15.07.2011. / 16:28

Autor: Hina

Austrijanci odlučili prodati: Rusi preuzimaju Volksbanku

Vrijednost transakcije nije objavljena ali su dva upućena izvora kazala da će Sberbank za VBI platiti 700 milijuna eura

Volksbank prelazi u ruke RusimaVolksbank prelazi u ruke RusimaAustrijska banka Oesterreichische Volksbanken (OeVAG) potpisala je u četvrtak načelni sporazum s ruskom Sberbankom o prodaji poslovanja u istočnoj Europi ali joj ta transakcija vjerojatno neće pomoći da prođe na aktualnoj provjeri europskih banaka na krize.

Sberbank će postati vlasnik Volksbanken Internationala (VBI) koji posluje i u Hrvatskoj kroz ogranak Volksbank Hrvatska. Iz transakcije će biti izuzet rumunjski ogranak Volksbank Rumaenien, priopćeno je iz OeVAG-a

Oesterreichische Volksbanken je vlasnik 51 posto VBI-a a ostatak ravnomjerno dijele njemačke banke DZ Bank/WGZ Bank i francuska grupa Banque Populaire Caisse d'Epargne, s udjelima od po 24,5 posto.

VBI je uz Hrvatsku i Rumunjsku prisutan i u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini.

Prodaja VBI-ja sastavni je dio preustroja OeVAG-a ali prihod neće biti uključen u najnoviju provjeru otpornosti europskih banaka na krize čiji je rezultat biti objavljen kasno poslijepodne, budući da se uzimaju u obzir samo mjere dokapitalizacije poduzete do 30. travnja.

To ujedno vjerojatno znači da OeVAG nije prošao provjeru, u kojoj je prag za stopu adekvatnosti kapitala (Core Tier 1) postavljen na pet posto.

Vrijednost transakcije nije objavljena ali su dva upućena izvora kazala da će Sberbank za VBI platiti 700 milijuna eura.

Dioničari VBI-a očekuju da će transakcija biti zaključena do kraja godine.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika