konačne potvrde da se bazični menadžerski talent, ako se nadograđuje upornim radom i stalnim obrazovanjem, može razviti do razine koju kao vrhunsku priznaju i dominantno muške sredine kakva je Hrvatska i najveće svjetske korporacije.”
Miomir Štrbac, Slobodna Dalmacija

“Potpredsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle, nakon Cromina proglašenja za najboljeg menadžera u kategoriji velikih poduzeća, dobila je još jedno priznanje potkraj godine. Od siječnja 2005. vodit će kao predsjednica Upravu Ericsson NT.”
Darko Markušić, Vjesnik

“Proglašena menadžericom godine u anketi Crome, na kraju godine postala i predsjednicom Uprave Ericssona.”
Siniša Malus, Večernji list

3. DARKO GRGIĆ

“Kad netko počevši doslovno s ledine, u branši gdje se monopol Croatia osiguranja desetljećima smatrao bogomdanom činjenicom, za samo desetak godina uspije tom ‘Bogu’ zapuhati za vrat i najaviti mu skoro tržišno pretjecanje, tada je neupitno riječ o rasnom menadžeru i poslovnom vizionaru.”
Miomir Štrbac, Slobodna Dalmacija

“Nakon bankarskoga, sigurno najzanimljivije tržište – osiguravateljsko – ove je godine obilježila velika akvizicija. Agram je sa 300 milijuna kuna preuzeo čak tri društva, Sunce, Atlas i Veritas osiguranje. Agram je danas najveći privatni osiguravateljski sustav na domaćem tržištu. I prije preuzimanja tih društava, na tržištu obveznih osiguranja motornih vozila (s oko 50 posto udjela) osigurao je vodeće mjesto. Datum početka pregovara s EU označio je i otvaranje tržišta za inozemne osiguravatelje, a za konkurenciju se može pripremiti jedino preuzimanjem i okrupnjavanjem. Agram je na vrijeme povukao takav potez.”
Gordana Gelenčer, Hrvatska televizija

“Predvodio je uspješnu ekspanziju: nakon preuzimanja vodstva na tržištu autoosiguranja (46 posto), kupnjom Atlasa, Veritasa i Sunce osiguranja za 300 milijuna kuna učvrstio je poziciju na tržištu osiguranja s udjelom od oko 24 posto.”
Marina Ralašić, Banka

“Agram je postao vodeći osiguravatelj na području autoosiguranja, preuzeo je Atlantsko, Veritas i Sunce osiguranje.”
Frenki Laušić, Slobodna Dalmacija

4. DAMIR KUŠTRAK

“Predsjednik Uprave Medike, najutjecajnijeg trgovca lijekovima na veliko u zemlji, iskustvo zamjenika ministra financija pametno je iskoristio pregovarajući i ne prijeteći se dužnoj državi te čišćenjem bilance tvrtke iz gubitaša stvorio tvrtku privlačnu za strana preuzimanja koja se ne libi preuzimati i sama.”
Marina Ralašić, Banka

“Iako su mnogi dvojili kako će se nakon odlaska iz Ministarstva financija snaći u tom biznisu, Kuštrak je pretvorio Mediku u uspješnu udavaču za koju su zainteresirani ženici iz raznih krajeva svijeta. Čak i ulaskom jednog od njih u poslovnoj filozofiji i strategiji tvrtke se ništa ne mijenja. Pitanje je trenutka, odnosno dobre procjene kada će se odluka o većinskom partneru ipak morati donijeti.”
Davor Buković, Hina

“Damir Kuštrak podigao je cijenu dionica tvrtke, realizirao preuzimanje dviju veletrgovina u Zagrebu i Osijeku koje će mu iduće godine omogućiti povećanje volumena prodaje.”
Siniša Malus, Večernji list

“Povratak u menadžerske vode s ministarske pozicije za Damira Kuštraka očito nije bio nimalo problematičan. Dapače, Mediku su kao najvećeg domaćeg distributera lijekova ove godine, zbog svoje liderske pozicije i dobrih poslovnih rezultata, željele preuzeti neke od vodećih svjetskih tvrtki. No, Kuštrak očito ne želi prekriženih ruku čekati novog većinskog vlasnika već preuzimanjem drugih, manjih distributera nastavlja jačati poziciju i tržišnu vrijednost Medike.”
Robert Tomljenović, RTL Televizija

“Lijekovi su uvijek potrebni, a Kuštrak zna kako preživjeti državne smicalice s neplaćanjem. Budući da se bave trgovinom, ne smeta im Plivino posrtanje s novim projektima. Iskustvo iz Agrokora i Ministarstva financija Kuštraka je učinilo jednim od najiskusnijih lisaca na menadžerskom tržištu.”
Viktor Vresnik, Dnevnik

“Čovjek sa smislom za praktično (dokazao je to još kao ministar koji je govorio malo, ali je znao što hoće reći) uspješno vodi najjaču veledrogeriju u Hrvatskoj. O snazi tvrtke govori i činjenica da je Kuštrak jedini bez posljedica javno progovorio o povratku nelikvidnosti za koju je jedini krivac država. No, Medika posluje dovoljno dobro da ‘izdrži’ i rokove naplate dulje od 300 dana.”
Gordana Gelenčer, Hrvatska televizija

“Jedna od najzanimljivijih menadžerskih priča prošle godine bila je prelazak bivšeg zamjenika ministra financija na čelno mjesto u Upravi Medike. Preko noći Medika, do tada vrlo konzervativna i zatvorena kompanija o čijem se poslovanju malo znalo, iznenada dolazi na novinske naslovnice. Dobar dio publiciteta tvrtki je priskrbio sam Kuštrak, koji je vještinu komuniciranja s medijima razvio na hiperosjetljivoj poziciji glavnog tumača fiskalne politike prethodne vlade. Uz preokretanje medijske slike o vodećoj hrvatskoj veledrogeriji, Kuštrak je, čini se, odradio dobar posao u Mediki: prvo je pritiskom na Ministarstvo financija uspio potaknuti državu da plati dugove dobavljačima lijekova; sredinom godine izveo je vrlo uspješnu emisiju komercijalnih zapisa, a potkraj godine uspio je odbiti neprijateljsko preuzimanje Medike od strane islandske kompanije Lyf&Heilsa. Kraj godine obilježila je kupnja dviju manjih veledrogerija od Jadran-Galenskog laboratorija.
Davor Huić, Briefing

5. ANTE VLAHOVIĆ

“Sustav kojem je na čelu godinama izaziva zavist na domaćem tržištu. Ove su godine donesene vrlo bitne odluke za budućnost sustava – o spajanju dviju tvrtki iz turističkog portfelja u novu tvrtku, o velikim ulaganjima u preseljenje tvornice iz središta Rovinja. No, Adris grupa još uvijek nije adekvatno iskomunicirano ime, a to će još snažnije trebati učiniti i za tvrtku Maistra, kako će se zvati spojeni Jadran-turist iz Rovinja i Anita iz Vrsara.”
Davor Buković, Hina

“Premda je, za razliku od Todorićeva Agrokora, njegova Adris grupa hermetički zatvorena, barem kada su mediji u pitanju, riječ je o tvrtki s više nego solidnim kapitalom koja je nakon duhanske industrije zakoračila u turizam, a nije nerealan ulazak ni u prehrambenu industriju. Projekt nove tvornice u Kanfanaru, teške dvjestotinjak milijuna eura, u zemlji skromnih investicija svakako je vrijedan osobite pozornosti.”
Ratko Peter, Radio 101

“Najuspješnija dionica na burzi.”
Ante Gavranović, Privredni vjesnik

6. IGOR OPPENHEIM

7. ZVJEZDANA BLAŽIĆ

“Jedna od rijetkih dama među menadžerima, a i među nominiranima, zaslužuje ocjenu četiri samim time što je sigurno pridonijela jačanju imidža hrvatskog proizvoda. Činjenica da proizvodnja Kraša ne jenjava, unatoč najezdi jeftinih konditorskih proizvoda iz inozemstva, već da se naprotiv iz godine u godinu povećava – uključujući i rast izvoza 14,8 posto – potvrda je da je Zvjezdana Blažić sa suradnicima uspjela Krašu izboriti mjesto na tržištu. Sve pohvale menadžerici koja je unatoč prilagodbi trendovima uspjela sačuvati, prema meni, vrhunsku kvalitetu proizvoda.”
Dijana Šantić, Novi list

“U golemoj količini uvoza konditorskih proizvoda u Hrvatsku, Kraš uspijeva preživjeti fokusirajući se isključivo na kvalitetu. U žestokoj konkurenciji kvalitetnog uvoza, ali i gomile konditorskog smeća pod lažnim nazivom čokolada, Kraš bilježi sve bolje poslovne rezultate. Također, tvrtka se medijski počela otvarati, a i s dizajnom proizvoda, što je donedavno bila rak-rana, napokon se krenulo.”
Ratko Peter, Radio 101

“Tvrtku koja je dosad bila sinonim zatvorenosti i starog načina vođenja poslova, uspjela je djelomice otvoriti, potaknuti i ojačati pojedine poznate brandove i oslanjati se na mlađe kadrove.”
Davor Buković, Hina

8. IVAN MIŠETIĆ

“Od svog osnutka Croatia Airlines je prvi put poslovala pozitivno, a iz godine u godinu bilježi rast domaćeg i inozemnog prijevoza. Kompanija ima strateško savezništvo s njemačkom Lufthansom, nedavno je ušla u međunarodnu zrakoplovnu asocijaciju i jedna je od rijetkih koja u vama ne budi sram što ste iz Hrvatske. Naprotiv!”
Ratko Peter, Radio 101

“Nesklon velikom paradiranju u javnosti, ali očito vrlo sklon sustavnom građenju dugoročne poslovne strategije svoje tvrtke i znalačkom korištenju ‘sponzorstva’ Lufhanse, doveo je Croatia Airlines do punopravnog članstva u elitnom klubu svjetskog putničkog zrakoplovstva. Tek će vrijeme i rastući izazovi globalizacije pokazati koliko je ulazak u Star Alliance bio bitan za budućnost domaćeg avioprijevoznika.”
Miomir Štrbac, Slobodna Dalmacija

“Croatia Airlines, hrvatski zračni prijevoznik, postao je članom društva Star Alliance, a tvrtka je imala rekordnu dobit od osnutka.”
Siniša Malus, Večernji list

“Uveo Croatia Airlines u društvo Star Alliance.”
Ante Gavranović, Privredni vjesnik

9. FRANJO LUKOVIĆ

“Pripajanjem svoje banke kćeri, Varaždinske banke, učvrstio je njezinu prvu poziciju na hrvatskom tržištu. Unatoč sporu s Retagom i izgubljenoj bitci protiv organiziranog kriminala, potvrdio se kao jedan od najmoćnijih hrvatskih gospodarstvenika, čije se mišljenje sluša i u Vladinim krugovima.”
Darko Markušić, Vjesnik

“Samim tim što je do danas preživio na čelu najveće banke u Hrvatskoj, automatski mu pripada prvo mjesto među šefovima financijskih institucija. Prvo mjesto ipak dijeli s vlasnikom i šefom Dinersa Žarkom Kraljevićem koji je svojim odličnim poslovnim njuhom cijelu naciju uspio natjerati da se osjeća bogatom. Čak i oni kojima ni ZABA ne daje kredite dužni su Žarku Kraljeviću.”
Viktor Vresnik, Dnevnik

“Unatoč snažnoj konkurentnoj utakmici na hrvatskom bankarskom tržištu, Zagrebačka banka na čelu s Franjom Lukovićem odolijeva napadima konkurenata i dalje držeći vodeću poziciju.”
Robert Tomljenović

10. KARLO RADOLAOVIĆ

‘’U branši je dvadesetak godina, preživio je turbulencije hrvatske gospodarsko-ekonomske zbilje i uspio sačuvati Uljanik od stresova i privatizacijskih spekulacija. Dosljednim radom, kao čovjek iznad svake politike, osigurao je Uljaniku epitet najstabilnijeg hrvatskog brodogradilišta koje je u financijskom i poslovnom smislu napravilo pozitivan iskorak te se izborilo za poziciju najjačeg hrvatskog izvoznika. Smatram da zaslužuje čistu peticu.’’
Dijana Šantić, Novi list

‘’Na čelu je jedinog hrvatskog brodogradilišta koje uspijeva poslovati u velikoj svjetskoj konkurenciji. Trenutačno je najdugovječniji direktor u Hrvatskoj.’’
Snježana Mlinarević, Večernji list

11. VLADO JERBIĆ

“Preuzimanjem Bilokalnika i tvrtke u slovenskom Trbovlju, Belišće se nastavilo razvijati u jakog regionalnog igrača. Dovoljno se samo sjetiti da je riječ o kombinatu koji je bio u stečaju i s velikim ratnim štetama. Belišće i Jerbić su primjer kako nasljeđe velikog socijalističkog kombinata i menadžera ‘starog tipa’ ne mora biti prepreka razvoju, dapače.’’
Vedran Marjanović, Glas Slavonije

12. DARINKO BAGO

“Pozitivne ocjene za posao na restrukturiranju Končara – giganta koji treba prilagoditi uvjetima poslovanja na svjetskom tržištu. Zanimljiva je njegova ideja o osnivanju Udruge hrvatskih izvoznika. Plus više zato što Končar nema gubitaka.”
Dijana Šantić, Novi list

“Bago ide dalje, nije ga poslovno okrznula afera s Matom Granićem. Pred njim je najveći zadatak – privatizirati Končar a da se u to ne uplete ni jedna strana kompanija.”
Snježana Mlinarević, Večernji list

13. IVICA MUDRINIĆ

“Na čelu je jedne od najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj, jedine u jednom od najprofitabilnijih sektora hrvatskoga gospodarstva, zbog čega je vlasniku i dioničarima omogućeno ubiranje ekstraprofita. Tako je od ukupno 3,5 mlrd. kuna zadržanih trogodišnjih dividendi, DT-u pripalo 1,8 mlrd. kuna dividendi, a državi 1,73 mlrd. kuna, čime je zatvoren dio proračunskog deficita za 2004. Mudrinić, svjestan da je liberalizacija tržišta počela, drži pod kontrolom i novi tarifni sustav fiksne i cjenovnu lepezu usluga i infrastrukture; kontrolira i potrošače, koji svako malo prijete tužbama, i sindikate, koji (još) nisu radnike izveli na ulice. Nije bilo lako sve do danas održati tajnim ugovor Vlade i DT-a te monopol u fiksnoj, a duopol u mobilnoj telefoniji, zbog čega je bila usporena liberalizacija telekomunikacijskog tržišta, razvoj interneta i društva općenito, ali kako je time tvrtka zaradila golem novac, njime su zadovoljni i DT i Vlada.”
Marina Ralašić, Banka

14. MATO ŠKOJO

“Rijetkost je da se poduzetnici tako uspješno ‘prekvalificiraju’ iz jedne vrste biznisa u drugi, kao što je to učinio Škojo. Nakon prodaje Alastora Konzumu, u Osijeku je otvorio preuređeni hotel Osijek, čime je taj grad dobio novu dimenziju, a zatim i najsuvremeniju pekarnicu u Hrvatskoj. Uz to što je time pokazao poslovnu maštovitost i hrabrost, otvorio je i velik broj radnih mjesta, što je za gospodarski opustošen istok Hrvatske velika stvar.”
Vedran Marjanović, Glas Slavonije

15. HRVOJE PRPIĆ

16. EMIL TEDESCHI

“Mala obiteljska tvrtka je nakon samo 13 godina danas prilično jak igrač na tržištu. Nakon Cedevite i Neve, u grupi je od ove godine i Melem (odnosno zagrebačka tvrtka Interchem), vjerojatno najjači i najisplativiji domaći kozmetički proizvod. Snagu tvrtke potvrđuje i, za naše prilike, još neuobičajen način zaduživanja, rezerviran samo za velike. Ove je godine Atlantic grupa izdala 15 milijuna eura korporativnih obveznica (pridružila se tako Agrokoru, Plivi, Podravki, Plavoj laguni…).”
Gordana Gelenčer, Hrvatska televizija

17. DARKO MARINAC

“Biti stabilan i imati financijski rast u prehrambenoj kompaniji, u zemlji u kojoj se u državnim institucijama piju uvozne kave i sokovi, u kojoj se država, za razliku od primjerice Slovenije, sadistički odnosi prema domaćoj prehrambenoj proizvodnji, predstavlja uspjeh sam po sebi. U moru uvoznog prehrambenog šunda Podravka uspijeva preživjeti. Ipak, puno je važnija njezina prisutnost na tržištu Europske unije, regije, a nedavno je otvoreno i predstavništvo u New Yorku. Nakon poljske krize, kompanija se uspjela konsolidirati na tom tržištu.”
Ratko Peter, Radio 101

“Jedan od vječnih ‘fiksova’ za poziciju top-menadžera godine, zaradio je još jednu nominaciju ponajviše zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice Podravke. Uz spekulacijae o mogućem preuzimanju, na rast cijene su utjecali i dobri rezultati poslovanja (52 milijuna kuna dobiti) nakon uspješne konsolidacije poslovanja u Poljskoj. Marinac je pokazao osobine sposobnog menadžera i u krizi s Todorićem, izazvane neporeznim komentarom o prisutnosti Studenca u Konzumovim trgovinama, koju je smirio jednom isprikom. Kao čelni čovjek HUP-a, bio je relativno mekan prema ekonomskoj politici Sanaderove vlade.”
Davor Huić, Briefing

18. ANĐELKO LEKO

“Nakon Sheratona, doveo je i Westin. Još kad bi i sam shvatio u čemu je bit njihova uspjeha i što je to prava kvaliteta za masovnu publiku, gdje bi mu bio kraj.”
Viktor Vresnik, Dnevnik

‘’Ušao u lanac najuspješnijih svjetskih hotela.’’
Ante Gavranović, Privredni vjesnik

19. ŽELJKO MAVROVIĆ

“Bivši boksački šampion uspio je u nekoliko godina izgraditi jednu od najjačih hrvatskih prehrambenih robnih marki, čime se kandidirao i za mjesto najistaknutijeg malog poduzetnika u zemlji gladnoj pozitivnih primjera poslovnog uspjeha. U terminologiji teoretičara izgradnje branda, on je stvorio novu kategoriju proizvoda i u njoj se nametnuo kao prepoznatljiv tržišni lider. Isto tako, svoj je javni imidž poznatog sportaša koji zagovara makrobiotičku prehranu prenio na svoju marku i vrlo uspješno odigrao ulogu ‘glasnogovornika’ kompanije. Njegovi brand Irokez može se naći u svim prodavaonicama Konzuma i Mercatora. U rujnu je na 300-tinjak hektara otvorio centar za ekopoljoprivredu u Požegi, s ciljem pretvaranja cijelog kraja poznatog kao Zlatna dolina (Valis Aurea) u carstvo ekoproizvodnje. Tim potezom je pokazao da ima viziju biznisa koja je šira od uspjeha definiranog kao maksimiranje vlastitog profita.”
Davor Huić, Briefing

20. SLOBODAN MIKAC

“U jednoj od najpropulzivnijih regija Hrvatske osnovana je slobodna zona u kojoj se ove godine započelo s green field investicijama, koje se u nas mogu pobrojati na prste jedne ruke. Gotovo je svih 600 tisuća četvornih metara komunalno opremljenog zemljišta prodano ili rezervirano. Na tom će prostoru biti 10-ak investitora koji će uložiti oko 100 milijuna eura i svi će se baviti industrijskim granama kojih u Varaždinu, pa čak i u Hrvatskoj, još nema. Jedna je tvornica već izgrađena, još tri su krenule ‘od temelja’. Dobro plaćen posao bi ondje moglo naći oko 3500 ljudi.”
Gordana Gelenčer, Hrvatska televizija

21. DARKO KRMPOTIĆ

“Više od 80 posto proizvodnje Keramička industrija iz Orahovice izvozi već nekoliko godina. U uvjetima nenaklonjenim izvozu, što je u Hrvatskoj slučaj, to nije nimalo lako. Tvrtka se ne libi i skidanju katanaca s proizvodnih hala na kojima se dobrano uhvatila hrđa, kao što je slučaj s investicijom i pokretanjem proizvodnje u Rujevcu, u hrvatskom Pounju.’’
Vedran Marjanović, Glas Slavonije

22. PETAR RADAKOVIĆ

“Budući da bivša Riječka banka unatrag 12 godina nije plaćala porez na dobit zbog gubitaka u poslovanju, te da će ove godine proračunu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, gdje joj je sjedište, Erste banka inkasirati milijunske iznose temeljem poreza na dobit – Petar Radaković zaslužuje barem treću poziciju. Pozitivno je što je od bivše i klijentima nesklone Riječke banke napravio modernu financijsku instituciju u svakom pogledu koja je u cijelosti podređena komitentima.”
Dijana Šantić, Novi list

24. DAMIR ODAK

“Inače kadar Zagrebačke banke, neočekivano brzo dovršio je najavljeno spajanje Nove i Dubrovačke banke i, djelomično zahvaljujući mađarskoj zainteresiranosti, a dijelom i poduzetničkoj sreći, vrlo brzo realizirao planiranu prodaju Nove banke mađarskoj OTP banci i to za 236 milijuna eura. Taj je iznos, prema mišljenju većine analitičara, više nego dvostruko veći od realne vrijednosti. Dovršenje transakcije čeka još odobrenje Hrvatske narodne banke, najvjerojatnije u veljači 2005.”
Darko Markušić, Vjesnik

25. LUKA MILIČIĆ

‘’Uspostavlja proizvodnu kooperaciju sa susjednim zemljama.’’
Ante Gavranović, Privredni vjesnik

25. DANIEL ŽDERIĆ

“Profilov zagrebački megastore revolucionarni je pothvat u hrvatskom knjižarskom businessu. Za razliku od zapada gdje takve knjižare uništavaju male, ali kvalitetnije biznise, Profil u Hrvatskoj nema koga uništiti, ali možda baš zato potakne njihovo stvaranje.”
Viktor Vresnik, Dnevnik

26. IVAN ERGOVIĆ

“Iako akcije NEXE grupe i njezina agilnog predsjednika Uprave nisu bile pod svjetlom medijskih reflektora kao prošle godine, Ivan Ergović zaslužuje nominaciju za jednog od najuspješnijih hrvatskih menadžera zbog kontinuiranih napora da izgradi jaku regionalnu kompaniju. Nastavak akvizicija (kupnja Luke Osijek), dobivanje važnih natječaja (dionica koridora Vc), gradnja novih pogona (Polet u Bečeju), nastavljaju se istim tempom. Za sljedeću godinu Ivan Ergović najavljuje daljnje širenje u regiji i razmišlja o emisiji korporativnih obveznica kao o novom načinu financiranja tvrtke.”
Davor Huić, Briefing

27. TOMISLAV HORVATINČIĆ

“Poduzeo investiciju u Svetoj Nedelji vrijednu 61 milijun eura, svega nekoliko mjeseci nakon što je dovršio gradnju nebodera u Savskoj, kojim je promijenio vizuru Zagreba. Njegov projekt Hoto Ville nešto je što dosad nismo imali u Hrvatskoj. Angažira domaću pamet i radnu snagu, a na tom će projektu raditi 2000 ljudi.”
Vedran Marjanović, Glas Slavonije

28. NINOSLAV PAVIĆ

“U partnerstvu s WAZ-om nametnuo se i HDZ-ovoj vlasti kao nezaobilazan medijski partner. Paralelno s Večernjim listom (u austrijskom vlasništvu), ali ipak neznatno prije, na tržište je plasirao milijune knjiga. Kiosk-izdavaštvo obilježilo je 2004. godinu, a EPH-u, WAZ-u i Styriji priskrbila milijunsku zaradu. Uz to, Pavić je lobiranjem i nerealno visokom ponudom istisnuo sve ostale konkurente u kupnji za splitsku Slobodnu Dalmaciju, da bi potom ucjenama i nejasnim odugovlačenjem mjesecima splitski dnevnik držao ‘parkiranim’ sa strane, a nastavio jačati svoja izdanja, primarno Jutarnji list. Izvrstan potez i sjajna godina za EPH, čiju pozitivnu sliku donekle kvari ‘neuspjeh’ Dnevnika, čija prodana naklada nedvojbeno ne zadovoljava pokretače projekta.”
Darko Markušić, Vjesnik

29. ANTE JERKOVIĆ

“Nakon godina krize, Atlantska plovidba je postala snažna tvrtka koja razvija svoj osnovni biznis, ali i turizam. Jerković je uzletio visoko pridružujući tom novonastalom carstvu i avio prijevoz.”
Snježana Mlinarević, Večernji list

30. ĐURO GAVRILOVIĆ

“Dobitak izvoznog broja za SAD i ugovor s NATO-om mali je korak za čovječanstvo, ali veliki za petrinjsku tvornicu. Čak i ako se zna da je Gavrilović sve to imao i prije rata, zapitajmo se koliko hrvatskih tvrtki izvozi u SAD-a i prodaje NATO-u.”
Vedran Marjanović, Glas Slavonije

31. ŽELJKO ČOVIĆ

“Pliva je i dalje jedina hrvatska kompanija koja je uspješno izišla iz okvira ne samo domaćeg već i regionalnog tržišta. Unatoč iznimno oštroj konkurenciji snažnih i višestruko većih igrača, Pliva se uspješno pozicionirala na svjetskoj farmaceutskoj karti i jedna je od utjecajnijih generičkih industrija. No, pred Željkom Čovićem i njegovim timom je jedna od ključnih godina u kojoj treba uspješno završiti proces priprema kompanije za ‘postazitromicinsko’ razdoblje.”
Robert Tomljenović, RTL Televizija

32. MARINKO PAPUGA

“Indeks CROBEX Zagrebačke burze u nekoliko je navrata postigao rekordne razine, burzovno trgovanje u potpunosti se afirmiralo.”
Siniša Malus, Večernji list

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika